Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Негово превъзходителство Алехандро Поланко Мата откри изложбата "Испания, по-близо"

Посолството на Испания в България представя изложбата "Испания, по-близо" на Летище София Терминал 2 в зоната със свободен достъп между пристигащи и заминаващи. Фотографската експозиция, която включва значими културни и туристически места от Испания се организира в контекста на мероприятията по повод испанското председателство на Съвета на Европейския съюз, което започна наскоро. Името на изложбата е препратка и към слогана на испанското председателство за следващите шест месеца – „Европа, по-близо“. Експозицията показва места като Музеят "Гугенхайм" в Билбао, Парк "Гюел" в Барселона, пейзажи от Канарските острови, Валенсия, Ибиса и още, разказва Негово превъзходителство Алехандро Поланко Мата, посланик на Испания в България:


"Много красива изложба откриваме, която играе съществена роля в събитията с началото на председателството на Испания на Европейския съюз на Съвета на Европа. Ние като държава чрез тази експозиция символно, бихме искали да представим различните цели на председателството, сред които са да приближим Европа до България, и разбира се да доведем по-близо Испания до България. И двете сме европейски държави с много дълги традиции и история. И за двете страни туризмът също е много важен елемент. За този туризъм, който искаме да развием, както тук, така и в моята родина, такива културни събития са от изключително значение, защото хората виждат красотата на тези места, които са включени в изложбата чрез професионалните фотографски изображения. В този контекст, тази изложба е много полезна за бъдещите туристи. Искам да благодаря на Летище София, което има намерение да се превърне в Хъб – международен хъб за транспорт конкретно в зоната на Балканите с политиката си на развитие. Предоставеното ни пространство от летище София е стратегическо избрано, за да се представят европейски дестинации, каквато е Испания по един различен начин, красиво и визуално със средствата на изкуството, със специални снимки, които обхващат различни пейзажи и значими места от Испания. И бих казал, че в много аспекти, повечето места напомнят и на красиви кътчета от България. "


На откриването на изложбата присъстваха министъра на туризма Зарица Динкова и заместник-министъра на транспорта и комуникациите Анна Михнева-Натова. Сред приоритетите на Европейското председателство на Испания ще бъдат близките отношения в Европа, войната в Украйна, търговските отношения:

"Ние имаме всъщност четири приоритета на Европредседателството. Както вече споменахме – един от тях е реиндустриализацията на Европа с автономна стратегическа европейска рамка, по която работим. Наша приоритетна стратегия е работата по развитието на идеята за „Зелена Европа“. Много важен елемент е и запазването на европейското единство и общността. Единството по казуси, което рефлектира по най-различни въпроси в обществото ни, например европейската реакция за войната с Украйна, желанието за развитието на по-добрата интеграция в рамките на вътрешния пазар. Един много важен елемент е и граничната политика, която ще афектира миграцията директно, също така и Шенгенското пространство. Това са приоритети, които включват и много законодателни инициативи в решенията си, което ще превърне председателството в един много важен период, а особено като се има предвид, че догодина се провеждат нови избори за Европейския парламент. Ще има нова Комисия и този период ще бъде последният от едно пълно председателство, преди изборите. Затова са много натоварени тези месеци от Европредседателството с проекти и законодателни инициативи, но се надявам да можем успешно да ги осъществим."

Ангелина Грозева с Н.Пр. Алехандро Поланко Мата, посланик на Испания в България
Повече чуйте в интервюто с Негово превъзходителство Алехандро Поланко Мата, посланик на Испания в България.

Снимки - Ангелина Грозева
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Момчил Карамитев (вляво) и Емил Янев

Апостолът на Доброто

В епизод 541 "Трамвай по желание" отново се насочва към личността на големия актьор Апостол Карамитев. Повод този път е новоиздадената книга "Рицарят на Доброто", с автори Олга Маркова и Момчил Карамитев. "Апостол Карамитев е име, което всеки българин знае. Невероятен актьор, харизматична личност, гражданин на света или просто добър човек, той..

публикувано на 01.05.24 в 11:15

Венцислав Занков с Тренировки "Изходи:- упражнения 2024"

В Hostgallery - София се открива самостоятелната изложба на Венцислав Занков "Тренировки "Изходи:- упражнения 2024". Експозицията е неочакван завой и изход от традиционните за Венцислав Занков през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, както и опит за намеса и коментар на "социалното". С най-новата си..

публикувано на 01.05.24 в 10:07

Интерпретация чрез светлинно изкуство

С какво ще изненада публиката третото издание на един от най-впечатляващите европейски фестивали на светлините – Lunar? Фестивалът Lunar ще се проведе между 9 май и 12 май 2024 г. в София . Над 20 артисти от цял свят ще разкажат истории, които провокират въображението и изненадат публиката чрез своите вълнуващи 3D мапинг проекции и светлинни..

публикувано на 01.05.24 в 09:05

Между Пасха и Великден в Израел

Пасха или Песах е сред трите големи празника, които се отбелязват в Израел. Тази година той беше от 22 до 29 април, но бе помрачен отново от сянката на войната. Темата за заложниците на Хамас, чието завръщане се превърна в тлееща рана, остава болезнена за израелското общество и вдъхновява изкуството с различни пърформанси – дълги маси със самотно..

публикувано на 01.05.24 в 08:25

Театър-школа "Артистисимо" се завърна със седем награди от Чикаго

Театър-школа "Артистисимо" се завърна със седем награди от Втория международен фестивал за авторска детска и юношеска драматургия и песен в Чикаго, САЩ. Трупата бе удостоена с първа награда във втора възрастова група, в раздел "драматичен спектакъл" за постановката "Изгубената честна дума"  от Иглика Пеева с режисьор проф. д-р Александър Илиев.   Първа..

публикувано на 30.04.24 в 18:00