Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тристан и Изолда" на Байройтския фестивал през 1969 година

Биргит Нилсон и Волфганг Виндгасен
Снимка: pinterest.com

В съботната вечер (29 юли от 20 часа) ще звучи музика от Рихард Вагнер.
Поводът: през 2023 светът отбелязва 210 години от рождението на гениалния композитор. Всеки път, когато си припомняме "Тристан и Изолда", изживяването наистина е невероятно. Премиерния спектакъл в Мюнхен на 10 юни1865 г. ръководи Ханс фон Бюлов. Поставят операта в Лондон и Виена, а след смъртта на автора Феликс Мотл я представя в Байройт.

Ще надникнем в архивите на фестивала, изданието от 1969 г. Режисьор е Виланд Вагнер, диригент – Карл Бьом, а главните роли са поверени на Биргит Нилсон и Волфганг Виндгасен.

"Тристан и Изолда" се появява в разгара на работата върху тетралогията "Пръстенът на нибелунга", но сюжетът по келтска легенда от 13 век така обсебва Вагнер, че всичко друго остава на заден план. През 1859, само за две години, завършва едно от най-страстните си творения. Вдъхновено без съмнение от изпепеляващата любов към Матилде Везандонк. По това време Вагнер е в Швейцария – в изгнание след погрома на Дрезденското въстание. Все по-силно му влияят философските възгледи на Шопенхауер. Оттам и песимистичният колорит, който придава специфично звучене на гениалната партитура. Според автора на "Тристан и Изолда" любовта е и живот, и смърт. Денят е враг на влюбените, принудени да крият чувствата си. Нощта – техен най-верен приятел и закрилник. Непоносима е мисълта за раздяла, затова смъртта е единствен изход. Във всецялата отдаденост Вагнер открива истинската любов, лишена от суета и всякакви условности.

Наричат "Тристан и Изолда" най-великата музикална поема за любовта, победила смъртта. Опера, която в най-голяма степен отразява новаторските търсения на Рихард Вагнер. Невиждан по мащабите си епос: прочутата сцена на Тристан и Изолда из второ действие трудно може да се нарече дует – та нейната продължителност побира цяло действие в обичайния смисъл на това понятие. Музикалната тъкан е изградена от сложна плетеница от лайтмотиви, а гениалните тристановски хармонии и днес удивляват познавачите. Божествените дължини пък с рядко срещана романтична приповдигнатост, доведена до невиждан екстаз, са сериозно изпитание и за най-добрите.

Имате шанса да чуете сопраното Биргит Нилсон като Изолда. "Винаги съм се усещала в свои води в драматичните роли. Там има предизвикателства! Не обичам да пея тихо и романтично, изнервям се. Що се отнася до това, колко пъти съм умирала от любов на сцената като Изолда: точно 209 пъти! Смятам, че това е световен рекорд", твърди Биргит Нилсон.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Музикална магия" – национално турне на Плевенската филхармония с маестро Йордан Камджалов на Южното Черноморие

Националното турне "Музикална магия" на Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов със солист Атанас Маринов продължава с концерти в района на южното Черноморие. Обичаните музикантите ще гостуват в Созопол, Карнобат, Бургас и Несебър. Програмата на концертите включва произведения от бележити композитори като Панчо Владигеров,..

публикувано на 22.07.24 в 16:45

50 банди ще озвездят фестивала за рок и метъл Hills Of Rock

Eха! Защо не съм при вас в прохладен Балчик! Но-о-о-о... ще бъде горещо, ама много горещо в мош-пита и се налага да приключа с подготвителните дейности и да приведа в абсолютна готовност пълното бойно снаряжение, защото над 50 банди – все актуални имена, ще озвездят трите сцени, на които ще разгърне най-големият български фестивал за рок и метъл..

публикувано на 22.07.24 в 15:47

С клавирно дуо започна 15-ото издание на "Дни на класиката" в Балчик

Балчик се превърна в център на културния живот с две значими събития – Седмицата на италианската култура и фестивала "Дни на класиката" . В неделя бе открита "Седмицата на италианската култура", а в събота започна едно от най-чаканите събития в града – "Дните на класиката". Сава Тихолов , началник отдел "Култура, протокол и връзки с обществеността" в..

обновено на 22.07.24 в 09:56

Вечер с ролите на Катя Попова

На 21 януари 2024 г. се навършиха 100 години от рождението на една велика българка, която има кратък но впечатляващ живот с множество изяви у нас и по световните оперни сцени; наричана от италианската преса "българската Тебалди" – Катя Попова. Родена в Плевен, но покорила сърцата на любители и професионалисти в най-големите оперни театри и концертни зали..

публикувано на 20.07.24 в 08:10

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 юли 2024 г.

16 юли Свири Филхармонията на Осло с диригент Клаус Макела. 3.00 часа – Джулия Пери (1924-1979), Кратка пиеса за малък оркестър. 3.09 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Концерт за виолончело № 1 в Ми бемол мажор, оп. 107. Солист: Сол Габета (виолончело). 3.38 часа – Петерис Васкс (р.1946), Gramata cellam (The Book) – втора част, Долчисимо. Изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 10:34