Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарислав Николов: Не е нужно храненето да е трудно, за да е ефективно

Дарислав Николов
Снимка: личен архив

Хранителни добавки, еликсири и чудодейни режими, които могат да ни направят слаби, здрави и щастливи бързо и завинаги – всички сме срещали подобни обещания. Плуваме в море от информация, където освен нас плуват звани и незвани "нутриционисти", "есперти по хранене" и адепти на екзотични практики. 

В същия океан от заблуди, полуистини и псевдофакти се давят и децата ни, които си набавят информация от социалните мрежи. Затова е успокоително, че могат да открият надеждна, научно-базирана информация, предоставяна им от хора на сходна на тяхната възраст. 

Дарислав Николов, специализант по анестезиология и интензивно лечение, завършил Медицинския университет, София, използва социалните мрежи, за да осигурява научно-базирана информация за храненето и физическата активност. Освен редица заблуди и митове около храненето и тренировките, Дарислав опровергава и представата, че младите хора нямат ясни цели или пък виждания за себе си и света. 

"За да се храним здравословно, не е необходимо да имаме диплома по биология, но е важно да следваме научно-базирани съвети, – споделя Дарислав в "Лабиринти на познанието" и добавя – Важно е диетата да е лесна за следване и да ви носи удоволствие. Ако един режим изисква от вас жертви и рестрикции, значи не е вашият режим."

Чуйте разговора от звуковия файл.

Снимка – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БАН работи за отворен достъп и цифровизиране на националното културно и научно наследство

Четиринадесетата международна конференция "Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство" (DiPP 2024) започна в Бургас .   "Конференцията цели да представи иновации, проекти и научни и научно-приложни разработки в областта на цифровото документиране, архивирането, представянето и запазването на световно и национално материално и..

публикувано на 27.09.24 в 16:05

Сливенската текстилна гимназия

Професионалната гимназия по текстил и облекло "Добри Желязков" в Сливен е създадена през 1883 г. и е едно от първите професионални учебни заведения в свободна България. Още преди Освобождението Сливен се оформя като център на текстилното производство. В региона се отглеждат много овце, а вълната е ценна суровина за производство на платове,..

публикувано на 27.09.24 в 13:15
Откриване на Великото народно събрание във Велико Търново 1879 г.

Поборници и строители

Септември е месец на българската гордост – на 6-и извършваме Съединението, на 22-и обявяваме Независимостта. Зад всички тези знаменателни събития стоят обаче хората, извършили ги. И ако Денят на Независимостта е повече дипломатически совалки, то Съединението си е истинско народно въодушевление и вдъхновение, извикано от дейността на люде – били..

публикувано на 25.09.24 в 17:32
Проф. Владимир Пилософ

Модерни времена

Под това мото премина разговорът за красивите мигове на израстването и съзряването, но и за отговорността на младите хора. Гост бе проф. Владимир Пилософ: експерт по педиатрия, посветил кариерата и живота си на детското здраве. Той коментира най-наболелите проблеми в тази сфера: педиатричната грижа в България, отношението към ваксините, "завръщането"..

публикувано на 24.09.24 в 12:25

Фондация "Красива наука" организира множество любопитни събития в София, Видин и Монтана

Фондация "Красива наука" организира множество любопитни събития в София, Видин и Монтана – какво и къде може да се види в последните дни на септември, разказва Любов Костова от фондацията. Науката отива на места, където не е била досега чрез поредица от уъркшопи и презентации. Днес и утре (24-25 септември) пътуващият фестивал ще бъде във Видин,..

публикувано на 24.09.24 в 11:11