Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необходимостта от осъзнатата вяра

Снимка: sveticarboris.net

Излекуването на бесноватия момък от евангелското четиво за 10-ата неделя след Петдесетница става по молба на баща му. Изгубил надежда за каквато и да е била човешка помощ той чува за Иисус и води детето си при Него. Кой родител не би постъпил така? Когато чедото ни е болно ние сме съгласни на всичко, за да бъде изцелено. След коленопреклонната молба на нещастния баща Спасителят освобождава сина му от злия дух, който го обладава и мъчи.

Чудното излекуване на бесноватото момче прави силно впечатление на всички присъстващи. Христовите ученици, помолени от бащата да помогнат на сина му, не успяват да го сторят. На въпроса им: "Защо не можахме ние да го изгоним?", Христос отговаря; "Поради вашето неверие."

Днес ние претендираме, че вярваме, че сме християни, но често пъти нашата вяра е само на думи и не се проявява в дела. Изпълняваме обредите, палим свещи, кръстим се, но животът ни като че ли е повече езически отколкото християнски. И ние подобно на Христовите апостоли често пъти като се намерим пред някоя житейска трудност питаме и недоумяваме защо не можем да се справим. Сякаш забравяме изповедта: "Вярвам Господи, помогни на неверието ми."

Необходимостта от осъзната вяра се чувства особено силно в наши дни, когато възникналите най-различни религиозни учения на християнска и нехристиянска основа продължават да се стараят да я удовлетворят. В резултат на непросветеността си една част от народа се поддава на лъжливите им учения. Подобно на бесноватия младеж от ранно детство ние сме заразени с "дух неми и глухи" за словото Божие и не всеки успява да открие правилния път към Бога. Гост на предаването е доц. Костадин Нушев, преподавател по Християнска етика в БФ при СУ "Св. Климент Охридски".


Християнска поезия
Стихотворението "Молитва" от Емануил Попдимитров, в изпълнение на актьора Ириней Константинов.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стара семейна рецепта за козунак от село Габра

В софийското село Габра тази събота навсякъде мирише на козунак, защото тамошното Народно читалище "Стоян Богданлийски 1931" организира кулинарният конкурс "Най-вкусен домашен козунак". Целта му е съхраняване и насърчаване на традицията за домашно приготвяне на празничните хлябове. 83-годишната баба Гергана споделя стара рецепта за козунак,..

обновено на 04.05.24 в 16:03

Храна за нечовеци

Храните за животни са също толкова важни, колкото храните за човеци – не само защото кучето е най-добрият приятел на човека, а и защото човекът може да направи избор в полза на своите четирикраки питомци. Иван Бенин от Банско е потомък на Неофит Рилски и цял живот е обичал животните. Някак естествено е той да започне да се занимава с храни за..

публикувано на 03.05.24 в 15:22

Спомен за Иван Андонов

Снимки: Уикипедия, БНТ

публикувано на 03.05.24 в 13:21

Богословът Мария Касабова: Бог е с нас, ако ние сме с него!

В един от най-вълнуващите епизоди на предаването "Нашият ден" гостува богословът Мария Касабова, чиято родова линия се свързва с братя Миладинови, а нейните деди са свещеници. Тя представя в разговора своето семейство, неговите корени и ценности, които го определят. Мария споделя, че нейният съпругът, Андрей, е диригент на Църковния мъжки..

обновено на 03.05.24 в 13:14

Светлина и символика: Вярата през погледа на иконите с доц. Стефка Попова

В предаването "Нашият ден" на Разпети петък, наш гост е доц. д-р Стефка Попова , известен иконописец и преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В разговор за вярата, духовността и изобразителното изкуство, тя сподели дълбоки мисли и вълнения от своята художествена практика и преподавателска дейност...

обновено на 03.05.24 в 11:46