Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Заимов

Градът на спасението в образи и думи

Над 200 черно-бели фотографии и четири цветни разказват за Стария Созопол.

На 11 юни 2023 г. в Художествената галерия на Созопол Михаил Заимов представи новата си книга "Созопол в образи и думи". Албумът е плод на повече от 20-годишно педантично събиране и упорит труд на Михаил Заимов. Той съдържа повече от 200 черно-бели фотографии и четири цветни, допълнени с мислите и спомените на автора.

Изданието е плод на многогодишно издирване, което Михаил Заимов прави из антиквариати и битпазари, специализирани сайтове, частни колекции и семейни архиви на негови созополски приятели. Думите, допълващи фотографиите, са отражение на надиплените през годините откъслечни знания и истории, проектирани през личната призма на автора.

"Аз се нагърбих с тази мисия "Созопол“, тъй като от дете съм свързан с града. Нямам родствена връзка, но имам косвена връзка, тъй като моят втори баща дълги години беше главен архитект на града и аз съм отрасъл тук", казва Михал Заимов за "Terra култура“.  

Той допълва, че книгата е един носталгичен отрязък от време между 1920 г. до 1970 г. за Созопол такъв, какъвто е само в спомените. Градът, какъвто съществува в книгата, за съжаление днес го няма нито в материално, нито в духовно изражение.

"В книгата съм си позволил да направя една карта на топонимите, на старите наименования около полуострова върху една снимка от въздуха от 50-те години на миналия век", споделя авторът.

Там се появяват наименования, които са изчезнали в пряката памет. Например имало е една голяма скала, която се е казвала "мавропетра“ или в превод на български черната скала. Именно тази скала е описа в една гръцка легенда от 1914 г. 

Чуйте целия разговор с звуковия файл. 

Снимка – изд. Парадокс
По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният фолклорен фестивал "Витоша" за 28-и път

Едни от най-добрите ансамбли на Боливия, България, Грузия, Италия, Казахстан, Мексико, Молдова и Северна Македония ще гостуват на 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Oсновната сцена на фестивала ще бъде в Народно читалище "Витоша-1951". Зрителите ще видят танци от цял свят, базар на изкуствата и творческите занаяти,..

публикувано на 15.07.24 в 15:45

Фестивалът "Арлекино и Марионета" с шесто издание и международно участие

Шестото издание на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" представя творческа лаборатория "Комедия дел Арте“ на Маестро Карло Бозо с актьорите Джулия Салис и Руджеро Каверни от "Ателие Театро“ Милано. Зрителите ще могат да видят спектакъл "Леонардо да Винчи в Милано“ на италиански език с либрето на български. "Има..

публикувано на 15.07.24 в 14:50
Димо Димов, Иван Митев и Емил Янев (от ляво надясно)

Театърът като всичко

В епизод 551 "Трамвай по желание" среща своята публика с актьора и театрален хроникьор Иван Митев. Завръщане пред радиозрителите прави и театралът Димо Димов, който е свързан с първите епизоди на предаването. Най-трудно е да се разбере как Иван Митев разпределя времето си между актьорските превъплъщения на сцената и паралелното си превъплъщение в..

публикувано на 15.07.24 в 13:35

Банкя празнува Горешляци и 55 години от обявяването си за град

За пореден път в Банкя се провеждат традиционните празници Горешляци , посветени на минералната вода, здравето и дълголетието. Този път събитието съвпада с отбелязването на 55 години от обявяването на Банкя за град . Кулминацията на честванията е днес, когато Литургия по повод храмовия празник на храм "Свети Кирик и Юлита" ще отслужи Негово..

публикувано на 15.07.24 в 10:09

Стартира 28-ият Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От днес до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община,..

публикувано на 15.07.24 в 09:03