Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 200 морски мили към "Варна 200"

Снимка: live.varna.bg

Регатата за килови яхти "Варна 200" обогатява календара на Федерацията по ветроходство. Организатор е МК "Компас" със съдействието на Община Варна и Българската федерация по ветроходство. Новото в състезанието е разстоянието, което ще бъде над 200 мили. С този етап се покрива почти цялото Българско черноморско крайбрежие.

Подобна регата не е провеждана досега и това прави състезанието интересно. Маршрутът започва от Варна, Балчик, заобикаля о-в Св. Иван, преминава се през Несебър, заобикаля о-в Св. Анастасия, Царево и Варна. Участниците са само от България, има заявени 8 яхти, защото това ветроходство е много специфично.

Регатата е уникална, защото е най-дългата и най-тежката, изисква се воля, допълни умения и най-вече издръжливост, за да може да бъде управлявана.  

Българският спортен календар на Федерацията по ветроходство включва 30 състезания, от които 10 са държавни първенства, останалите се организират от клубове, спазвайки всички правила за провеждане. 

Стартът на състезанието е на 12 юли 2023 г. от Морската гара във Варна.

Повече за състезанието разказва Росен Марангозов, председател на Федерацията по ветроходство.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Житница – селото на работливите и весели хора

Житница е красиво село, разположено в китната Тракийска низина, на около 30 километра от Пловдив, в територията на община Калояново. В него живеят над 1400 човека. Селото се гордее с ниската безработица, чистотата, богатия социален, религиозен и културен живот. Жителите на селото са католици. Католически храм "Успение на Дева Мария" е построен през 1923..

публикувано на 13.07.24 в 09:35

Франция в състояние на fragilité*

След края на парламентарните избори във Франция и в навечерието на нейния национален празник разговаряме с Антоанета Колева , директор на издателство "Критика и хуманизъм", за бъдещето на страната, за риска от парализа, за това какво означават резултатите от изборите, за надеждата и за вярата, за първите реакции на международните лидери. Крехко ли е..

публикувано на 13.07.24 в 08:50
адв. Елка Пороминска (вдясно) и Анелия Торошанова

Имоти, дялове, обещание за дарение, собственост

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката"  адв. Елка Пороминска , председател на Асоциацията за жените адвокати, дългогодишен консултант на "Законът и Темида",  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Родителите на г-жа Георгиева преди много години купуват апартамент в София, който продали и закупили къща в населено място близо до..

публикувано на 12.07.24 в 15:25
адв. Петър Николов и Анелия Торошанова

Прекъсва ли се погасителната давност от изпълнително действие след настъпила перемпция*?

Погасителната давност се прекъсва от изпълнително действие, извършено по изпълнително дело, по което е настъпила перемпция. Това приеха Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) в ново тълкувателно решение. То е посветено на три въпроса, свързани с изпълнителното производство, които пораждаха противоречия между съдиите...

публикувано на 12.07.24 в 12:35

Глухите хора се вълнуват и живеят пълноценно – вижте ги

През 1934 година група млади ентусиасти основава дружество на глухите в столичното училище "Йосиф Ковачев". Постепенно такива организации се появяват из цялата страна и се обединяват в Съюза на глухите в България, който днес чества своя 90 годишен юбилей . Умеем ли, като общество, да превеждаме тишината и да чуваме нечуващите – разговор в..

публикувано на 12.07.24 в 12:08