Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За потапянето, водните мехури и дишането

4
Изложба "МЕХУРИ, издишване"
Снимка: Личен архив - Нели Гаврилова

Фотографският експеримент "Мехури, издишване“ на художничката Нели Гаврилова представя реакциите на хора потопени във вода, които са борят за глътка въздух. Тя документира именно онзи момент на рязко издишване. Акцентира върху стойността на човешкия дъх и търси ориентация там някъде между полюсите на илюзорния и реалния свят.

"Това е една колекция, която включва експеримента веднъж с хората, но съм включила няколко кукли и цветя. Именно цветята са един контрапункт за един по-спокоен оазис в цялата тази динамична цветност и много излъчващи фигури. Куклите са огледало на героите, които съм вкарала в цялата тази система“, споделя в "Нашият ден“ фотограф-художникът Нели Гаврилова.

Издишаните въздушни мехури представят изчистеният вариант на алтернативата на днешния живот. Мехури, пълни с цветни сънища и удовлетворение, или с невъзможни битки и посредствена умора.

Около нас има толкова интересни и разнообразни неща. Въпросът е човек да има сетивност да ги усети, да ги види и най-вече да може да ги интерпретира през собствената призма, допълва тя. 

Подобни експерименти, свързвани с изкуството, понякога могат да дадат доста любопитна информация, която не може да се събере по друг начин и за някои научни изследвания, която са в пряка връзка с медицината. 

"Хората реагират много специфично на всичко това. Някои реагират по-спокойно, все едно са на кино. Наблюдават се отстрани, докато при други се отваря едно вратичка на една философия, на едно потопяване в цялата тази тема“, казва още фотографката.  

Изложбата "Мехури, издишване“ ще бъде експонирана в Галерия Vivacom Art Hall на улица "Оборище" 5, от 19 до 30 юни 2023 г.

Целия разговор с Нели Гаврилова можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмът"Вчера" оживява на театрална сцена

На 27 септември в Открита сцена "Сълза и смях" е премиерата на спектакъла "Не бях аз" от Владо Даверов . Режисьор на постановката е Лиза Шопова, музиката е дело на Кирил Маричков, а сценографията на Анелия Райкова. Мултимедийният спектакъл е продължение на българския филм "Вчера" от 1987 г. с режисьор Иван Андонов и автор Владо Даверов...

публикувано на 20.07.24 в 09:05
Edinburgh Festival Fringe

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" не сме безразлични за настроението на нашите слушатели и затова правим по силите си то да е подходящо поне по време на нашите предавания. Тази неделя веднага след новините в 18 часа усилията ни ще изкристализират в този вид: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от от..

публикувано на 19.07.24 в 16:50

Музиката в музиката е жива доказва "Бог Рок"

За концерт-спектакъла "Бог Рок"  в "Артефир" говорим с пеещият актьор  Филип Аврамов и с музиканта Калин Вельов . Един спектакъл, който в неделната вечер ще зарадва публиката на Sofia Summer fest Underground. Много неща са се променили в рок представлението за неговата дългогодишна история. Промените са за добро – вече участват и авторски..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Изложбата "Неонови цветя" – дисекция на неизбежната баналност

Вглеждане и дисекция на неизбежната баналност заедно с художничката Румяна Карастамова , която гостува в "Артефир", за да представи новата си изложба "Неонови цветя". Карастамова е преподавател в НХА, график, но в последния си проект се отдава на живописта. "Неонови цветя" е своеобразно продължение на графичния цикъл "Бетонни цветя", в който..

публикувано на 19.07.24 в 14:18
Цанко Дюстабанов

Цанко Дюстабанов и пътят към безсмъртието

Днес от габровския квартал "Нова махала" потегли 23-тият възпоменателен поход "По пътя на четата на Цанко Дюстабанов" . В "Нашият ден" чуваме думи за събитието, както и за личността на големия габровец, участник в Априлското въстание, Цанко Дюстабанов, от Милка Караджова , организатор и планински водач. Цанко Дюстабанов несъмнено е един от..

публикувано на 19.07.24 в 12:18