Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо е важно опазването на подводното културно наследство на България?

Снимка: Центърът за подводна археология

Центърът за подводна археология в Созопол провежда ежегодни археологически проучвания. Той е основан през 1978 г. и е най-старото учреждение от този тип в Източна Европа и представлява първата подобна институция, която работи  активно в района на Черно море.

"Археологическите останки, които се откриват под вода в Черно море, са важна част от културното наследство. Те са по-специфични за разлика от другите, които се намират на сушата и могат много по-трудно да бъдат видени."

Това казва в "Terraкултура“ д-р Калин Димитров, археолог, участвал в подготовката на цялостната публикация на Варненския некропол,  съвместно с Археологическия музей във Варна. Той работи в тясна връзка и с Центъра за подводна археология в Созопол.

Според него в начина, по който те са се оказали на морското дъно, се крие един дълъг и много интересен разказ. Такива са праисторическите останки, които са свидетелства за промяната на нивото на Черно море.

"Има реален феномен за промяна на нивото, по-точно покачване на нивото на Черно море, и до заливане на части от древната брегова ивица, която днес се намира под вода. Това обяснява факта, че на дълбочина от 10 метра се откриват останки от 5-о, 4-то и 3-то хилядолетие. Това е доказателство, че бреговата линия в миналото е била по-навътре“, допълва д-р Калин Димитров.

Варненският некропол е световно признат феномен. От момента на откриването си преди 50 години до днес той е във фокуса на много дискусии. Той включва над 3000 златни предмета с общо тегло над 6 кг, намерени в гробовете, и до момента остава най-ранното свидетелство за йерархия в човешката история. Най-древното обработено злато днес блести във витрините на Варненския археологически музей

Центърът за подводна археология, в лицето на своите изследователи и специалисти, е ангажиран активно с проучването и опазването на подводното културно наследство на България.

"Едното проучване е на акватория на град Несебър. Една трета от древния град е под вода. Това са крепостните стени, пристанища, вълноломи. Всяка година ние проучваме тези внушителни останки на древния град под вода. Друго проучване ежегодно се прави в акваторията на Созопол, където проучваме останки от древното пристанище на града“, посочва д-р Найден Прахов, директор на Центъра за подводна археология в Созопол.

Чуйте подробности в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Алтернативни летни олимпийски игри София 2024

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че мястото на олимпийските игри, особено летните, е в София и затова организирахме алтернативни. Освен информация за тях, тази неделя веднага след новините в 18 часа ще можете да чуете още: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Коста Цонев, Жоржета Чакърова,..

публикувано на 27.07.24 в 18:34

Екстракти от живота

"Не съм спирал да чета вече 42 години, пише Светлозар Желев на корицата на стихосбирката си "Екстракти", която излезе наскоро. Издателят му Георги Гаврилов пък твърди, че той е непознат като поет, "непознат и за себе си. Затова поезията му е изследване – и на себе си, и на онези краткотрайни моменти, в които клъстерите на поетичното гнездят". Обаче..

публикувано на 27.07.24 в 08:35

Млади автори представят свои фотокниги

Дамян Думанов и Боян Кривошиев са двама млади автори, които следват фотография във Виена и в София. Те представиха свои фотокниги в лимитиран тираж в галерия " Синтезис " . „За една година успоредно се разви нашия интерес към формата на фотокнигата – казва Дамян Думанов – това са нашите първи стъпки и опознаване на формата. Личният елемент..

публикувано на 26.07.24 в 19:10

"Самоопределения на скулптурата" на "Шипка" 6

По случай своята 70-годишнина известният  художник, артист и скулптор Иван Русев предложи на своята публика, колеги и приятели изключително интересен проект, фокусиран върху базисните условия на скулптурата в днешно време.  В галерията на СБХ на "Шипка" 6, на целия първи етаж се представя иновативната експозиция, посветена на 70-годишнината на..

публикувано на 26.07.24 в 18:40

"Среща в Бургас" с музиката на Георги Милтиядов

Плевенската филхармония кани публиката на Бургас на 29 юли в Спортната зала на града, където ще има концерт-спектакъл с музиката на Георги Милтиядов . Спектакълът "Среща в Бургас" включва имената на изпълнителите:  Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Цветан Недялков, Невена Пейкова, Квартет "Белканто" и др. Режисьор е Христо..

публикувано на 26.07.24 в 17:58