Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Здравка Василева – всяка картина е монолог на артиста

10
Здравка Василева
Снимка: Ани Петрова

Здравка Василева гради своя личен път в изкуството със своя характерен и запомнящ се и уникален образ на живописец. Като професор по живопис и композиция, ръководител на катедра Живопис, на проекти, на студентски изложби, тя е от водачите на новите поколения млади живописци.

С тези думи на Вихра Пешева ви въвеждаме в самостоятелната изложба на Здравка Василева в галерия "Астри", назована "Монолози за красивото"“. 

Експозицията ни среща с новите платна на художничката, в различни от предишната ѝ изложба формати и сюжети, като всяка картина е "монолог" на артиста, за това кое и какво намира за красиво – дали женската фигура в различни състояния и пози, гледката през прозореца, светлината и отражението в огледалото. Така зрителят превръща разказа на художника в своя преживяна история. 

Важно е да се каже още, че колоритът, цветовете в тези нейни платна са мощни, различни, наситени като същност – в червено, лилаво, синьо, ултрамарин. 

Здравка Василева има дар слово, защото е и преподавател. В "Артефир" тя представи своята изложба в галерия "Астри", назована "Монолози за красивото".

Изложбата може да бъде видяна до 17 юни в столичната галерия "Астри".

Снимка – Ани Петрова, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Разпилени лица – новата изложба на Любен Генов

Галерия "Арте" представя новата самостоятелна изложба на художника Любен Генов – едно разпознаваемо име с характерен стил на нашата художествена сцена.  И тук идва изненадата – колекцията ни среща със съвсем нов подход, различна визия на изграждане на живописната материя, един различен нов Любен Генов.  Експозицията е озаглавена "Разпилени лица" и в..

публикувано на 21.09.23 в 16:39
Юли Шумарев

Последните от Атлантида в картините на Юли Шумарев

В галерия "Мария Луиза" в Пловдив на 22 септември се открива изложбата "Последните от Атлантида" на Юли Шумарев. Тя е инспирирана от книгата му "Макгахански улици и балади" и е възможност да се пренесем във времето на детството, във време, вече почти изличено от съвременния живот. Време, което остава да съществува в спомените и в изкуството.  Т ой..

публикувано на 21.09.23 в 16:29

"Сплетител на бунтовния дух" – кой всъщност е Кръстьо Пишурка

Някак незаслужено името на един от българските възрожденски книжовници и просветители остава малко встрани от познатите на всички ни будители. Причина за това е донякъде вероятно и незаслуженото иронично и подигравателно отношение на Ботев към литературната дейност на Кръстьо Пишурка в стихотворението, станало нарицателно за стихоплетството – "Защо не..

публикувано на 21.09.23 в 16:13

Поредните празници на българското кино в Рим

За 16-и пореден път в Италия започва най-големият фестивал, представящ съвременно българско кино в Европа "Празници на българското кино в Рим". Този път фестивалът се провежда през есента, вместо в началото на лятото, тъй като Домът на киното на емблематичното място в градините на вила Боргезе беше ремотниран. От 22 до 24 септември италианските..

публикувано на 21.09.23 в 12:20

Мечта, наречена Тарфа

"Мечта, наречена Тарфа"  е най-новата книга на Юлия Дивизиева, събрала разкази и поезия. Редактор и издател е Румен Леонидов, а на корицата е илюстрация на картина от художника Миню Бонев. Вдъхновител на авторката е морето. Морето като незабрава. *** Виждам в дълбокото на морето, Сигурно съм била амфибия. Чувам диханието му от дъното,..

публикувано на 21.09.23 в 11:08