Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Защо кризата с медицинските сестри се "замита под килима" от всяка власт?

Снимка: БГНЕС

През последните30 години броят на медицинските сестри е намалял драстично. От 53 810 през 1990 г. на 28 816 през 2021 г. Липсата на достатъчно медицински сестри у нас е проблем, който остава нерешен, независимо от обещанията на всяка една власт в последните над 20 години. Проблемът се задълбочава и много скоро ще създаде огромен дисбаланс в системата на здравеопазването.

В "Нашият ден“ темата коментират Катя Христова, председател на Националната етична комисия в Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и старша сестра в Клиника по уши, нос, гърло в Плевен, и Мариана Симеонова - Младенова, операционна старша сестра в град Плевен и е член на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи от квота акушерки.

Чуйте повече за проблемите и недостига на сестрински персонал в болничните заведения в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Хиновски

Пълната либерализация на енергийния пазар изисква сериозни подготвителни процеси

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът прие на първо четене промени в Закона за енергетиката. От опозицията гласуваха против. Вносител е Министерският съвет.  Проектът предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия от началото на 2024 г.  За битовите потребители това трябва да стане през 2026 г. Този важен..

обновено на 21.09.23 в 13:06

Младите – сега и преди: Как се променят ценностите?

В последните десетилетия светът се променя с изключителна скорост и с него се променят и ценностите, и представите на младите хора. Докато в миналите поколения младежите са следвали определени модели и структури в обществото, днешните млади хора се отличават със свои уникални характеристики и ценности. В “Нашият ден“ показваме гледните точки на..

обновено на 21.09.23 в 12:31
д-р Неделчо Тотев

Общинските болници не са незаменими, но в момента са необходими

Ролята на общинските болници в системата на българското здравеопазване е въпрос, който заслужава сериозно внимание, особено предвид последните промени в здравната политика на страната. Наскоро беше обявено, че ще бъде въведена нова методика за изготвяне на здравната карта на населението, като този път ще се увеличи броят на леглата за активно..

обновено на 21.09.23 в 10:30

Апликация за телефон ще разпознава инсулт. На какъв етап е разработката?

Инсултът е сериозно заболяване, което засяга хиляди българи всяка година. Над 45 000 души годишно се диагностицират с инсулт, а животът на над 5500 от тях завършва в болница. Статистиката не оставя съмнение – инсултът е нарастващ проблем в страната. На фона на тази тревожна статистика фондация МОСТ (медии, общество, семейство, традиции)..

обновено на 21.09.23 в 09:20

Защо домашното насилие е фокус на Световния конгрес по ехокардиография в София?

По повод Световния ден на сърцето, който се отбелязва на 29 септември, София ще бъде домакин на XXVIII Световен конгрес по ехокардиография и мултимодална образна диагностика. Авторитетният научен форум ще се проведе от 29 септември до 1 октомври 2023 г. в хотел "Милениум", събирайки водещи експерти в областта на кардиологията и сърдечносъдовата..

публикувано на 21.09.23 в 07:25