Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Светлин Иванов-Лаубер, ексцентричният пътешественик-философ

7
Нова Каледония

Със сигурност много от вас са чели поетичните постове на Светлин Иванов-Лаубер и са виждали снимките му от изумителни места по света във Фейсбук. Той никога не се задържа в Германия, където се води по лична карта, повече от десетина дни. Годината му е по-красиво разграфена от великите географски открития – два месеца в Бразилия, месец на Санторини, още един в Канада…

Използвах краткото му завръщане в България, за да го разпитам за последните посетени от него страни. Ако разговаряме за всичките, ще трябва да се превърна в радио Шехеразада с най-малко 1001 издания на "Покана за пътуване".


Съдбата на Светлин Иванов-Лаубер е по-завладяваща дори от приключенията му около света. Той е единственият българин, осиновен от немска благородничка – Ева-Матилд фон Лаубер. Наследява след кончината ѝ богатство, което, ако управлява добре и харчи разумно, може да му стигне до края на живота му. А Светлин инвестира предимно в пътешествия. Завършил е музикално училище, печелил е награди от международни конкурси, дипломира се в софийската консерватория с фагот с пълно отличие и в последния клас на проф. Надежда Сейкова в НАТФИЗ с колеги като Захари Бахаров, Владимир Карамазов и Анастасия Лютова.


Със Светлин Иванов-Лаубер спираме в Буенос Айрес, но после ще напуснем Аржентина в посока Нова Каледония.


Таити, Бали, Фиджи, Хавай… Бленувани посоки за  всички нас и постигнати мечти за Светлин. Той освен музикант и актьор, е и модел на известния фотограф от списание Vogue Паскал Йезарт. Със снимките си от екзотични посоки и чрез изящните си текстове във Фейсбук Иванов-Лаубер  ще продължи да подклажда мечтите ни за далечни страни. А може би ако се спре някъде за повече от месец ще изпълни желанието на приятелите си да ги събере в книга.

Снимки - личен архив на Светлин Иванов-Лаубер
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Момчил Панайотов: Горите са много по-уязвими, отколкото ни се иска

Приемаме горите за неизменна даденост и част от пейзажа, а те нерядко са деликатни системи и промяната във факторите на средата, включително климатичните, може да доведат до значителни допълнителни промени. Според Световната метеорологична организация 2023 г. ще бъде най-топлата в история на метеорологичните наблюдения на Земята, като всеки..

публикувано на 03.12.23 в 10:05

Сама жена на фотосафари в Африка

Помня как п ървият път когато тръгнах сама за Африка, близките ми едва не завиха на умряло. Е, видяха, че не само се върнах жива и здрава от Кения, ами бях напълнила цял терабайт памет със снимки и видео, та при второто ми пътуване воят бе значително по-приглушен. Всъщност, ако дамата не е отявлен екстремист, който държи да скита далеч извън..

публикувано на 03.12.23 в 08:05

За смисъла на четенето и възможностите, които то дава

С инициативата "Ден на четенето", която се проведе за първи път у нас, няколко граждански организации призоваха четенето да стане национална кауза, насочена към повишаване на равнището на функционална грамотност, подобряване на умението за извличане и анализиране на информация у младите хора. Сред многобройните учебни заведения, които се включиха в..

публикувано на 02.12.23 в 12:10

Терапия със стволови клетки излекува жена от ХИВ

"Никой не би трябвало да очаква, че излекуването или ремисията е зад ъгъла", гласи обобщено мнението на специалистите за момента, но въпреки това третият случай на пациент, излекуван от СПИН дава надежда в борбата с болестта. Жена е третият пациент в света, излекуван от ХИВ вирус. За лечението ѝ лекарите са приложили иновативен метод на..

публикувано на 01.12.23 в 08:35

Богомилската ерес – актуална до днес

В исторически, литературен и чисто религиозен аспект богомилството е постоянен спътник на нашата обществена мисъл. Писатели, историци, църковни дейци, културолози го тълкуват през годините до днес с несекваща полемична страст. Кои са и какви са били т. наричаните фундагиагити, бабуни, масалиани, манихеи, албигойци, патарени, кудуреги, катари; защо е..

публикувано на 30.11.23 в 08:20