Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Music Art Tabor – общуване чрез изкуство с ромската общност

Снимка: musicarttabor.com

Амфитеатърът в Лом ще бъде домакин на пътуващия фестивал на Music Art Tabor. Проект цели да допринесе за подобряване на достъпа до изкуство и култура за младежи в неравностойно положение и такива от етнически малцинства. Той включва редица артсъбития и концерти, които от месец насам се провеждат в четири от крайните квартали в София и в четири малки населени места в Северна България. Тази вечер (10 юли) от 19.30 часа в Лом ще се случи именно това – концерт на открито, творчески работилници, които ще включват рисуване, музика и пъроформанс артисти, 3D мапинг и кинопрожекции.

Събитията се организират съвместно с Норвежкото дружество на композиторите и лириците и Water Tower Art Fest, които ще покажат много изкуство, емоции и социална креативност. А участие вземат творци от България и Норвегия. Music Art Tabor всъщност е продължението на инициативата за децентрализация на културния живот на сдружение "Име".

"Идеята тръгна оттам, че много ми се искаше да отидем на места, където никой никога не ходи. Това са ромските махали в малките населени места, и там да направим самите резиденции, самите пленери. Да се живее с тях, да се види как всъщност живеят, да се обменя в най-добрия случай чрез изкуство комуникация с тях. И така се стигна до това да намеря много ентусиазирани партньори от Норвегия и да ни бъде делегирано доверие от една от най-големите им финансиращи институции", обясни ефира организаторката Ния Пушкарова.

Music Art Tabor започна през юни с опознавателен концерт в Топлоцентрала, а оттам продължи към кварталите Факултета, Орландовци и Илиянци. През следващите месеци ще бъдат представени различни творчески инициативи и социални събития, които чрез интерактивни методи и синтез на различни изкуства, спорт, музика и занаяти, ще привлекат нови публики и ще допринесат за общуването с ромската общност.

Проектът на сдружение "Име" отваря поставените граници и събира професионалните артисти, като тези от Норвегия например, които проявяват интерес и отношение към българския фолклор, и самородните таланти. Всички те заедно потопят посетители в магията на ромските ритми и култура.

"Както ние даваме достъп на който и да било до нещата, които правим, така и те дават достъп до техния начин на живот и тяхната култура. То не е еднопосочна улица. Това нещо, което сме се наели да направим, не е лесно, повярвайте ми – не заради комуникацията, която всъщност я има и която е доста спонтанна и възможна във всеки един момент, а по-скоро от административните пречи, които имаме, за да се направи едно такова нещо въобще възможно. Смятам, че "достъпът" и тези думички като цяло трябва да бъдат променени. Те не са наши, те са по програма. "Интеграция" не е точната дума, която искам да използвам за този наш проект. По-скоро искам да говоря за комуникация, която е и от нас към и тях и от ромските общности към нас", добави още Ния Пушкарова, като подчерта, че до момента са имали само интересни и топли взаимоотношения. Според нея начинът да се получи подобен проект като Music Art Tabor е човек да се отвори със сърцето и творчество си и да не позволява административните, бюрократични причини да попречат на подобни връзки.

Всеки концерт, всяка работилница или събитие не прилича на друго. Участниците и енергията са различна. И всичко продължава дълго след мини фестивалите. Не само заради резиденциите, а и заради усещането за споделено творчество.

Music Art Tabor тепърва ще посети село Осиковица в Правец, котелското село Градец и Драгиново във Велинград. След това ще се върне в София, за да обмени опит, изкуство и комуникация с ромската общност в кварталите Подуяне и "Христо Ботев".

А що се отнася до Лом:

"Имаме възможността да се свържем не с една, не с две, а с три махали в града и да работим с децата. Творческите работилници ще бъдат за тях. Също така ще има и представители от общността на нашите концерти – духов оркестър и някои известни от Лом и региона пианисти и акордеонисти. Много сме развълнувани, че сме тук – изключително горещо е и много красиво. Довечера е първият ни концерт, който ще направим заедно с нашите български музиканти Росен Захариев-Роко и Борислав Петров и гостът ни акордеонист от Норвегия Бьорн-Петер Тосе, който е много добре запознат с българската музика, защото това е фокусът му. Той се интересува от тракийския ни фолклор."

Повече от Ния Пушкарова от сдружение "Име" чуйте в звуковия файл.

Вторият концерт на Music Art Tabor в Лом ще бъде утре, 11 юли, от 19.30 часа в читалище "Събуждане – 1899".


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният младежки фестивал "Музите" завладя Созопол

Созопол е домакин на 18-ото издание на Международния младежки фестивал "Музите" от 5 до 16 юли 2024 г. Екипът на "Домът на музите" има възможността да предава директно от Созопол и да бъде част от този вълнуващ младежки фестивал, който събира на една сцена над 1000 участници на възраст от 5 до 35 години от 12 държави, сред които Молдова,..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21
Богдана Костуркова и Емил Янев

Отчетът на "Кукерикон"

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

За удоволствието от живота

В редакция "Хумор и сатира", напук на реалността, сме убедени, че животът е удоволствие. За това ще допринесем в неделя веднага след новините в 18 часа, когато ще можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Асен Кисимов, с когото се разделихме преди 19 години. "Истинските новини" –..

публикувано на 12.07.24 в 16:09