Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разговорът: Лазар Радков

За трънливите пътища към доброто

Регистрирахме ново спасително доброволно формирование за реакция при бедствия и аварии – търсим нови хора

За новите каузи, мисията в живота и трънливите пътища към доброто разказва в "Нашият ден" Лазар Радков. 

Лазар Радков е познат от от инициативата "Капачки за бъдеще", благодарение на която болници от цялата страна получиха 22 кувьоза, 5 детски линейки, над 40 медицински уреда, необходими за спасяването на новородените. Преди малко повече от година инициативата успя да събере и средства за офроуд линейка за Пловдивския регион. Самият Лазар не спира да мисли за решаването на проблемите, макар и често това да го лишава от сън и почивка.

"В неделя направихме тренировка на втората офроуд линейка – на поляните над Герман. Лек офроуд, тествахме носилката, вадене, товарене на пострадал човек, пренасяне на носилка, обезопасяване на човека, измерване на жизнени показатели, дефибрилатор, подаване на кислород... Поработихме и върху техниката на вдигане, координация и сигнали. Трябва да свикваме с новата апаратура, да работим в екип. Този уикенд също имаме тренировка – вече по пожарогасене, работа с помпи и шлангове... 

Регистрирахме ново спасително доброволно формирование за реакция при бедствия и аварии. Търсим и нови хора. Не са много хората у нас, които умеят да спасяват – много са, може би, тези, които искат да спасяват. Изискват се техника и обучение. Отзоваха се 70 души. Изпратих подробности на хората какво могат да очакват като обучение. Има си механизъм в ППЗН (Пожарна безопасност и защита на населението). Търсим хора, които да се обучат и след това да се занимават, да помагат – при горски пожари, при наводнения, при земетресения... 

Имаме страхотни обучени хора в пожарната, но при бедствия от голям мащаб никоя държава няма достатъчно подготвени кадри. Затова има механизъм за обучение на доброволци, които при големи бедствия да бъдат в помощ на пожарникарите, да знаят какво се прави при пожар, наводнение, земетресение и други бедствия – да знаят как да бъдат от полза.

Има случаи, когато идват доброволци, които са неподготвени, необучени и зле екипирани. Тогава те могат да се окажат в тежест."

Чуйте целия разговор от звуковия файл.

Снимки – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско..

публикувано на 23.07.24 в 12:25

Илияна Йотова: Нужен е координиран подход, за да покажем значението на българистиката

Преди по-малко от месец се проведе международният форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Двудневната конференция бе организирана с подкрепата на Министерството на образованието и науката, продължавайки традицията на международния форум за кирилицата "…И ний сме дали нещо на света" от 2022 г...

обновено на 23.07.24 в 11:30
Константин Иречек

Константин Иречек, или какво не знаем за него?

На 24 юли се навършват 170 години от рождението на Константин Иречек, младият чешки учен, написал първата академична история на страната ни и допринесъл за изграждането на следосвобожденска България. Повечето от нас свързват името му най-вече с романа на Алеко Константинов "Бай Ганьо", чийто герой е той, а напоследък и с някои цитати от неговия..

публикувано на 23.07.24 в 09:16

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20