Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

39-ите Празници на изкуствата "Аполония" – начало с приказен виенски валс

Тази година Созопол е домакин на фестивала от 28 август до 5 септември

Снимка: @ApolloniaFestival

Фестивалът, който събира хора на изкуството от различни поколения, за да ги срещне с публиката им, ще бъде открит с гала концерт на Националния музикален театър "Стефан Македонски". Първият у нас и единствен на Балканите музикален театър дебютира като гост на Празниците на изкуствата "Аполония" и е подготвил приказка за виенския валс, която ще включва перлите на оперетната музика.

На 28 август от 20.30 часа с един истински парад на най-любимите шедьоври от световната оперетна класика – Лехар, Калман и Йохан Щраус-син, на сцената на Амфитеатъра в Созопол ще бъде поставено началото на 39-ото издание на арт фестивала.

Директорката на Музикалния театър Еделина Кънева определя "Аполония" като един от най-престижните фестивали у нас и разказва повече за откриващия концерт в звуковия файл.

Като най-знаменателното събитие в програмата на тазгодишните Празници на изкуствата може би се откроява срещата със Светлана Алексиевич, носител на Нобеловата награда за литература през 2015 година. На 2 септември в Художествената галерия в разговор с Мариана Кацарова тя, "човекът – изумителна тайна", ще преплете катастрофата с разказа и ще говори за онази любов, чието значение е познала още в детството.

Не по-малко значима е и срещата в следващия фестивален ден – тази с Георги Господинов след международния "Букър". По време на "Аполония" той ще проведе и втория си майсторски клас по творческо писане в Созопол след 2021 година.

Преди това, на 31 август, отново в това традиционно пространство за литературни срещи, в каквото се е превърнала Художествената галерия в морския град, Стефан Цанев, който от години не е гостувал на "Аполония", ще представи новата си поетична книга "Небесна гледна точка".

В литературната секция откриваме още: "Созопол в образи и думи" от Михаил Заимов; "Неизмислената история на един български германец" от Иван Илиев; "Екстазис" от Радослав Бимбалов; "Оловна тишина" от Ивайла Александрова; "Диктатори, трактори и други приключения" от Димитър Кенаров; "Избрано" от Людмил Станев; "Корабът на сирените" от Александър Секулов; "Едно възможно начало" от Тодора Радева; "Хора с прякори" от Божидар Манов; "Записки от Шато - Лакрот: Резиденция Злокучане" от Мария Касимова-Моасе и "Историята на БТА".

В музикално отношение предстоят много и разнообразни концерти – както на сцената на Амфитеатъра, така и в Археологическия музей, където удобно се е настанила класиката от световно ниво.

В дните на най-големия артистичен фестивал край морето групите "Сигнал", Б.Т.Р. и "Фондацията" ще отбележат юбилеите си.

"Сигнал", които навършват 45 години, ще свирят на 31 август, Б.Т.Р. ще посрещнат 30-годишнината си на 4 септември, а "Фондацията", които тази година са носителите на наградата "Аполон Токсофорос", празнуват "10 години около света" на 5 септември и ще закрият "Аполония" с концерта си.

А съвсем в началото, на 30 август и отново на Амфитеатъра, наследството на Йосиф Цанков ще бъде почетено с концерт на джаз секстета, носещ неговото име.

Концерти на голяма сцена в рамките на "Аполония" ще имат и Мария Илиева, Михаела Маринова, първият български танго оркестър "Orquestra Tipica Libertango" и Фолклорният танцов театър "Найден Кирилов". А своя майсторски клас ще проведе и световноизвестният ни цигулар и педагог проф. Минчо Минчев.

По линия на българското кино публиката може да гледа в Созопол филми като "Добрият шофьор" на Тонислав Христов, който спечели наградата на СФДБ "Васил Гендов" за най-добър игрален дебют тази година, "Шекспир като улично куче" на Валери Йорданов, който взе шест награди на "Златна роза" 2022, дебюта на Боримир Илков - Боно "Анна", обявения за най-добър документален дебют от СФДБ за 2023-та "Моралът е доброто" на Веселин Диманов, носителя на наградата на Екуменическото жури на Карлови Вари’22 "Една провинциална болница" и още – игралните "Васил" и "Чалга" и документалните "Ваклуш" и "Отскубнати до корен".

Театърът на "Аполония" ще предложи постановки като "О, щастливи дни" на режисьорката Маргарита Младенова, "Великденско вино" на Явор Гърдев, "Съмнение" на Стайко Мурджев, "Престъпления на сърцето" на Стоян Радев и "Чест" на Ивайло Христов. Както и "Отблизо", "Светци и перверзници" и "Вълшебната корона".

Преди всичко обаче ще бъдат открити изложбите, които ще останат в Художествената галерия в Созопол до самия край на 39-ите Празници на изкуствата:

• "Жените и Международното триенале на сценичния плакат";

"Завръщането на Лоте Михайлова: Срамежливата интимност";

Изложба на дипломираните от НХА.

Цялата програма на "Аполония" 2023 можете да проследите тук.

Можете и да слушате специалните издания на "Артефир" от Созопол всеки делничен ден до 5 септември от 12.20 до 14.00 часа.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

SoFest ще зарадва столичните меломани този месец

Фестивалът SoFest радва столичните меломани и техните гости със симбиоза от изкуства на високо ниво вече седма година, а този път – в цели три издания. Организаторите се движат през сезоните мощно, уверено и обмислено, като се въздържат от експанзивно взети решения и залагат на градска култура и музика, които следват европейските стандарти. Проявите..

публикувано на 13.05.24 в 14:40

Петър Стоянович: За ненужната носталгия и необходимата история

На територията на спомените, житейските уроци и безкомпромисното съществуване – разговор в "Terra Култура" с Петър Стоянович за премиерата на книгата "Несвършващо време", която предстои днес (13 май) от 18:30 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" . Стоянович открива в себе си и детето с хубавите спомени, и неспокойния..

публикувано на 13.05.24 в 12:57

Кин Стоянов: Единственият достоен участник в скандала с Роман на годината е Елена Алексиева

Писателката Елена Алексиева отказа престижната награда за своя роман "Вулкан", връчена от Национален дарителски фонд "13 века България". Това се случи след разкрития за нарушения в процеса на избор на Роман на годината. Проблемът е участието на Борис Минков в журито, който е и редактор на романа, а това е нарушение на устава на фондацията. Журналистът..

обновено на 13.05.24 в 11:42
Марио Ангелов (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Марио Ангелов и неговите мюзети

Марио Ангелов е възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. След това се дипломира в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност пиано. След дипломирането си започва работа като пианист в Симфоничния оркестър на БНР. През 2017 г. става продуцент "Симфонична музика" в БНР и работи в звукозаписния..

публикувано на 13.05.24 в 11:26

Дни на отворените врати в Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца

Дни на отворените врати предстоят в Регионалната библиотека "Христо Ботев" - Враца в периода от 13 до 18 май. Инициативата се провежда в рамките на Националната библиотечна седмица, организирана от Българската библиотечно-информационна асоциация, в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". За програмата и събитията в "Нашият ден"..

публикувано на 13.05.24 в 09:25