Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Русенският театър представя България на Театралната олимпиада с пиеса на Стратиев

"Балкански синдром"
Снимка: rusetheatre.com

След спектакъла "Коприна", който Пловдивският театър вече представи с голям успех на тазгодишната Театрална олимпиада в Унгария, българското участие в престижния форум продължава на 10 юни с още едно представление – "Балкански синдром" на Драматичния театър "Сава Огнянов" в Русе.

Спектакълът е в програмата на Дунавския театрален фестивал ("Danube Theatre Festival"), който се провежда в унгарския град Дьор като част от 10-ото издание на Театралната олимпиада.

Сценичният вариант и постановката по прочутата пиеса на Станислав Стратиев е дело на режисьора Недялко Делчев.
"Самото споменаване на олимпиада възбужда сетивата и усещането е, че участваме в много голям форум, в който са представени театри от всички нации.
Имам приятното усещане, че отиваме на място, където ще ни бъде наистина интересно и ще успеем, дай Боже, достойно да представим българския театър след "Коприна" на Диана Добрева.

Всяко излизане извън контекста на българския театър е полезно не само за нашите актьори в Русенския театър, но и въобще за българския театър. Възможността да се срещнеш с друга публика, да се съизмериш, мисля, че е винаги повод за натрупване на добро самочувствие и дава дълги резултати след това в работата на театралния колектив – хората са мотивирани и работят по друг начин, с друга интелектуална възбуда", сподели в "Артефир" Недялко Делчев.
Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Тази година в най-големия театрален форум в света участват общо 7500 артисти от 58 държави, които представят своите спектакли на над 100 сцени в Унгария, която е домакин на юбилейното издание на Театралната олимпиада.