Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вера Стаевска:

Как да съхраним природата?

Какви са приоритетите на природозащитната инициатива "Зелени закони“?

Снимката е илюстративна
Снимка: @pixabay

България има едно от най-доброто европейско природозащитно законодателство. Нужно е политическо желание за неговото адекватно приложение. 34,4% от територията на България са защитени зони от мрежата Натура 2000. 

"Природозащитниците не сме сами в желанието си да запазим горите на България."

Това казва в интервю за БНР Вера Стаевска – граждански активист и ръководител на инициативата "Зелени закони“.

Тя посочва, че в 49-ото Народно събрание няма категорична защита на горите, тъй като предложеният през юли 2023 г. Законопроект за изменение и допълнение на Закона за горите, внесен от ДНП, е лобистки и натискът за бързи промени е свързан с предстоящите местни избори. Благодарение на силния обществен натиск предложението за увеличаване на сечта до 60% не бяха приети от народните представители.

"Живеем във време, когато климатични промени вече са реалност. Виждаме наводнения, бедствия и драстично засушаване. Без гори няма как да оцелеем като човечество", казва тя.

И допълва, че трябва да има точна дефиниция кои са енергийно бедни, а не да се раздава на калпак дървесина.

В началото на месец август 2023 г. териториалните планове за справедлив преход на трите въглищни района Стара Загора, Перник и Кюстендил бяха публикувани за обществено обсъждане и се очаква до края на септември да бъдат изпратени в Европейската комисия за обсъждане. 

Ако документите не бъдат одобрени до края на годината, България рискува да загуби общо 1,8 милиарда евро от фонда за справедлив преход, който подпомага регионите за преминаване към производства, които не замърсяват околната среда.

До 10 септември 2023 г. трябва да бъдат преработени Планът за управление на речните басейни и Планът за управление на риска от наводнения.

"Тези планове трябва да се актуализират и да стъпват на научни данни. Трябва да има ясни мерки как ще се действа, особено в контекста на вече наблюдаваните и изпитани на гърба на много общини климатични промени", посочва Вера Стаевска.

Според нея е важно да се спазват изискванията по екосхемата за постоянно затревени площи и най-вече задължителните планове за паша при обективна невъзможност да се изкарат животните на пасището – при дъжд, буря, потоп, друг природен катаклизъм или заболяване и карантина на животни.

Природозащитници настояват за преосмисляне на подмярка Пасторализмът в ПРСР (2014-2022) и прилагането ѝ извън Националните паркове Рила, Пирин и Централен Балкан.

От инициативата "Зелени закони" работят усилено и по темата за енергийна независимост на гражданите. 

Вера Стаевска припомня, че в момента има три плажа със статут "За природосъобразен туризъм" – Иракли, Карадере и Корал. Част от все още незастроените, но спорни терени, са отразени в кадастъра като урбанизирани, въпреки че сроковете за застрояване са изтекли. Такива са частните гори, ниви и лозя край някои от най-живописните и частично защитени плажове – Иракли, Карадере, устието на река Велека.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл. 



По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Боклукът – първородният грях на всеки потребител

Отпадъкът е ценен разказвач на механизмите, които движат дадено общество – пресечна точка между природно и културно, локално и глобално. Боклукът разколебава границата между това, което е мое, и това, което не е, между полезно и вредно, приемливо и неприемливо, определено и неопределено. Кой притежава отпадъците, има ли "добър" отпадък и дали..

публикувано на 16.07.24 в 14:25

Евелина Аврамова: За неуморното съхраняване на българщината зад граница

Евелина Аврамова е майка, журналист и учител, която освен на своите деца посвещава живота си на българските деца в чужбина. Тя е говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина , основател и ръководител на българското неделно училище "Васил Левски" , което има филиали в трите германски града Кайзерслаутерн, Хомбург и Саарбрюкен. В..

публикувано на 16.07.24 в 11:22
Енчо Господинов

Страдаме от политическа слепота, в която никой не вижда другия, не говори с другия и не слуша другия

За кризата в съвременната демокрация, лидерството днес, опита за покушение над кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп – разговор с Енчо Господинов , дипломат, хуманитарист, легендарен журналист и военен кореспондент, бивш генерален директор на МКЧК. По повод атентата срещу Тръмп, бивш американски президент и настоящ кандидат за същия..

публикувано на 16.07.24 в 09:53
Наталия Недялкова и Мартин Христов

Диви зеленчуци

Наталия Недялкова и Мартин Христов от софийския квартал Филиповци са съвсем млади, не само в градинарството. Желанието им за работа и за знание е искреното и истинско желание на младостта и това е достатъчно повече от достатъчно условие за изграждането на малката им зеленчукова ферма в близост до гр. Годеч. Стремежът им за чиста храна е..

публикувано на 15.07.24 в 16:45

Master The Failure, или провалът като стъпало към успеха

Провалът като стъпало към успеха разглежда и третото издание на Master The Failure, което предстои на 16 юли . За грешките, уроците и самоусъвършенстването – разговор в "Нашият ден" с Анна Грозданова , организатор на събитието. Грозданова завършва специалност "Хотелиерство и туризъм" в Кипър, след което разработва успешни заведения в София и..

публикувано на 15.07.24 в 10:50