Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 13 август

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Нежна е нощта" от Франсис Скот Фицджералд

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Моника Атанасова, София Илиева, Ива и Ева Валентинови и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
От няколко години Николай Симеонов от софийското село Кривина преработва продукцията от фермата си за зайци, настанена в два имота в селото. Цехът за преработка е малък и е снабден и с кланичен пункт. Отскоро синът на Николай, също Николай, помага в дистрибуцията на продуктите, които са единствени по рода си в България. За трудностите и радостите да си първи по рода си в своя сектор – разказва Николай Симеонов старши.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Виолета Димитрова
• Любопитни факти за метрото по света;
• Репортаж от столичния "Метрополитен" – машинистът Ангел Робертов разкрива тайни за работата на трите метро диаметъра. Деца споделят за тръпката да се качиш на истински тренажор и да управляваш влак.
• Нещо за четене: детската писателка Цвета Брестничка представя новите си книги "Раче – юначе" и "Костенурко иска да лети".

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
• Необходимостта от осъзнатата вяра.
Излекуването на бесноватия момък от евангелското четиво за 10-ата неделя след Петдесетница става по молба на баща му. Изгубил надежда за каквато и да е била човешка помощ той чува за Иисус и води детето си при Него. Кой родител не би постъпил така? Когато чедото ни е болно ние сме съгласни на всичко, за да бъде изцелено. След коленопреклонната молба на нещастния баща Спасителят освобождава сина му от злия дух, който го обладава и мъчи. Чудното излекуване на бесноватото момче прави силно впечатление на всички присъстващи. Христовите ученици, помолени от бащата да помогнат на сина му, не успяват да го сторят. На въпроса им: "Защо не можахме ние да го изгоним?", Христос отговаря; "Поради вашето неверие." Днес ние претендираме, че вярваме, че сме християни, но често пъти нашата вяра е само на думи и не се проявява в дела. Изпълняваме обредите, палим свещи, кръстим се, но животът ни като че ли е повече езически отколкото християнски. И ние подобно на Христовите апостоли често пъти като се намерим пред някоя житейска трудност питаме и недоумяваме защо не можем да се справим. Сякаш забравяме изповедта: "Вярвам Господи, помогни на неверието ми." Необходимостта от осъзната вяра се чувства особено силно в наши дни, когато възникналите най-различни религиозни учения на християнска и нехристиянска основа продължават да се стараят да я удовлетворят. В резултат на непросветеността си една част от народа се поддава на лъжливите им учения. Подобно на бесноватия младеж от ранно детство ние сме заразени с "дух неми и глухи" за словото Божие и не всеки успява да открие правилния път към Бога. Гост на предаването е доц. Костадин Нушев, преподавател по Християнска етика в БФ при СУ "Св. Климент Охридски".
• Християнска поезия: стихотворението "Молитва" от Емануил Попдимитров, в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 9.10 до 9.30 часа
Концерт забавна музика

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето – Избрано
водещ: Бойко Ламбовски
Какво е времето, колко вида време има, ние в кое от тях сме.
Разговор на Бойко Ламбовски със социолозите и философите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев за книгата им "Време и нищо". Битовите, но и религиозните, и политическите измерения на времето.

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен – Концерт народна музика
Концерт с изпълнения на Петранка Георгиева, Георги Павлов, Дечо Димов, Надка Добринова, оркестър "Сакар"...

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика
"Открито студио"

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
Избрано от архива на предаването.
В поредицата, представяща непознати опери излъчваме операта "Алчина" от Георг Фридрих Хендел в три действия и пролог. Записът е получен чрез международния музикален обмен на Еврорадио от спектакъл състоял се на 22 януари 2022 г. В регистрацията участват Хор и оркестър на Кралската опера Кавънт Гардън, диригент Крисчън Кърнин.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Аз съм изкуствовед и Ви каня на вечеря" от Олдржих Книтъл

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Биляна Траянова за Мадагаскар – ендемичен животински и растителен свят, местни нрави и особености на лемурите, които са повече от 100 вида.
• Доц. д-р Камелия Христова, единствената българка, вписана в Златната книга на лекторите в Джонс Хопкинс хоспитал, за историята на най-прочутата болница в света, американската здравна система и забележителностите на Балтимор.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
Летящата читалня

от 20.00 до 21.00 часа
Кино с думи
водещ: Таня Димова
Историята на Кинематограф.БГ – първата у нас платформа, фокусирана изцяло върху късото кино. Разговор със създателя ѝ Юлиян Спасов.

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия – Избрано
водещи: Димитрина Кюркчиева и Кристиян Бояджиев
Песни и изпълнения на: Пат Ленърд, Ричард Пейдж, "Щурците", Друпи, "ФСБ", "Асоциация", "Бийтълс", "Мери бойс бенд", Жорж Мустаки.

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Мария Вълчанова
Из творчеството на Леош Яначек.
Предаването "Музикалните вечери на програма "Христо Ботев", посветено по традиция в неделя на музикантите от световната сцена от миналото до днес, отдава дължимото внимание на личността и творчеството на чешкия композитор Леош Яначек (3 юли 1854 - 12 август 1928). Заедно със своите съвременници и съотечественици Бедржих Сметана и Антонин Дворжак, Яначек се нарежда като един от основоположниците на възраждащата се чешка музикална школа от XIX и първата половина на XX век. Създал произведения в редица инструментални и вокални жанрове, както и такива в музикално-сценичните изкуства опера и балет, в тях Яначек претворява народностните интонации на чешкия фолклор и по-специално на моравската област – неговото родно място. Наред с това той е и един от радетелите за създаване и утвърждаване на национален музикален стил заедно със Сметана и Дворжак.
Звучат избрани творби из соловото, камерно, вокално и симфонично творчество на Леош Яначек.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 5 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 5 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Любомира Константинова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

обновено на 04.07.24 в 16:56

Четвъртък, 4 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Среща с един прекрасен млад фламенко-джаз тромпетист, Давид Пастор. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 03.07.24 в 08:05

Сряда, 3 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Завършваме "цирковата" серия в джаза с "цирковия" албум на китариста Нюен Ли. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 02.07.24 в 16:58

Вторник, 2 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Продължава представянето от различни концерти на един от първите ни "кръстници", френският пианист и композитор Мишел..

публикувано на 01.07.24 в 08:25

Понеделник, 1 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Началото е бразилско. Още през 2021, когато излиза албумът на композитора и певец Арналдо Антунес с доста по-младия пианист Витор Араужу, очакванията от бъдещия им аудио-визуален спектакъл бяха..

публикувано на 30.06.24 в 08:15