Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Георги Киряков:

Случаи като мигновената смяна на директора на НАП напомнят стари практики

| обновено на 09.06.23 в 16:09
Георги Киряков
Снимка: Мария Христова

Политологът Георги Киряков е гост в предаването "Нашият ден". Той коментира последните новини от седмицата. Киряков изразява своето мнение относно текущите политически дебати, управлението на страната и разделението между политическия елит и гласоподавателите.

Политологът започва с коментар за необходимостта от съсредоточаване върху оперативната част на управлението на страната.

“Трябва да се върнем към оперативната част на управлението на страната, да се върнем към новите назначения, към действията на старите министри от служебния кабинет в последните дни, към това какви точно решения се вземат от новоназначените министри и какви хора се връщат в определени структури. Това е важно в момента“, посочи той.

Според Киряков обществото се вълнува от съвсем други теми.

“То се вълнува от параметрите на бюджета, вълнува се от това дали ще има увеличение на минималната работна заплата, дали ще има компенсации за инфлацията, дали хората ще могат да си плащат сметките, дали ще могат да си купуват храна и лекарства“, казва още Киряков.

Политологът изразява загрижеността си относно назначенията на дискредитирани личности на важни постове и споменава случаи като мигновената смяна на директора на Националната агенция за приходите (НАП). Киряков споменава също така "странни разговори" за назначавания в министерствата, които не се обсъждат достатъчно в публичното пространство. Това според него изглежда като повторение на предишни недостатъци и проблеми в системата.

Политологът отбелязва, че след стартирането на Народното събрание се оказва, че има значително разделение между гласоподавателите и техните представители. Той определя българския политически елит като "затворена общност", която се възприема като единствената способна да управлява държавата.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зоя Дмитровя
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Какви данъчни облекчения ползваме с подаване на годишна декларация в НАП?

"Данъчната кампания стартира преди два дни и вече има над 3000 подадени декларации, от които повече от половината са подадени по електронен път. Данъчната кампания тази година ще продължи до 2 май, тъй като 30 април е почивен ден“. Това каза в..

публикувано на 12.01.23 в 12:05
ВИЖТЕ ОЩЕ
Невестино – освещаване на знамената

Септемврийска благодат по суша и вода

В поредното издание на "И рибар съм, и ловец съм" отбелязваме съвсем по ловджийски Независимостта на България и настъпването на астрономическата есен. Но поредните ни петъчни приключения, на които ви правим свидетели, се случиха диаметрално – от..

публикувано на 29.09.23 в 17:30
Руската църква

Казусът с Руската църква

Казусът около храма "Св. Николай Чудотворец", познат още като Руската църква, има два аспекта – правото на собственост, като понятие в гражданското право, другият е свързан с каноните на Църквата (каноническото право). Това казаха пред медии от Софийската..

публикувано на 29.09.23 в 15:00
Лагерът

Холограмни разговори с шестима лагеристи от Белене представят днес

Над 15 000 души да преминали през комунистическия лагер "Белене“. Паметта за миналото трябва да бъде детайлно съхранена, за да служи на бъдещето. Има написани и издадени много книги, които разказват за концлагера, известен под името “Втори обект”...

публикувано на 29.09.23 в 14:25
Площад

Николета Атанасова: Не видях разруха. Животът в градовете на Украйна продължава

Войната, която в момента разкъсва сърцата и душите на хората в Украйна, е тежка и жестока. Но в сянката на конфликта, който често асоциираме с разруха и страх, има истории за надежда и солидарност. Журналистът от БНР, Николета Атанасова, разказва за..

обновено на 29.09.23 в 14:11
Д-р Весела Томова, завеждащ Отделение

Кардиологът с поетично сърце

На 29 септември 2023 г. отбелязваме Световния ден на сърцето. Сърдечно-съдовите заболявания са една от най-сериозните и предотвратими причини за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Всяка година те  отнемат живота на над 18 млн. души по целия..

публикувано на 29.09.23 в 13:15