Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Тодор Костадинов:

За историите от живота – колкото пловдивски, толкова и български

След близо десетгодишна пауза пловдивският писател Тодор Костадинов се завръща със сборник разкази "Ничия: Трите начина на Мариана". Тези 16 разказа за Пловдив са почти истински истории, някои от които авторът е сънувал, други са измислица, а трети са автобиографични. 

"Паузата в моето творчество не е 10 години, а е 30 години, защото спрях да пиша през 1989 г. и започнах да пиша отново 2019 г. Тази книга съдържа 16 разказа, половината от които са писани в периода 1986 - 1989 г., а другата половина в периода 2019 - 2022 г. Реално между тях лежат 30 години мълчание“, споделя в "Нашият ден“ Тодор Костадинов.

Непретенциозен в стила си, но верен на силния си авторски почерк, Тодор Костадинов споделя, че "по времето на комунизма всеки човек по различен път се опива да избяга от действителността. Личното бягството на писателя тогава са литературата и писането и там той намира някаква свобода и някакъв смисъл, за да каже нещо, макар и не директно. След това свободата беше в самия живот, който стана по-интересен .Нямаше нужда да се бяга в литературата, защото човек можеше да е свободен и без да пише".

"В бизнеса срещнах далеч по-интересни и по-достойни хора, отколкото в литературата“, посочва писателят. И допълва, че писането е модерно в момента. "Но в цялото това море от писатели не останаха сякаш читатели".

В момента писателят работи по новата си книга, която е озаглавена "Анти-некролози".

"Тя не е книга с очерци или документални спомени. Тя е книга с разкази и в нея се връщам към спомените си към случки и събития, преживявания с хора, които ги няма и които по някакъв начин са оставили някаква следа в живота ми. Това е книга за приятели и писатели, някои с паметници, други – без. Написах за Дончо Цончев, за Вера Мутафчиева, Николай Хайтов, Любен Дилов, Антон Дончев“, казва писателят.

В рамките на "Вечери на кръста" на 15 юни 2023 г. ще бъде представен сборникът разкази "Ничия: Трите начина на Мариана" в Народно читалище "Пенчо Славейков" 1921.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Тодор Костадинов е роден на 4 август 1959 г. в град Сунгурларе, Бургаско. Животът му е свързан с Пловдив, където завършва Математическа гимназия и записва българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". През 1984 г. завършва същата специалност в СУ "Климент Охридски". Работил е като учител по литература в Кремиковци. От 1986 до 1992 г. работи като журналист в различни вестници и списания. От 1990 е собственик на рекламна агенция и издателство. Негови творби са превеждани на руски, чешки, полски и английски езици.

Снимки – личен архив и изд. Сиела

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не бива да се притесняваме от предизвикателствата

Пътят Камино де Сантяго, наричан като пътя на душата или пътят на духовното израстване е приключение, по което поемат Максим Бехар и Венета Писарска. За да бъдат полезни, на всеки, който иска да премине по този път, решават да напишат книга. Често това пътуване е и с поклонническа цел, особено за самите испанци, католици, които преминават по пътя, в..

публикувано на 30.09.23 в 19:15

Концерти на тъмно: "Unseen scene"

Unseen Scene е проект, който представя музиката на тъмно, за да ангажираме други свои сетива. Проектът не е предназначен специално за незрящи. Идеята е да преобръща представите за социално ангажирани изкуства. Платформата преплита различни форми на изразяване и тяхното взаимодействие на една невидима сцена. Оставяме предразсъдъците си на прага и се..

публикувано на 30.09.23 в 09:45

“Театър за младите” в “Сфумато”

С нова театрална инициатива започва новия си творчески сезон Театралната  работилница "Сфумато". Програмата ще премине под мотото "Театър за младите" и е насочена към учениците и студентите на възраст между 16 и 25 години. Акцията ще се осъществи посредством цялостното преживяване на две представления от афиша на "Сфумато". Участниците ще имат..

публикувано на 30.09.23 в 08:40
Светлозар Игов

Критика, равна на самото изкуство – в памет на Светлозар Игов

На 78-годишна възраст си отиде Светлозар Игов – български учен, най-автентичният литературен критик и историк на нашето съвремие, есеист, поет, белетрист и преводач. Загубата за литературния ни живот е огромна.  Авторите му имаха доверие като на литературен критик и той по някакъв начин пазеше като мисия факта, че литературната критика е изкуство...

публикувано на 29.09.23 в 16:30

Дискусия на тема "Изкуственият интелект като Пигмалион и Галатея"

"Изкуственият интелект като Пигмалион и Галатея". Това е името на дискусия, която ще се проведе днес (29 септември) от 18 часа в "Топлоцентрала". Войните около изкуствения интелект са сериозно предизвикателство пред нашата представа за това какво е изкуството. Ще може ли и то да мине без автор? Какво се случва с понятия като креативност,..

публикувано на 29.09.23 в 15:26