Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 17 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световни рок сцени.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева
В седмицата на българското издание на най-големия международен франкофонски фестивал "Франкофоли" слушаме концертни изпълнения на "Forever Pavot", "Adi Oasis" и "Astéréotypie" предоставени ни от  музикалния обмен на Еврорадио.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
Гостуваме в най-голямото село в поморийска община – село Страцин. От срещите ни в него ще разберем за мирното и приятелско съжителството на българи, роми и турци, ще научим за историята и настоящето на селото, за първото училище – медресе, за забележителностите, джамията и църквата, читалището и дейностите му, за делниците и празниците на хората.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Милвана Панайотова
• Радиосъстезанието "Златната ябълка" – финал за месец юни и последен епизод за учебната година. Участват четвъртокласниците Георги и Симона от 88 СУ "Димитър Попниколов".
• И те са били деца: разказ за Луи Брайл, който прави своето откритие още четиринадесетгодишен.
• История на изкуството за деца: епизод, посветен на шведския художник Пер Хилестрьом, творил през 17 век.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето – избрано
водещ: Стойчо Стоев
"Изправени и здрави..." – ще говорим за постурология заедно с д-р Мариета Караджова и д-р Венцислав Стоев. Сравнително новата наука и медицинска практика използва механизми за разпознаване на различни болести по стойката на тялото. Акценти: произход, значение и школи на постурологията, центрове за лечение и обучение в България, особености на диагностиката...

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Семейна рецепта: отиваме на гости на най-добрите домакини от с. Черни Осъм, за да станем съпричастни на кулинарно-фолклорния празник "Чукан боб с коприва и хоро се извива", който се провежда за пети път в китното селце.
• Младата майка: покана за празничния концерт за малки и големи "Светилник", на голямата сцена на Народния театър "Иван Вазов".
• Семейни маршрути: каним слушателите на второто издание на фестивала "Киноваканция" в Бургас, който се открива тази събота. Кои български филми ще видят безплатно жителите и гостите на Бургас в началото на лятото, разказва Кремена Димитрова – организатор на събитието и пиар на Националния филмов център.
• На 18 юни, за девета поредна година, светът отбелязва Международния ден на йога − здравословната практика, обявена от ЮНЕСКО за част от нематериалното културно наследство на човечеството. Официалната дата е 21 юни, но събитията, посветени на празника, обикновено започват дни преди това. Кои са акцентите в програмата на честванията и как човек може да открие най-добрата практика за своите нужди ще разберем от някои от лекторите в основното събитие.
• От другата страна: психолога д-р Зорница Тоткова – що е то транспортна психология и как се изучава личността и поведението при шофиране. Има ли общо между увеличаващите се инциденти на пътя и увеличаващата се тревожност и депресивни състояния в обществото?
• Вкусът на истината: жените във винения свят и виното в света на жените.
• Моето семейство: гостуват режисьорът на един от най-новите български игрални филми ("Анна") Боно Илков и неговата съпруга Диана Илкова, която е преподавател в столично училище.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
"Малки истории за големи музиканти" – Джордж Гершуин, Ариел Рамирес и Астор Пиацола и историите на техните най-прочути творби: "Рапсодия в синьо", "Алфонсина отива в морето", "Обливион" и "Сбогом, "Нонино" .

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Бойко Ламбовски
Класическото стихосложение днес – модерно или архаично е?
Повод за предаването дава току-що излязлата книга на Светлин Симеонов, музикант и поет, издържана в най-добрите традиции на силаботониката. С него и с професор Людмил Димитров, литературовед, поет и преводач, разговаряме за каноните на стихотворното творчество – преди и сега.

от 13.00 до 14.00 часа
Кабаре "Фата Моргана”

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева

от 15.00 до 16.00 часа
Музей в ефира
водещ: Диана Попова
За втори път Българският фонд за жените – чрез специално създадения Фонд за артистични проекти на жени – е отправил отворена покана към художничките в съвременните визуални изкуства за произведения по темата "Извънредно положение". Изложбата от избраните творби е представена в НГ "Двореца" до 16 юли, а названието ѝ е "Игли в купа сено". Разговор с Гергана Куцева, Алла Георгиева и Искра Благоева.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Честит рожден ден на: Артемий Троицки
- Руският интелектуалец, журналист, промоутър, културолог, режисьор, радио- и телевизионен водещ, виднейши музикален критик и академик, педагог, анархист, пацифист и един от най-авторитетните критици и анализатори на Кремъл в балтийските държави, е сред предвестниците, които проправиха пътя на рока не само в СССР, а и в голяма част от Източния блок.
- Дългият път на Артьом Кивович от родния му Ярославл, Факултета по математика и дискотеката в Московския държавен университет "Ломоносов", през Прага и неговия "полет над печата" - с първите изобщо критически ревюта за "Бийтълс" и "Дийп Пърпъл" в Русия, книгата (първа за историята на руския рок) "Back in the USSR. The True Story of Rock in Russia", издадена първо във Великобритания, и стола на главния  редактор на руското издание на "Плейбой".
- Троицки в музиката: от рок-операта "Артюр Рембо", през състава на Василий Шумов - "Център", до откривателсвото и менторството на знаменити формации, сред които "Машина времени", "Динамик", "Аквариум", "Зоопарк", "Автоматические удовлетворители", "Кино"... и съвременни електронни и хип-хоп артисти, издавани от неговата независима звукозаписна компания "Закат".
- Той напусна Руската федерация през 2014 година, но изкъсо наблюдава културния и политическия живот в страната и в чужбина. Какво смята за политическото, икономическото и културното бъдеще на Русия, и на какво отдава разцеплението на музикалната гилдия като част от обществото.  
- За "отегчените звукови слуги на дворцовия крепостен театър". Как културтгерът реагира на Владимир Бегунов, фронтмен на уралския колектив "Чайф", който определи Алексей Навални като "изрод и престъпник". С какво Владимир Путин допринесе за "сребърния век" на руския рок? В плейъра: класики и меломански изпълнения на "Кино" и "Център".
• Честит рожден ден на: Дамян Милекович
Един от най-оборотните басисти на съвременната хърватска рок сцена. Дългият му зигзагообразен път в бандите "Черно перде", "Ралф", "Казма", 4Life, "Срега Сити", "Илюзия", "Енимъл драйв", "Апокалипсо бенд" и "Дино Джелусич енд Дъ Мед Догс", до днешните редици на славните ветерани "Дивле ягоде" – балканците от Босна и Херцеговина, които още през 80-те концертираха в Италия, Швейцария, Щатите и дори далечна Австралия, а плочите им бяха издадени във Великобритания, Германия и Франция.
• Оживление в редиците на легендарната нишка група "Кербер". Автентичните ѝ членове, певецът Горан Шепи, прочут само като Гале, китаристът Томица Николич и кийбордистът Бане Божинович - на "Гитариада"-та  в Зайчар. Традиционното събитие отстоява мита за най-стария рок фестивал в Европа вече смайващите 57 години поред. Sve Je To Rock’ N’ Roll.
• Оригинални метъл хватки за създаване на заразни мелодии са ударно съчетани с кийбордите и програминга. На безпощаден индъстриъл хедбенгинг от най-добра класа кани германската банда "Дас Шаит" (Дневникът"). Изумителна версия по мегахита на Риана "S & M" от петия й студен албум "Loud" (2010). Франкфуртските герои, предвождани от певеца Клинт Шефлер и басиста, китарист, кийбордист и основен композитор Саша Бекер, отбелязват своя четвърт век на сцена тази година.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание – избрано
водещ: Емил Янев
Фототипното издание "Радой Ралин: Две златни пародии за Властта и Идеала". Гост: поетът Георги Константинов.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Евгени и Жулиета 2002" от Таня Шахова

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
Избрано от програма "Христо Ботев"
• Градът разказва истории: Разказ за Етнографския музей в Берковица. Няколко истории за времето, когато чипровските килими се наричали берковски, а жените, които са ги тъкали, задължително са вплитали името си в шарките им.
• Пътуване с деца: Старият Шумен – спирки в музея "Възрожденски комплекс - Шумен" и Сребровата къща, обявена за паметник на културата.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Даниела Найденова
Спектакъл на "Идоменей”, К.366 от В. А. Моцарт, състоял се на 19 април 2023 г. в "Метрополитън опера" – Ню Йорк. Участват солисти, хорът и оркестърът на Метрополитън опера с диригент Манфред Хонек. В ролите: Майкъл Спайърс, Кейт Линдзи, Федерика Ломбарди, Йънг Фанг и др.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 26 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 36 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Алтернатив уърлд от Финландия. от 5.30 до 6.00 часа..

публикувано на 25.08.24 в 08:05

Неделя, 25 август

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Госпожица Юлия" от Аугуст Стриндберг от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Хоум офис" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Янко Желязков, Нели..

публикувано на 24.08.24 в 08:25

Събота, 24 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми – Steven Wilson разказва за самотата, апатията и незаинтересоваността в съвременния живот в четвъртия си..

публикувано на 23.08.24 в 16:45

Петък, 23 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 35 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикалален Среднощен радиоекспрес редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – "Флийтууд Мак". от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00..

публикувано на 22.08.24 в 08:35

Четвъртък, 22 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 34 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – "Рейнбоу" от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците на "Музиката, която обичам" са по-разнородни и..

публикувано на 21.08.24 в 08:25