Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нощният рицар Кирил Недков и любовта към актьорската игра

Снимка: Атанас Атанасов

Когато носиш няколко дини под мишница, все се надяваш никоя от тях да не падне до финалната права. Не толкова за да докажеш, че си успял да ги пренесеш цели, колкото за да се насладиш на момента, в който към дините ще можеш да добавиш и малко сиренце. Точно този миг на наслада обаче често ни убягва, защото винаги успяваме да излъжем съзнанието си, че вече е време да се забързаме към следващата цел.

В такива мигове ти трябват хора като Кирил Недков, които да ти припомнят идеята на мечтата. Той отдавна е осъзнал значението на финалната права, която преди всичко говори за начало, а не за край. Затова и силно вярва в уроците на провала. Достатъчно дълго е бягал на къси разстояния в спорта, за да знае колко точно трябва да издържи в живота. А и в актьорската професия, където – както сам ще ви каже – отново провалът е най-добрият му учител.


Кирил завършва драма в Гринуич Юнивърсити в Лондон, след това учи и при проф. Атанас Атанасов в НАТФИЗ. В един момент тегли рикша в Единбург, където снима във филм на индийски режисьор, номиниран за БАФТА, а не е изключено човек да го срещне и в някой бар по българското Черноморие, който управлява заедно със своите хора.

„Нощните рицари“
В сегашно време можем да го гледаме в сериала "Мен не ме мислете" или да се завърнем към отминалия вече "Войната на буквите". Ако обаче искаме да го видим тук и сега, когато нещата са най-живи и неповторими, трябва да се озовем в Младежкия театър. Кирил е част от трупата на театъра и на най-светлия български празник – 24 май, получи първия си "Аскеер" за поддържаща мъжка роля. Наградата взе за персонажа си в най-поставяното драматургично произведение, дело на Ясмина Реза, "Арт". В него Кирил Недков играе Иван – един от тримата приятели, които ни карат да навлезем дълбоко в природата на човека, за да си зададем въпросите, от които искаме да избягаме. А на 5 юни в Sofia Live Club от 20.00 часа той отново ще бъде един от "Нощните рицари" в спектакъла по текстове на Яна Борисова.

Актьорската професия за Кирил Недков е отборна игра и именно в партньорството се корени доброто представяне, културата изгражда една нация, а всичко е любов. Любов, която има нужда от действие и грижа.

Повече от Кирил Недков чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не бива да се притесняваме от предизвикателствата

Пътят Камино де Сантяго, наричан като пътя на душата или пътят на духовното израстване е приключение, по което поемат Максим Бехар и Венета Писарска. За да бъдат полезни, на всеки, който иска да премине по този път, решават да напишат книга. Често това пътуване е и с поклонническа цел, особено за самите испанци, католици, които преминават по пътя, в..

публикувано на 30.09.23 в 19:15

Концерти на тъмно: "Unseen scene"

Unseen Scene е проект, който представя музиката на тъмно, за да ангажираме други свои сетива. Проектът не е предназначен специално за незрящи. Идеята е да преобръща представите за социално ангажирани изкуства. Платформата преплита различни форми на изразяване и тяхното взаимодействие на една невидима сцена. Оставяме предразсъдъците си на прага и се..

публикувано на 30.09.23 в 09:45

“Театър за младите” в “Сфумато”

С нова театрална инициатива започва новия си творчески сезон Театралната  работилница "Сфумато". Програмата ще премине под мотото "Театър за младите" и е насочена към учениците и студентите на възраст между 16 и 25 години. Акцията ще се осъществи посредством цялостното преживяване на две представления от афиша на "Сфумато". Участниците ще имат..

публикувано на 30.09.23 в 08:40
Светлозар Игов

Критика, равна на самото изкуство – в памет на Светлозар Игов

На 78-годишна възраст си отиде Светлозар Игов – български учен, най-автентичният литературен критик и историк на нашето съвремие, есеист, поет, белетрист и преводач. Загубата за литературния ни живот е огромна.  Авторите му имаха доверие като на литературен критик и той по някакъв начин пазеше като мисия факта, че литературната критика е изкуство...

публикувано на 29.09.23 в 16:30

Дискусия на тема "Изкуственият интелект като Пигмалион и Галатея"

"Изкуственият интелект като Пигмалион и Галатея". Това е името на дискусия, която ще се проведе днес (29 септември) от 18 часа в "Топлоцентрала". Войните около изкуствения интелект са сериозно предизвикателство пред нашата представа за това какво е изкуството. Ще може ли и то да мине без автор? Какво се случва с понятия като креативност,..

публикувано на 29.09.23 в 15:26