Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джаз фестивалът в Боровец с богата програма

Международен джаз фестивал "Д-р Емил Илиев", Боровец
Снимка: БТА

Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" се открива на 4 август от 19.00 часа и продължава до 9 август 2023. За втора поредна година фестът се провежда в курорта Боровец.

Предстоящото издание на джаз феста ще протече в 6 фестивални вечери с програма, включваща по три концерта ежедневно. Програмата е богата и обхваща всички предпочитания на любителите на джаза.

"Предвид обществената значимост на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" – основна наша роля като организатори, съвместно с ръководството на Община Самоков, е да поддържаме престижа, да надграждаме мащаба и авторитета на събитието. Това е и причината фестивалът да бъде с една вечер повече от досегашните“, това сподели за "Нашият ден" д-р Таня Илиева, директор на фестивала.

И добавя, че за откриването на фестивала е предвидено участие на Биг Бенд – Благоевград с гост-солист Жаклин Таракчи, която ще направи няколко джаз стандарта. "Черешката на тортата за първата фестивална вечер е концертът на британската актриса и певица Манал Ел-Фейтури в акомпанимент на варненската група "Ви Ес Оу Пи“ (“VSOP”)“, добавя още доктор Илиева.

Програмата изобилства от множество изпълнители и музиканти от България и света. Част от представителите от българска страна са Васил Петров и неговият бенд, Михаил Йосифов и студентите му от "Джаз нюз“, формация "Зона - Ц", "Калибърти“, "Дърти Пърчис“ и др.

Великобритания е силно представена с групи като "Дъ Джайв Ейсис“ и "Матт Бианко“. 

На 8 август е планиран концерт на кубинската мегазвезда Роберто Фонсека и неговия 10-членен бенд.

Като съпътстваща програма  е предвидена и среща с писателя Георги Господинов и преводачката Анджела Родел.

Директорът на фестивала напомня, че основната концепция е да се популяризира брандът "България“ в няколко измерения – наука, спорт, култура, туризъм, изкуство.

Чуйте повече в звуковия файл.

Кметът на Община Самоков Владимир Георгиев не крие радостта от реализацията на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ на територията на курортен комплекс Боровец. Той споделя, че са били нужни множество усилия, но те са си стрували заради мащаба на събитието. Кметът е убеден, че хората, които посещават курорта, по друг начин ще гледат и природата, и забележителностите, защото в главата им ще звучи музиката на фестивала.

Чуйте повече в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуството е бягане на дълго разстояние

Тихо, но силно е присъствието на талантливата ни художничка Стефанка Стойчева, чиято ретроспективна изложба "Погледни ме" ни среща с творчеството ѝ. Разположена е в четири пространства на Художествената галерия – Казанлък. Това е първият опит за цялостно представяне на, както я нарича директорът на галерията Пламен Петров, куратор на изложбата  – "едно..

публикувано на 06.08.24 в 11:33

Новата книга на Пламен Тотев: Пътешествие през митовете за сътворението

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" разговаряхме с Пламен Тотев за книгата му "Митове за сътворението". В книгата са разказани старогръцки, скандинавски, арменски, библейски, български, славянски, древноегипетски и индийски митове – за това как от хаоса са се родили светът и боговете, земята и океаните. От тях ще научите..

публикувано на 06.08.24 в 10:35

От Вапцаров до виртуалните разходки: Седемте музея на Банско

Един от първите музеи в Пиринския край е къщата-музей "Никола Вапцаров", отворена за посетители през 1952 г., което поставя началото на музейното дело в Банско. Сега в града е изграден музеен комплекс, който включва седем обекта, представящи историята, културата, архитектурата и характерната за региона природа. Читалище "Никола Вапцаров" –..

обновено на 05.08.24 в 12:01

Банско в ритъма на лятото: Фестивален календар и джаз събития

От години Банско е не само предпочитана зимна ски дестинация и лятна възможност за туристически преход из планината, а и град, предлагащ богат палитра от културни събития и срещи. Общината изпрати месец юли с препълнени площади и наситена фестивална програма и за 27-и път е домакин на един от най-мащабните джаз фестивали "Банско джаз..

обновено на 05.08.24 в 09:30

Дизайн на персонажи във фестивала Pictoplasma

Фестивалът за дизайн на персонажи Pictoplasma ще се състои във Варна за втори път с балканско издание. Артисти от България, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Хърватия и Украйна ще покажат най-новите тенденции в дизайна на персонажи от сферите на съвременно изкуство, стрийт арт, мода, илюстрация и анимация с балкански привкус. Pictoplasma x Balkans..

публикувано на 05.08.24 в 08:40