Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланията на Христо Смирненски 100 години след смъртта му

На 18 юни 2023 г. се навършват 100 години от  от смъртта на вечния юноша на българската поезия – Христо Смирненски, когато Жълтата гостенка поставя точката на последното изречение от краткия му живот. Поетът оставя над 800 лирически произведения и над 100 – в проза. Всяко от тях и днес е толкова актуално, колкото и вчера.

В началото на април 1923 г. поетът неочаквано получава кръвоизлив и лекарските препоръки за чист въздух, силна храна и пълно спокойствие обаче са непосилни за бедния Христо. Родителите му наемат слънчева стая в Горна баня и там състоянието му се стабилизира. Смирненски не престава да твори и да посреща множество посетители. В края на май е отпечатана и последната му творба – сатирата "Приказка за стълбата“, в която поетът разобличава политическите ренегати, въздигнали се от социалните низини и станали "принцове“. 

Нов кръвоизлив на 5 юни прави състоянието му критично. Той незабавно трябва да постъпи в санаториум, но свободно легло не се намира. Лекарският съвет поставя безнадеждна диагноза – милиарна туберкулоза. Превратът от 9 юни 1923 г. оставя Смирненски без храна и лекарства за два дни. Той е преместен спешно в близък частен санаториум, но твърде късно. Рано сутринта на 18 юни 1923 г. той си тръгва от този свят, малко преди да навърши 25-годишна възраст.

В звуковите хроники, съхранени в Златния фонд на БНР, е запазено писмото на Христо Смирненски до неговата любима Женя Дюстабанова, прочетени от актьорите Васил Стойчев и Мая Зуркова, в записи от 1978 г.

На 6 юли 2023 г. от 18:30 ч. предстои литературна разходка "Разместената София на Смирненски“, която ще започне в градинката пред Музея за история на София, откъдето ще тръгнат по знаковите улици, възпети от Христо Смирненски – „Мария Луиза“ и „Пиротска“, за да стигнат накрая до заветния прекрасен двор на обновената къща-музей "Христо Смирненски“ на улица "Овче поле“ № 116 в София. 

Чуйте подробности в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Андрей Янев (вляво) и Емил Янев

Човек от горната земя, който ходи по земята

В епизод 553 "Трамвай по желание" среща своята публика с известния художник и музикант Андрей Янев. През юни столичната галерия "Средец" стана средище на ценителите на философската живопис с изложбата "Освещаване на семената" на Андрей Янев. "Евангелският пласт в творбите е ясен, дори декларативен. Но той трябва да бъде осмислен в самата идея за..

публикувано на 23.07.24 в 15:00

Сценографът - музикант Константин Вълков на гости в "Домът на музите"

В предаването "Домът на музите" гостува сценографът - музикант Константин Вълков. През последните няколко години името му се свързва с различни музикални проекти, които печелят все повече почитатели. Константин е завършил НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и освен, че музиката е неговата голяма страст, той се определя и като визуален артист. В работата си обича..

публикувано на 23.07.24 в 08:30

Асоциацията на българските училища в чужбина – "Образованието като грижа и ценност"

Днес в София се откри XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). В Националния студентски дом на пл. "Народно събрание" се събраха 64 представители на българските училища по света, гости от Министерството на образованието и науката, Изпълнителната агенция за българите в чужбина, Президентството, представители на..

публикувано на 22.07.24 в 14:28

Диан Костов: Изкуството обединява хората

От 15 юни до 18 август в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел се представя изложбата на българския зограф Диан Костов, озаглавена "Кръстопът – цената на избора".  "Кръстопът – цената на избора" е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието и преобразява базиликата както отвътре, така и отвън с нестандартни инсталации и..

публикувано на 22.07.24 в 13:45
Антонио Таркуинио (вдясно), Жени Михайлова и Димитър Стойнов, съветник на Консулския кореспондент във Варна

Дните на италианската култура се откриха в Балчик

Под патронажа на Министерството на културата, в сътрудничество с Посолството на Италия в България и на Италианския културен център в София, на 21 юли в ДКИ КЦ "Двореца" в Балчик се откриха Дните на италианската култура , които се провеждат за седма поредна година. В Каменната зала до 30 юли може да бъде посетена изложбата "Операта – културно..

обновено на 22.07.24 в 13:24