Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Негово превъзходителство Алехандро Поланко Мата откри изложбата "Испания, по-близо"

Посолството на Испания в България представя изложбата "Испания, по-близо" на Летище София Терминал 2 в зоната със свободен достъп между пристигащи и заминаващи. Фотографската експозиция, която включва значими културни и туристически места от Испания се организира в контекста на мероприятията по повод испанското председателство на Съвета на Европейския съюз, което започна наскоро. Името на изложбата е препратка и към слогана на испанското председателство за следващите шест месеца – „Европа, по-близо“. Експозицията показва места като Музеят "Гугенхайм" в Билбао, Парк "Гюел" в Барселона, пейзажи от Канарските острови, Валенсия, Ибиса и още, разказва Негово превъзходителство Алехандро Поланко Мата, посланик на Испания в България:


"Много красива изложба откриваме, която играе съществена роля в събитията с началото на председателството на Испания на Европейския съюз на Съвета на Европа. Ние като държава чрез тази експозиция символно, бихме искали да представим различните цели на председателството, сред които са да приближим Европа до България, и разбира се да доведем по-близо Испания до България. И двете сме европейски държави с много дълги традиции и история. И за двете страни туризмът също е много важен елемент. За този туризъм, който искаме да развием, както тук, така и в моята родина, такива културни събития са от изключително значение, защото хората виждат красотата на тези места, които са включени в изложбата чрез професионалните фотографски изображения. В този контекст, тази изложба е много полезна за бъдещите туристи. Искам да благодаря на Летище София, което има намерение да се превърне в Хъб – международен хъб за транспорт конкретно в зоната на Балканите с политиката си на развитие. Предоставеното ни пространство от летище София е стратегическо избрано, за да се представят европейски дестинации, каквато е Испания по един различен начин, красиво и визуално със средствата на изкуството, със специални снимки, които обхващат различни пейзажи и значими места от Испания. И бих казал, че в много аспекти, повечето места напомнят и на красиви кътчета от България. "


На откриването на изложбата присъстваха министъра на туризма Зарица Динкова и заместник-министъра на транспорта и комуникациите Анна Михнева-Натова. Сред приоритетите на Европейското председателство на Испания ще бъдат близките отношения в Европа, войната в Украйна, търговските отношения:

"Ние имаме всъщност четири приоритета на Европредседателството. Както вече споменахме – един от тях е реиндустриализацията на Европа с автономна стратегическа европейска рамка, по която работим. Наша приоритетна стратегия е работата по развитието на идеята за „Зелена Европа“. Много важен елемент е и запазването на европейското единство и общността. Единството по казуси, което рефлектира по най-различни въпроси в обществото ни, например европейската реакция за войната с Украйна, желанието за развитието на по-добрата интеграция в рамките на вътрешния пазар. Един много важен елемент е и граничната политика, която ще афектира миграцията директно, също така и Шенгенското пространство. Това са приоритети, които включват и много законодателни инициативи в решенията си, което ще превърне председателството в един много важен период, а особено като се има предвид, че догодина се провеждат нови избори за Европейския парламент. Ще има нова Комисия и този период ще бъде последният от едно пълно председателство, преди изборите. Затова са много натоварени тези месеци от Европредседателството с проекти и законодателни инициативи, но се надявам да можем успешно да ги осъществим."

Ангелина Грозева с Н.Пр. Алехандро Поланко Мата, посланик на Испания в България
Повече чуйте в интервюто с Негово превъзходителство Алехандро Поланко Мата, посланик на Испания в България.

Снимки - Ангелина Грозева
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмът"Вчера" оживява на театрална сцена

На 27 септември в Открита сцена "Сълза и смях" е премиерата на спектакъла "Не бях аз" от Владо Даверов . Режисьор на постановката е Лиза Шопова, музиката е дело на Кирил Маричков, а сценографията на Анелия Райкова. Мултимедийният спектакъл е продължение на българския филм "Вчера" от 1987 г. с режисьор Иван Андонов и автор Владо Даверов...

публикувано на 20.07.24 в 09:05
Edinburgh Festival Fringe

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" не сме безразлични за настроението на нашите слушатели и затова правим по силите си то да е подходящо поне по време на нашите предавания. Тази неделя веднага след новините в 18 часа усилията ни ще изкристализират в този вид: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от от..

публикувано на 19.07.24 в 16:50

Музиката в музиката е жива доказва "Бог Рок"

За концерт-спектакъла "Бог Рок"  в "Артефир" говорим с пеещият актьор  Филип Аврамов и с музиканта Калин Вельов . Един спектакъл, който в неделната вечер ще зарадва публиката на Sofia Summer fest Underground. Много неща са се променили в рок представлението за неговата дългогодишна история. Промените са за добро – вече участват и авторски..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Изложбата "Неонови цветя" – дисекция на неизбежната баналност

Вглеждане и дисекция на неизбежната баналност заедно с художничката Румяна Карастамова , която гостува в "Артефир", за да представи новата си изложба "Неонови цветя". Карастамова е преподавател в НХА, график, но в последния си проект се отдава на живописта. "Неонови цветя" е своеобразно продължение на графичния цикъл "Бетонни цветя", в който..

публикувано на 19.07.24 в 14:18
Цанко Дюстабанов

Цанко Дюстабанов и пътят към безсмъртието

Днес от габровския квартал "Нова махала" потегли 23-тият възпоменателен поход "По пътя на четата на Цанко Дюстабанов" . В "Нашият ден" чуваме думи за събитието, както и за личността на големия габровец, участник в Априлското въстание, Цанко Дюстабанов, от Милка Караджова , организатор и планински водач. Цанко Дюстабанов несъмнено е един от..

публикувано на 19.07.24 в 12:18