Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато иновацията не е самоцел – ОУ "Васил Левски" - Враца

Преди 15 години кварталното училище е изправено пред застрашителна перспектива. След механичното преместване в него на ученици от помощно училище и значителен брой деца от уязвими групи балансът на изградената система е силно нарушен. Децата от квартала започват да се прехвърлят в други учебни заведения, резултатите на учениците силно се понижават и училището е напът да се превърне в едно от за жалост немалкото сегрегирани учебни заведения.

Остротата на проблема мотивира директора и екипа да направят решителни промени, за да запазят доброто равнище на обучение и да осигурят пълноценната интеграция на учениците от уязвими общности. Училището има традиции в областта на изобразителното изкуство и спорта, които се запазват, въвеждат се занимания в областта на религията и гражданското образование, където след време се постигат изключително добри резултати на национално равнище. Основното обаче е позитивна работна атмосфера, инвестирането в квалификацията на екипа и най-вече в хуманния индивидуален подход към всяко дете с уважение към неговите способности и култура.

"Всяко едно дете е една вселена и ние имаме много добре изградена система за оценяване на постиженията на всяко едно дете" – казва директорът Румен Петков. Изработена е система за стимулиране на постиженията на децата. Учениците от 5 до 7 клас получават стипендия за отличен успех. Успехът се измерва всеки срок, като постиженията на учениците се оценяват индивидуално и тези, на които не им достига да получат стипендия, се стимулират с посещения на културни, архитектурни, исторически забележителности в страната, кино, театър и книги.

Въвеждането на новата система на организация, работа с децата, атмосфера и отношения не става бързо и лесно. Някои учители напускат, други се присъединяват към екипа. Днес училището се гордее с положителния си обществен имидж и с примера за успешна училищна политика в областта на интеграцията на деца от социално уязвими групи, в това число и роми, с "позитивна и устойчива мултикултурна среда, в която социалните, културните и етническите различия са в унисон с традиционните български и европейски културни ценности", както гласят целите на проекта "Възможно е!".

Чуйте разговора с директора Румен Петков в звуковия файл.

Снимки -  ОУ "Васил Левски" - Враца
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Илияна Йотова: Нужен е координиран подход, за да покажем значението на българистиката

Преди по-малко от месец се проведе международният форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Двудневната конференция бе организирана с подкрепата на Министерството на образованието и науката, продължавайки традицията на международния форум за кирилицата "…И ний сме дали нещо на света" от 2022 г...

обновено на 23.07.24 в 11:30
Константин Иречек

Константин Иречек, или какво не знаем за него?

На 24 юли се навършват 170 години от рождението на Константин Иречек, младият чешки учен, написал първата академична история на страната ни и допринесъл за изграждането на следосвобожденска България. Повечето от нас свързват името му най-вече с романа на Алеко Константинов "Бай Ганьо", чийто герой е той, а напоследък и с някои цитати от неговия..

публикувано на 23.07.24 в 09:16

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20
Национална купа за ветроходни яхти

Балчик беше домакин на Националната купа за килови яхти

Балчик се гордее с един от най-старите и емблематични морски клубове в България. Създаден през 1946 година, този клуб е първият в страната, който построява собствена сграда през 1965 година и яхтено пристанище през 1985 година. През годините клубът е обучил хиляди младежи и всяка година подготвя около 70-80 души за капитан-лодкари. Природната..

публикувано на 22.07.24 в 10:18

Андрей Захаров: Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия

Какви опасности грозят всеки, обявен за чуждестранен агент в Русия, как се използва "Законът за чуждестранните агенти" срещу изразилите различно мнение там и има ли бъдеще опозицията в РФ, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров , руски журналист, който живее в България и е обявен за международно издирване от..

публикувано на 21.07.24 в 14:16