Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Архитектура в търсене на бъдещето

На 18-ото Международно архитектурно изложение във Венеция Българският павилион привлече вниманието на медии и посетители с инсталацията, посветена на демографските промени в Източна Европа "Образованието е придвижване от тъмнина към светлина". Тя работи със следите от отминалия вече живот в обезлюдени български села и особено с образите на изоставените училища в страната. "Образованието е придвижване от тъмнина към светлина" е изследване на бъдещето, белязано от упадък на градовете и бягство от селските райони. Автори на проекта са архитектите от архитектурно бюро POV Борис Тикварски, Божидара Вълкова, Мария Гяурова, в екип с Майк Фрич, дизайнерът Костадин Кокаланов и белгийският фотограф Александър Дюмарей.


Проектът, който бе избран след национален конкурс, организиран от Министерството на културата, Камарата на архитектите в България и Съюза на архитектите, предизвика полярни реакции в България – едни го оцениха веднага заради точността, с която напипва един от големите демографски проблеми на Източна Европа, други не одобриха факта, че на Венецианското архитектурно биенале страна изпраща не най-впечатляващите си образци на авангардна архитектура, а артинсталация, коментираща социалната ни действителност.


"Образованието е придвижване от тъмнина към светлина" обаче бързо бе забелязан от специализираните медии след откриването си на 18 май. Българският павилион в Биеналето за архитектура във Венеция бе класиран от престижното издание Artribune в Топ 10 на най-впечатляващите експозиции на световното изложение. В "Артефир" арх. Борис Тикварски разказва повече за българското участие на биеналето и връзката му с централната концепция на изложението, формулирана от кураторката Лесли Локо под мотото "Лаборатория на бъдещето".

Чуйте арх. Борис Тикварси в „Артефир“.

Снимки: ФС на Българския павилион на Биеналето
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Италианският автор Франческо Фратини ни отвежда в "Атон" с криминална история

Криминалният роман "Атон" на италианския автор Франческо Фратини имаше своята премиера в София. Книгата е изпълнена с мистерия и напрегнато препускане по петите на смъртоносна заплаха за човечеството. Сюжетът въвежда в историята на младата Изабел, която се впуска в загадъчно изследване на Атон, без да подозира към каква опасност я води нейният..

публикувано на 23.09.23 в 16:35

Абсурдите и парадоксите уловени от художника Борис Колев

Галерия "Аросита" представя самостоятелна изложба на художника Борис Колев, един от знаковите автори в съвременното ни изкуство. Изложбата се нарича се нарича "Обратна реалност". В своето слово за изложбата проф. Чавдар Попов отбелязва: "Борис Колев предоставя на публиката възможни решения, валидни за неговия живописен темперамент, за пластическия..

публикувано на 23.09.23 в 09:10

Оперният интерпретатор Добрин Петков

Съботната оперна вечер (23 септември, от 20 часа) е посветена на 100-годишнината от рождението на диригента Добрин Петков. Споменът за негово интерпретационно майсторство възкресяваме чрез запазените във фонда на Националното радио записи на оперна и кантатно-ораториална музика. През сезон 1962-63 година, в който Добрин Петков е главен диригент на..

публикувано на 23.09.23 в 08:05
Кадър от филма „Васил“

Иван Бърнев: Трябва да се гласува кредит на доверие към българското кино

Иван Бърнев е от актьорите, на които няма как да не повярваш. Затова и когато той ни каже, че камъкът си тежи на мястото, ние му се доверяваме. А всъщност не са малко филмите, през които можем да проследим различния път на Иван Бърнев като емигрант. В тази роля той влиза и в двете филмови заглавия, които актьорът представи на 41-вия фестивал на..

публикувано на 22.09.23 в 16:09

"Златна роза" 2023 – филмовият фестивал, за който всички говорят за 41-ви път

За 41-ви път фестивалът на българския игрален филм "Златна роза" започна и темата на деня отново е кино. До 28 септември във Фестивалния и конгресен център във Варна ще бъдат прожектирани близо 60 филма. Най-новото от българската кинематография включва 53 игрални, 2 документални заглавия и 4 сериала. След като беше открит с червен килим и..

публикувано на 22.09.23 в 14:15