Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Най-високото отмъщение в света се издига в Буенос Айрес

6
Корина Кавана

Няма по-страшно от отмъщението на оскърбената жена, особено ако има пари и въображение. В Буенос Айрес мъстта е под формата на 120-метровият жилищен блок Edificia Kavanagh. 31 етажа в стил ар деко, построени за малко повече от година през 1936-а.

Блокът, построен от Корина Кавана и къщата на маркиза Мерседес де АнчоренаГрамадата продължава да държи рекорда за най-голяма сграда, изградена от бетон. Тя е и първата в Аржентина с централен климатик. Ако останем в плен на цифрите – апартаментите вътре са 105, обслужвани от 12 асансьора.

Останалото е емоция. Жилищният блок е построен от безумно богатата и безкрайно красива Корина Кавана. Единственото, което ѝ куцало бил произходът. Тя била буржоа, от така наречените новобогаташи, което никак не се харесало на една от най-влиятелните жени в Буенос Айрес – маркиза Мерседес де Анчорена. А Корина имала злощастието да се влюби в сина ѝ.

Узнавайки за тайния им годеж, благородничката заплашила да лиши отрочето си от наследство. Младежът се побоял от гнева на майка си и изоставил своята любима. А наистина имало какво да губи. Семейство Анчорена още от 18-19 век били най-едрите земевладелци не само в провинция Буенос Айрес, ами и в цяла Аржентина. Родът бил толкова влиятелен, че дори се сродил с испанския крал.

Фамилия Кавана били не по-малко богати, обаче без синя кръв. Потомката на обикновени ирландски се оказала не само с разбито сърце, ами публично унижена и замислила безкръвно, но изключително болезнено отмъщение.

Църквата зад блока, построен от Корина КаванаВсеки посетител на Буенос Айрес може да види палатът на семейство Анчорена на площад "Сан Мартин". От балкона му набожната Мерседес обичала да съзерцава прекрасната църква, построена с парите на фамилията ѝ и сутрин да слуша камбанния й звън. В началото на 20-и век в Америка започнало строителството на първите небостъргачи и на Корина ѝ хрумнало с такъв да затули гледката на маркизата. Веднага закупила парцела точно пред храма. Наложило се да продаде едно ранчо, но вода и оскърбена жена тръгнат ли, прегради няма. Вложението ѝ след това се вър