Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Орлин Колев:

Съвсем принципно европейските ни партньори подкрепят инструментите за контрол върху главния прокурор

Иван Гешев
Снимка: БТА

Комитетът на министрите към Съвета на Европа приветства приемането на важни дългоочаквани реформи в България, съобщи министърът по време на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Тези реформи предвиждат въвеждането на механизми за независимо разследване на дейността на главния прокурор и съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно производство за тежки престъпления и за някои други престъпления, свързани с нарушение на европейската конвенция за правата на човека и корупция.

Доктор Орлин Колев, специалист по Конституционно право и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", сподели в интервю за "Нашият ден" своето мнение относно приемането на реформите.

Той посочи, че нашите европейски партньори подкрепят тези реформи и те са в съответствие с истината, до която стигаме и ние сами.

“Нашите европейски партньори съвсем принципно заемат тази позиция и казват истина, до която стигаме и ние самите. След като няколко пъти ни беше припомнена, че трябва да използваме закона в неговата висина и никой не може да бъде над него. Не следва да има институция, дори в лицето на главния прокурор, на която да не може да бъде потърсена отговорност“, казва ли той.

Той изрази съжаление относно общата практика в България да се приемат много закони, които след това бързо “биват променяни и допълвани, дори преди да влязат в сила“. Доктор Колев предложи законотворците да осъзнаят тази прибързаност и да работят в посока повишаване на качеството на законите.

Относно предложенията за промени в Конституцията, д-р Колев заяви, че въпреки че действащата конституция на България е приета през 1991 година и е една компромисна конституция, тя не отстъпва по нищо на конституциите на развитите демокрации.

Въпреки това, доктор Колев посочи, че съществува утежнен механизъм за изменение на Конституцията, което гарантира, че нейното изменение и допълнение ще бъде извършено само след задълбочени разисквания и основателни аргументи. Той изрази мнението си, че обществото, представено от политическите представители, трябва да се задоволи дали има необходимост от промяна на конституционния модел.

Д-р Орлин Колев сподели своето мнение относно предложенията за промени в Конституцията на България. Той подчерта, че въпреки че действащата конституция е съвременна и не отстъпва на конституциите на развитите демокрации, въпросът, който трябва да се зададе, е дали обществото, представено от политическите представители, има нужда от промяна на конституционния модел.

“Не случайно е предвиден един утежнен механизъм за изменението на конституцията, за да гарантира периодически политическите амбиции на някои субекти за нейното изменение и допълнение“, посочва той.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Невестино – освещаване на знамената

Септемврийска благодат по суша и вода

В поредното издание на "И рибар съм, и ловец съм" отбелязваме съвсем по ловджийски Независимостта на България и настъпването на астрономическата есен. Но поредните ни петъчни приключения, на които ви правим свидетели, се случиха диаметрално – от подножието на Осоговската планина до брега на Черно море! А наистина грандиозно честване на 130-ата си..

публикувано на 29.09.23 в 17:30
Руската църква

Казусът с Руската църква

Казусът около храма "Св. Николай Чудотворец", познат още като Руската църква, има два аспекта – правото на собственост, като понятие в гражданското право, другият е свързан с каноните на Църквата (каноническото право). Това казаха пред медии от Софийската градска прокуратура.  В Прокуратурата са постъпили два сигнала от Върховния касационен съд, подадени..

публикувано на 29.09.23 в 15:00
Лагерът

Холограмни разговори с шестима лагеристи от Белене представят днес

Над 15 000 души да преминали през комунистическия лагер "Белене“. Паметта за миналото трябва да бъде детайлно съхранена, за да служи на бъдещето. Има написани и издадени много книги, които разказват за концлагера, известен под името “Втори обект”. Това е най-големият лагер за политически неудобни лица за Комунистическата партия. Там са заточвани..

публикувано на 29.09.23 в 14:25
Площад

Николета Атанасова: Не видях разруха. Животът в градовете на Украйна продължава

Войната, която в момента разкъсва сърцата и душите на хората в Украйна, е тежка и жестока. Но в сянката на конфликта, който често асоциираме с разруха и страх, има истории за надежда и солидарност. Журналистът от БНР, Николета Атанасова, разказва за своето посещение в Украйна в предаването "Нашият ден" и споделя впечатленията си от страната и..

обновено на 29.09.23 в 14:11
Д-р Весела Томова, завеждащ Отделение

Кардиологът с поетично сърце

На 29 септември 2023 г. отбелязваме Световния ден на сърцето. Сърдечно-съдовите заболявания са една от най-сериозните и предотвратими причини за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Всяка година те  отнемат живота на над 18 млн. души по целия свят. Често сърцето се разболява от токсични метаболитни, екзогенни токсични вещества, но и токсични..

публикувано на 29.09.23 в 13:15