Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайната на осиновяването – за човешките взаимоотношения между осиновени и осиновители

Снимка: nmd.bg

Промени в Семейния кодекс, внесени преди дни в парламента, предвиждат да бъде улеснена процедурата, по която осиновителите, осиновените и техните деца могат да разбират тайната на произхода на осиновения. Механизмът, по който осиновеният може да потърси кои са биологичните му родители, като досега практиката на съда е разнопосочна.

Предвижда се да бъде ограничена възможността за разсиновяване, да се създаде национална информационна система за пълно осиновяване и да се сложи край на тайната на осиновяването. Според вносителите на законопроекта над два милиона души у нас непряко са засегнати от темата за осиновяванията. 

България не е предприела ефективни действия за изпълнение на препоръката от универсалния периодичен доклад на Комитета по правата на човека на ООН за България.

Дали осиновяването е сбъднато семейство? Как се приемат осиновените деца от обществото? Трябва ли да има открит достъп до информация за биологичния произход на осиновените хора – в ефира на "Нашият ден“ коментира Величка Дошева, психолог, психотерапевт, осиновител, председател на Българската асоциация "Осиновени и осиновители“.

"Обществените нагласи все още не са такива, че свободно и спокойно да се говори за осиновяването“, казва тя.

Тя споделя, че нито един осиновен човек не търси ново семейство, той търси корените си. Една от целите, които си поставя асоциация "Осиновени и осиновители“, е да се провеждат срещи, за да бъдат разчупени стереотипите. Да се повдига булото на стигмата, за да може обществото да разбере, че осиновяването е друг вид придобиване на дете.

Психолозите са единодушни, че на осиновените деца трябва да им бъде казана истината. Много осиновители се притесняват кога да кажат на децата си и как точно да им го кажат. С неказването на истината впоследствие се появяват редица проблеми. Осиновеното детето се чувства излъгано и предадено именно от хората, които цял живот са го възпитавали в честност, откровеност и истина.

Жанета Бюйлекова е адвокат, който събира осиновени деца и техните биологични родители. През последните години от кариерата си тя се е посветила изцяло на това да събира разделени роднини. Тя коментира в "Нашият ден", че в Семейния кодекс в чл. 105 се посочва, че всяко лице, навършило 16 години, има право да поиска от Окръжен съд да му бъде разкрита тайната за произхода му, в случай че важни обстоятелства налагат това. Трудно е да се определи какви могат да бъдат тези важни обстоятелства. Такъв тип дела се водят от около 4-5 години.

"Има единични дела в практиката с недопускане на представяне на информацията, тъй като съдилищата много стеснително тълкуваха какво значи това обстоятелство да е толкова важно, че да се предостави тази информация“, коментира адвокатът. 

И допълва, че всеки трябва да може да намери и да стигне до своя род. 

Чуйте целия разговор с Величка Дошева и Жанета Бюйлекова в звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Професия устен преводач: поглед отвъд думите

Като във всички отношения – между хората, между изкуствата, между световете в нас и извън нас, между това, което е тук, и това, което го няма – човек трябва да загърби егото си, за да осъществи истински контакт. Така е и в превода. Едва когато проявиш готовност да не гледаш с лице към собственото си его, би могъл да вникнеш в нечий чужд свят и да го..

публикувано на 30.04.24 в 13:10

Предстои 11-a Академия за иновации

Иновациите, като двигател на напредъка, неизменно водят към подобрение на живота в обществото и стимулират икономиката на държавите. В противоположност, деновациите, тези технологични маловъведения, имат потенциал да влошат състоянието на обществото и да създадат застой в икономическото развитие. Разговорът с Леона Асланова, един от организаторите..

обновено на 30.04.24 в 12:16
Антония и Стефан с водещата Мария Мира в студиото на

Игри в Замъка

Антония Дончева и Стефан Караманов печелят вниманието на публиката, независимо от сцената, мястото или обкръжението. Двамата са с поне ход напред, с уважение и точна преценка за противника в играта. Като двойка в живота, бизнеса и творчеството – Антония и Стефан създават своя Замък за настолни игри и привличат отбрана публика. Последната познава..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Да подариш една чиста и зелена природа

Това издание на "Terra Култура" посвещаваме на спасителите на ежедневието – хората, чието мислене се простира отвъд удобството на безразличието. Един от тях е Георги Златинов , който е в основата на това с. Делчево да се превърне в най-чистото село, а Гоце Делчев – в най-чистия град. Усилията да организира почистването и залесяването на цели..

публикувано на 29.04.24 в 12:36

Туризмът – разцвет и някои девиации

"Обичам туризма, но не обичам туристите" – такива изказвания могат да се видят в специализирани чатове и групи по темата "туризъм". Всъщност само преди два века хората са се придвижвали в пространството масово единствено при война, природен катаклизъм или за търговия. Кога и защо става толкова привлекателно да се пътешества? Защо понякога обсесията..

публикувано на 29.04.24 в 12:00