Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Иванов: Русия не може да се откаже рязко от “Вагнер“

| обновено на 02.07.23 в 08:16
Евгений Пригожин
Снимка: БТА

От журналистическо разследване на BBC разбираме, че групата „Вагнер“ все още набира бойци. Те отказват да подпишат споразумение с Министерство на отбраната. Ето какво каза в интервюто за предаването „Нашият ден“ международният журналист – Иво Иванов :

Според него Русия не може в момента да се откаже от „Вагнер“. „Вагнер“ е бизнес, то е предприятие“.

Групата е създадена за паравоенни операции, но техният бизнес е основно в Африка и в Сирия. Основният им бизнес е в Африка и там „става дума най-вече за търговия с диаманти, която така и не е попадна под санкциите“.

По думите му на политическия връх и олигарсите вече им е “писнало от Путин“ и не са готови да се бият с Путин докрай в тази война . Той твърди, че още в самото начало на войната е започнал този разкол - между военните и между службите. Те взаимно са си прехвърляли отговорността. Според него досега Путин се е крепял на това, че е бил балансьор между службите и олигарсите, но сега постепенно ще се появи консенсус между тях. 

““Вагнер“, в стария му вид, като щурмува организация, която може да набира затворници и да хвърля в месомелачката на войната, вече не съществува. “Вагнер“ в момента е разделен на три, но всичко това пак е една значима сила, дори разбита в Бахмут“, казва той. 

Иванов отбелязва също, че военните са предавали на „Вагнер“ достатъчно муниции, но Пригожин си ги заделял почти два месеца, за да се подкрепи за щурма на Москва. В предаването той твърди също, че “Путин е показал, че го е страх“.

„Това не е само ниво на невербална информация, когато гледаме неговото изявление от Кремъл, а и факта, че след явлението той яхна самолет и избяга в Москва“.

Чуйте пълен разговор в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Национална купа за ветроходни яхти

Балчик беше домакин на Националната купа за килови яхти

Балчик се гордее с един от най-старите и емблематични морски клубове в България. Създаден през 1946 година, този клуб е първият в страната, който построява собствена сграда през 1965 година и яхтено пристанище през 1985 година. През годините клубът е обучил хиляди младежи и всяка година подготвя около 70-80 души за капитан-лодкари. Природната..

публикувано на 22.07.24 в 10:18

Андрей Захаров: Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия

Какви опасности грозят всеки, обявен за чуждестранен агент в Русия, как се използва "Законът за чуждестранните агенти" срещу изразилите различно мнение там и има ли бъдеще опозицията в РФ коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров, руски журналист, който живее в България и е обявен за международно издирване от руските..

публикувано на 21.07.24 в 14:16
СУ

Да възпитаваш в любов към България

В деня след като страната ни чества 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски, в "Нашият ден" разговаряме за това как се възпитават младите хора в любов към България и в следване на заветите на Апостола. Мариана Манчева , дългогодишен директор на Средно училище "Васил Левски", Карлово споделя, че всеки ден в родния град на Апостола..

публикувано на 21.07.24 в 10:46
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов, комуникационен експерт. Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ "Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На..

публикувано на 21.07.24 в 08:25

"Семейно радио" с морски поздрав от Двореца навръх Илинден

С директно излъчване от Държавен културен институт Културен център "Двореца" в Балчик продължава българското турне на "Семейно радио" с изнесено студио от градове и села. В търсене на семейния дух и родовата памет в ежедневието и празничните мигове навръх Илинден ви срещаме с: директорката на най-посещавания туристически обект в България и домакин на..

публикувано на 20.07.24 в 15:40