Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Катя Танева: В Ню Йорк всеки инвестира в изкуство

Катя Танева завършва "Културология и изкуствознание" в България. Започва своята кариера като асистент на главния реставратор на австрийската столица. След това работи в артфондация в Ню Йорк и Виена, където организира изложби за съвременно изкуство в галерии и музеи по цял свят.

За живота ѝ в Австрия и Америка, за онези кътчета от Голямата ябълка и от Виена, която редовият турист няма как да види, разговаряхме с Катя. И тя ни отведе в Ню Йорк. Където в стара рафинерия за захарна тръстика е видяла изложба с 18-тонна фигура на африканка от захар. Където всеки уикенд е преживявала кулинарни приключения. И където всеки се интересува и инвестира в изкуство.

Разговаряйки за Виена, Катя Танева изненада мен и слушателите с факта, че през последните години виенчани безапелационно печелят световната класация по грубост. А аз си мислех, че българите познават и обичат австрийската столица, любимо място за посещение от периода между двете войни, че чак до днес.

За фотографията Катя Танева споделя, че тя винаги е била нейно изразно средство, но след Ню Йорк се мотивира да запише специалност "Фотография" в австрийската столица, след което снимането се превръща в основното ѝ занимание. Започва да експериментира с различни техники, текстури и формати. Но аз я запитах за нейното любимо място във Виена, където със сигурност повечето от нас не са ходили. Оказа се парк край Дунава, който е нещо като минирезерват за речни птици.

С Катя тръгнахме от Америка, минахме през Австрия и акостирахме в София с идеята ѝ за благотворителна фотоизложба за женското сърце.

Чуйте разговора от звуковия файл.

Снимки – Катя Танева
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Писане на приказка като творческа игра

Първата версия на играта "Направи си сам приказка" преди няколко години претърпя пет издания и беше любима на децата. Срещите-работилници с публиката тогава се състояха в София, Пловдив, Варна, Добрич, Враца, Ловеч, Лондон, Бремен, Оксфорд и Кьолн. Творческата игра е вдъхновена от Джани Родари и неговата "Граматика на фантазията" и развива писмените..

публикувано на 04.12.23 в 09:05

Liminal/Гранично – изложба на Мариана Смит в галерия "Академия"

Със самостоятелна изложба Liminal /Гранично на американската артистка Мариана Смит в галерия "Академия" започва поредицата културни събития от програмата на 9-ото Международно триенале на графиката в София. Мариана Смит е доцент по визуални изкуства в Stockton University, Galloway в Ню Джърси, САЩ. Води класове по рисуване, графика и съвременни..

публикувано на 03.12.23 в 09:25

Лиз Нюджънт и марианските падини на човешката душа

Тази седмица в София гостува ирландската писателка Лиз Нюджънт. Тя представи най-новия си преведен на български език роман "Странната Сали Дайъмънд". Лиз Нюджънт е автор на криминални романи, някои от които нашите читатели вече познават. Сред тях са: "Загадката Оливър", "Стаено зло", "Малки жестокости". Книгите ѝ се отличават с въздействащи..

публикувано на 02.12.23 в 09:25

Светът на писателя и преводача Венцеслав Константинов

Под този надслов се проведе вечер, посветена на творчеството на писателя и преводач-германист, в която взеха участие водещият доц. Морис Фадел, проф. Албена Бакрачева, проф. Михаил Неделчев и проф. д-р Христо Тодоров. Събитието, организирано от департаменти "Чужди езици и култури" и "Нова българистика", отбеляза дарението на личната библиотека на..

публикувано на 01.12.23 в 13:10

Актрисата Станка Калчева с режисьорски дебют в "Опасни връзки"

На 1-ви декември в Младежки театър "Николай Бинев" е премиерата на спектакъла "Опасни връзки" от Шодерло дьо Лакло. Драматизацията и режисурата са на Станка Калчева. За актрисата това е дебют в ролята на режисьор. Сценографията е на Свила Величкова, а музиката на Емилиян Гацов Романът на Шодерло дьо Лакло е една от емблематичните творби на..

публикувано на 01.12.23 в 12:25