Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Христо Тучев:

Изпусна ли Европа AI революцията?

Изкуственият интелект не стои в дневния ред на българското общество.

Снимката е илюстративна.
Снимка: @pixabay

Страните от Г-7 са се споразумели, че трябва да приемат регулации за изкуствения интелект, които да са "базирани на риска". Въпросните регулации трябва да съхранят отворена и благоприятна среда за развитието на дигиталните технологиите и да са основани на демократични ценности.

Ще се създаде ли Закон за изкуствения интелект (AI) и как ще бъдат решени въпросите, свързани със защитата на интелектуалната собственост, дезинформацията и управлението на технологията?

"Изкуственият интелект не стои в дневния ред на българското общество. Ние се занимаваме с други неща и по този начин заравяме главата в пясъка, защото не сме в течение на фундаменталните промени, които текат в технологичната сфера, които определят глобалното бъдеще и неговият ход на развитие“.

Това казва в интервю за "Нашият ден" Христо Тучев, предприемач във високите технологии и медиен експерт, развил успешно 4 медийни компании и председател на фондация "Евлогий и Христо Георгиеви”.

"Пропуснахме промяната на дигиталната среда и по този начин, започнахме да участваме в нещо друго, от което ние, като потребители, нямаме голям полза. Днес сме свидетели на една от най-революционните промени в човешката история. Много хора сравняват появата на изкуствения интелект с появата на печатната преса", посочва експертът.

Христо Тучев

Според него информационната революция се случва и без нас. Неслучайно най-развитите икономики и говорят за регулация заедно, защото, както е ясно на всички, интернет няма граници.

Самата Европа е далеч от върха на технологиите. Най-развити са AI технологиите в САЩ, следва ги Китай, а Европа почти изпусна AI революцията. Европа стои добре в областта на квантовите изчисления. Това е следващото голямо нещо, което се случи. 

За развитието на изкуствения интелект са нужни три неща: хора, които да могат да го правят, но това е най-малкият ресурс. Вторият, много по-труден за организиране ресурс, е огромното количество данни. На практика ChatGPT е трениран с целия интернет. Третото са компютърните изчисления. Това са машините, които изчисляват съответните модели. 

Приемането на определение за изкуствения интелект е критичен аспект на европейското законодателството, тъй като то определя неговия обхват.

"Това, което следва, е нарастване на моделите, на изчисленията, на информацията, с която се обучават до степен, до която изкуственият интелект може да стане по-умен от хората", казва още  Христо Тучев.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл. По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Паметникът на Независимостта край Царския дворец, пл. „Княз Александър I“, София.

Какво съединение ни трябва днес, за да я има независимостта утре

На 22 септември 1908 година в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново княз Фердинанд прочита Манифест към българския народ, с който се обявява Независимостта на Княжество България и изрича следните думи: "България вече се е издигнала като държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи". И макар, че..

публикувано на 22.09.23 в 20:57

Здрава Каменова: Независимостта е привилегия, но и отговорност

В Деня на независимостта предаването "Нашият ден" има удоволствието да посрещне една изключителна актриса, известна със своята независимост и артистична страст - Здрава Каменова. Здрава сподели своите мисли и виждания по въпроса за независимостта в актьорската професия, разкривайки ни интересни аспекти от своята кариера и бъдещите си проекти...

публикувано на 22.09.23 в 11:10
Снимката е илюстративна

Шестата въздушна обиколка на България отваря вратите на летище HEMS

На 22 септември 2023 г., точно в деня на този специален празник, започва Шестата национална въздушна обиколка на България. Това събитие е организирано от Фондацията "Български Военновъздушни сили", съвместно с Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България (АОПА) и Асоциацията на свръхлеката авиация в България..

публикувано на 22.09.23 в 11:01

България отбелязва 115 години независимост

Днес се навършват 115 години от обявяването на независимостта на България. По традиция център на тържествата е Велико Търново, където на 22 септември 1908 година е обявен край на васалитета на България от Османската империя. Княз Фердинанд провъзгласява Независимостта с манифест, прочетен в църквата "Свети 40 мъченици" и след това в крепостта..

публикувано на 22.09.23 в 09:01