Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се справим с хранителните отпадъци?

Снимка: архив

Дръзки идеи за по-добър живот в условията на променящ се климат е предложението на младия експерт Рукийе-Айше Егели за справяне с хранителните отпадъци.

В рамките на предаването "Нашият ден" младият експерт Рукийе-Айше Егели сподели своите необичайни идеи за борба с проблема на хранителните отпадъци.

Тя отбеляза, че хранителните отпадъци са проблем, с който всички се сблъскваме в един или в друг момент, но не всички обръщат необходимото внимание върху него.

През хакатона на Panda Labs Рукийе-Айше и нейният екип се фокусираха върху специфичен аспект на проблема – отпадъците, които възникват при производството на студено пресовани масла. Те откриха, че тези отпадъци, които се получават след изстискването на мазнината от семето, не се използват и пропадат.

Егели и нейният екип представиха нестандартно решение на този проблем, като предложиха използването на тези отпадъци като източник на протеин за други хранителни продукти.

Конкретно те създадоха високопротеинов сладолед, който би могъл да използва тези отпадъци и по този начин да бъде полезен за хората, които се интересуват от опазването на околната среда и се стремят да водят природосъобразен начин на живот.

С този продукт Егели и нейният екип целят да съчетаят две групи хора – тези, които се интересуват от проблема на хранителните отпадъци и опазването на околната среда, и онези, които са активни и търсят високо ниво на протеин в хранителните продукти, които консумират.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мозъчни донори

В редакция "Хумор и сатира" акъл имаме много и щедро го раздаваме, не ни се свиди. Огледаме се, видим област, където явно се нуждаят от акъл и веднага ставаме мозъчни донори, така да се каже.  За съжаление често пъти акълът ни се отхвърля, не влиза в работа, което си личи навсякъде у нас. Това обаче не ни разколебава, продължаваме да раздаваме в..

публикувано на 25.11.24 в 15:15
Мина Киркова и Михаил Мишев

Между страха и истината – или къде е Дявола?

Как достъпът до точна и проверена информация влияе на социалното приобщаване и благосъстояние? Може ли да бъде причина за маргинализация и как фалшивите, подвеждащи и изфабрикувани новини се разпространяват по различен начини в различните общности?  В "Работилница за журналисти" на АЕЖ - България беше представено ново проучване на..

публикувано на 25.11.24 в 14:06
Илияна Типова

Антон Митов представя: Илияна Типова, журналист от Радио Кърджали

В Деня на патентоване на първата електрическа самобръсначка и първото изкуствено кръвопреливане в света, гост в студиото е Илиана Типова – отличник на випуска на 10-ия майсторски клас по радиожурналистика на БНР. Тя е автор и водещ на предаването за туризъм и хоби на Радио Кърджали "Накъде в неделя". За връзката между Граф Дракула, Хелоуин, гробищата..

публикувано на 25.11.24 в 13:27
Детелина Стаменова, психолог

Въздух, стрес, храна – епигенетичните фактори, предавани през поколенията

Епигенетиката изучава изменения в гените, които не се дължат на промени в ДНК последователността. Тези промени могат да бъдат предизвикани от външни фактори – въздух, стрес, хранене, и в някои случаи се предават на следващите поколения. За епигенетичните фактори и тяхното овладяване в изпълненото със стрес ежедневие в "Terra Култура" говори..

публикувано на 25.11.24 в 13:12
Саша Безуханова

Саша Безуханова: Икономиката на бъдещето ще бъде зелена, освен дигитална

От 2 декември всеки понеделник между 8:30 ч. и 9 ч. в ефира на "Нашият ден" ще гостуват български иноватори със зелена бизнес ориентация. Поводът е първото национално проучване на Move.bg "Зелени решения от България 2024" . За "зелените решения" в бизнеса и данните от проучването в предаването разговаряме със Саша Безуханова –..

публикувано на 25.11.24 в 11:44