Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 19 август

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева
Концептуални албуми.
В месеца посветен на холандският музикант Ариен Антъни Лукасен и проекта му за прогресив метъл/рок опера "Ayreon", отново се отправяме на междузвездно пътешествие с албум номер девет от фантазната поредица - "The Source" 2017.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Стоян Борисов, Галина Дурмушлийска, ансамбъл "Странджа", Атанас Вълчев, Гергана Димитрова, Малин Домозетски, Кремена Станчева, Костадин Михайлов, ОНМ на БНР и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в село Момчиловци, община Смолян.
В музея на селото ни запознават с неговата история, а за настоящето, бъдещето и защо селото е по-известно в Китай, отколкото в България - разказва кметът на Момчиловци.
От срещите ни с жители и гости на селото разбираме за начина на живот на местните, за селския туризъм и магията на родопската гайда, за църквата и 27-те параклиса, за лековитата вода на аязмото и защо се заселват хора в планинското село.  
Първа част.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР – Избрано
водещ: Милвана Панайотова
• Домашен любимец: как се отглеждат декоративни зайци у дома.
• История на редактора: Как пате, овца и петел стават първите пътешественици по въздух (балонът на братята Монголфие).
Анкети с деца: защо обектите на земята не могат да летят.
• История на изкуството за деца: Творчеството на поета Ронсар и карнавалът в Антигуа.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето – Избрано
водещ: Стойчо Стоев
"Женското здраве” – с болка и загриженост говорим с проф. Мария Малинова за ендометриозата. Опитният АГ специалист ни запознае със симптомите и диагностицирането, както и с лечението на коварното заболяване, което е най-честата причина за безплодие. Проф. Малинова дава съвети и препоръки за профилактика и незабавно лечение, особено при съмнения за рак на гърдата или на маточната шийка...

от 9.10 до 10.30 часа
Семейно радио
водещ: Мартина Кръстева
• Семейната фотография вчера и днес. С младите фотографи Мирослава Мирчева и Мариана Жижанова, отбелязваме Световния ден на фотографията с разговор за съвременните тенденции в семейните и бебешките фотосесии и търсим отговор на въпроса защо те са толкова популярни сред младите родители.
• Семейни маршрути: FIRETER представя "Легенда за деня и нощта - Балис и Ейрене" в Кюстендил.
• Семейна библиотека: Разговор с редактора Десислава Любенова за новата книга на Анна Бикова "Децата на "мързеливата майка" в детската градина".
• Репортаж от международното скейт състезание Burgas Skate Open 2023.

от 10.30 до 11.00 часа
Спасени думи – избрани стихове от български поети:
• Андрей Андреев
• Борис Христов
• Цочо Бояджиев

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Избрано от фонда на предаването.
Гостува ни цигуларят Минчо Минчев.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба – Избрано
водещ: Бойко Ламбовски
Разговор на Бойко Ламбовски за видеопоезията с Мария Михайлова и Десислава Неделчева. Особености на проекта, подбор на актьори и социализация на изящната словесност чрез звук и картина.

от 13.00 до 14.00 часа
Кабаре "Фата Моргана”

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Концерт на Zac Brown Band "Pass the jar" от 2010 година, с участието на специални гости: Kid Rock, Little Big Town, Joey+ Rory и други.

от 15.00 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията – Избрано
водещ: Божидар Любенов
Истории от Природонаучния музей в село Черни Осъм
Над село Черни Осъм, разположено в Троянската община – в подножието на Националния парк "Централен Балкан" – са се надвесили връх Голям Купен и връх Левски. Вторият връх е приютил извора на река Черни Осъм, чието име носи и първото село, край което преминават водите ѝ. И сред тази живописна природа се намира една интересна забележителност – Природонаучният музей. Каква е неговата дейност, как успява да осъществява интересни проекти и кои са експонатите, които привличат посетители дори и от чужбина, за това разговаряме с Павлина Иванова, директор на музея.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• "За всичко, което е свято", актуалната песен на украинския музикант и поет, певец и композитор, лидер на харизматичната рок група "Плач Еремиев" Тарас Чубай. Модерният бард на нов глас след 11 години  творческа пауза с анонс към следващ албум на състава. Изданието ще включва пиеси по стихове на Костя Москалец, украински поет, прозаик, преводач, литературен критик и - не последно място, музикант, който отбеляза славен 60-годишен юбилей миналия февруари. Тарас Чубай, вдъхновен от "Плач Иеремиев" - книга от Стария завет на Библията, включваща поетични оплаквания на унищението на Йерусалим през 586 г. пр.н.е.  
• Изгревът на германската вокално-инструменталната формация "Идеал" като подгряваща на знаменитата британска група "Баркли Джеймс Харвест" пред 15 000 души на концерта ѝ пред Райхстага на 30 август 1980 година. 40 години от сценичния дебют на Анете Хумпе, Ернст Улрих Дайкер, Франк Юрген "Еф Йот" Кругер и Ханс Йоаким "Ханзи" Беренд. Мястото на берлинския квартет в пантеона на дойч-рока.
• Горан Брегович, най-известният босненски музикант, кръстникът и иконата на балканската музика, рок звездата на бивша Югославия от класиците Биело Дугме – ако има нещо като музикален магически реализъм, то короната на негов създател безспорно ще бъде присъдена на Брегата. Защото със звуци той разказва истории, които веднага припознаваме като балкански, но никога не бихме открили дори и да пребродим пеш целия Балкански полуостров. И днес музиката на Брегович продължава да звучи като пир по време на чума - любов на фона на война, смърт насред сватба, мирис на барут и цигански оркестър.
• В нощите на скъпите покойници с Виктор Цой. Памет за митичния певец, композитор и артист – една от най-запомнящите се фигури в рок-музиката на СССР, фронтмен на група "Кино", сред пионерите на пънка и ню уейва в Русия. Дипломираният дърворезбар Витя Робертович към безсмъртието със съставите "Палата №6", "Гарин и гиперболоиды", "Кино", ролите си в киното и... Перестройката.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание – Избрано
водещ: Емил Янев
Гост: Илия Деведжиев.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Приказни гатанки" от Яна Добрева

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Зелени истории: За птиците и хората – разказ за Дуранкулак и село Крапец, за последните диви плажове по нашето Черноморие и за научния опръстенителен лагер, който се организира тук. Припомняме си думите на доц. Петър Шурулинков, когото загубихме наскоро – разказ за птици, за природозащита, за каузи и за доброто дело, което смислените хора оставят след себе си.
• Маршрути: Село Смилян – архитектурен ансамбъл от жилищни и стопански сгради, който представляват най-големия родов замък от средновековен тип в Родопите. Репортаж.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Цветелина Начева
Избрано от архива на предаването.
"Така правят всички жени" от В.А. Моцарт, постановка на Баварската опера. Диригент Владимир Юровски. Участват солистите Кристиан Герхаер, Луиз Oлдър, Ейвъри Аморо, Сандрин Пио,  Константин Кримел и Себастиан Колхеп. Заедно с хора и оркестъра на Баварската държавна опера. 

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 26 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 36 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Алтернатив уърлд от Финландия. от 5.30 до 6.00 часа..

публикувано на 25.08.24 в 08:05

Неделя, 25 август

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Госпожица Юлия" от Аугуст Стриндберг от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Хоум офис" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Янко Желязков, Нели..

публикувано на 24.08.24 в 08:25

Събота, 24 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми – Steven Wilson разказва за самотата, апатията и незаинтересоваността в съвременния живот в четвъртия си..

публикувано на 23.08.24 в 16:45

Петък, 23 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 35 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикалален Среднощен радиоекспрес редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – "Флийтууд Мак". от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00..

публикувано на 22.08.24 в 08:35

Четвъртък, 22 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 34 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – "Рейнбоу" от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците на "Музиката, която обичам" са по-разнородни и..

публикувано на 21.08.24 в 08:25