Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скритите измерения на агресията: Поглед от експертна гледна точка

| обновено на 25.08.23 в 11:24
Снимка: Pixabay

В наше време агресията и нейните прояви са теми от растящ интерес за обществото. Специалисти от различни дисциплини се опитват да разберат корените и последствията на този психологически механизъм, който съществува във “всеки жив организъм“. Сред тях са д-р Пламен Димитров, психолог, и социалният антрополог Харалан Александров, които споделиха своите виждания в ефира на "Нашият ден".

Д-р Пламен Димитров засегна важни аспекти на агресията като механизъм за оцеляване. Той подчерта, че агресията е вградена в нашата природа като част от реакцията "борба и бягство", свързана с нашите усещания. Трудно овладяеми емоции – като завист, фрустрация и усещане за собствена неадекватност – могат да породят безпокойство и тревожност. Той разгледа и връзката между агресията и нашите защитни и компенсаторни механизми, които са вградени още от ранното детство.

Нормите са отражение на социалния контекст, като д-р Димитров посочи, че в някои случаи те могат да бъдат нарушени поради липса на морални саморегулации. Такива нарушения могат да доведат до регресия към агресивни поведения.

“Нормите са зависими от социалния контекст, в който живеем. В изследванията на корумпираните политици например откриваме, че липсват моралните саморегулации, като съвест, достойнство и чувство за отговорност. Нормата се е превърнало във “всички правят така, защо не и аз“. Всички сме регресирали към агресията, а можем по-добре“, посочва в интервюто той.

Социалният антрополог Харалан Александров разгледа агресията като част от еволюционния механизъм на човека. Той посочва, че способността на човека да упражнява насилие е генетично обусловена и свързана с многослойния цивилизационен процес. Александров забелязва, че агресията се използва и за различни цели, включително военни. Той също така подчертава, че агресията може да бъде символна и да се изразява чрез различни форми на насилие, както и да се проявява в морални нарушения.

“Има много форми, които не са свързани с физическо, а със символно насилие. Ярък пример е това, което се случва около Паметника на Съветската армия. Насилието е сред нас, ние го упражняваме всекидневно“, посочва той.

Общата идея, споделена от двамата експерти, е, че агресията е сложен механизъм, възникнал в еволюционния процес, и че тя няма да изчезне, а може да бъде управлявана и регулирана. Съзнателната рефлексия и разбирането за последствията са от съществено значение за управлението на агресията и за създаването на общество, в което тя се изразява конструктивно.

Интересът към този въпрос е отразен и в нарастващата чувствителност на обществото към темата за агресията. Александров подчертава, че обществената саморегулация е ключов фактор в балансирането на агресивните пориви и в развитието на зряла общност.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Митев и Антон Митов

Какво видя в Украйна генералният директор на БНР Милен Митев

Генералният директор на БНР Милен Митев участва в проведената в Украйна 19-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА. Среща по време на война – между "Как да управляваме вселената, без да привличаме вниманието на санитарите" и късметът. Как се влиза в Украйна – граничен контрол и неволи. За живота, сгодите и несгодите на..

публикувано на 13.07.24 в 16:01

Житница – селото на работливите и весели хора

Житница е красиво село, разположено в китната Тракийска низина, на около 30 километра от Пловдив, в територията на община Калояново. В него живеят над 1400 човека. Селото се гордее с ниската безработица, чистотата, богатия социален, религиозен и културен живот. Жителите на селото са католици. Католически храм "Успение на Дева Мария" е построен през 1923..

публикувано на 13.07.24 в 09:35

Франция в състояние на fragilité*

След края на парламентарните избори във Франция и в навечерието на нейния национален празник разговаряме с Антоанета Колева , директор на издателство "Критика и хуманизъм", за бъдещето на страната, за риска от парализа, за това какво означават резултатите от изборите, за надеждата и за вярата, за първите реакции на международните лидери. Крехко ли е..

публикувано на 13.07.24 в 08:50
адв. Елка Пороминска (вдясно) и Анелия Торошанова

Имоти, дялове, обещание за дарение, собственост

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката"  адв. Елка Пороминска , председател на Асоциацията за жените адвокати, дългогодишен консултант на "Законът и Темида",  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Родителите на г-жа Георгиева преди много години купуват апартамент в София, който продали и закупили къща в населено място близо до..

публикувано на 12.07.24 в 15:25
адв. Петър Николов и Анелия Торошанова

Прекъсва ли се погасителната давност от изпълнително действие след настъпила перемпция*?

Погасителната давност се прекъсва от изпълнително действие, извършено по изпълнително дело, по което е настъпила перемпция. Това приеха Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) в ново тълкувателно решение. То е посветено на три въпроса, свързани с изпълнителното производство, които пораждаха противоречия между съдиите...

публикувано на 12.07.24 в 12:35