Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 30 август

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 3 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Ани Маринова

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Качествен, разнообразен уърлд по теми от цял свят.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Данислав Кехайов, Кинче Вълчева, Димитър Арнаудов, Боряна Василева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Как са се появили ананасите", по бразилска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Джилберт и Мигушка", по английска народна приказка

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Мария Мира Христова
• Епизоди от живота: Празници в Мелник – с мелничанката Грозда Манолева, която пази живата история на града.
• Тема на деня: Гейминг или игри на гледна точка в образованието и възпитанието – разговор с: Мая Бочева-Уики, художник и сценарист на комикси, част от екипа, възродил списание "Дъга", автор на мултимедийната поредица "Туй-Онуй", както и със създателя на настолни игри и организатор на фестивала  Sofia Board Game Weekend Петър Хераков. Анкета на Виолета Борисова.
• Разговорът: гайдарът Стойо Стоев за музикалното пътуване на живота, природните, родни и международни сцени - в разговор и изпълнения на живо.
• Времето на редактора: За историята на кошничарството и живите традиции в България, съхранени от Станко Киров – първият българин, участвал в Световния фестивал за плетене и кошничарство в Полша и завърнал се с награда.
• Избрано от от Lege Artis
- Интервенционално ендоваскуларно лечение – Тайните на съня/Световен ден за борба с туберкулозата
С участието на: проф. д-р Станимир Сираков, началник на Сектор "Интервенционална рентгенология" към Отделението по образна диагностика в УМБАЛ "Свети Иван Рилски" – София, д-р Нейко Нейков, невролог и специалист по проблемите на съня и д-р Цветомила Дудевска, управител на Специализираната болница за активно лечение по белодробни болести в Троян

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Георги Георгиев от Остава кани на традиционния годишен концерт на групата в Маймунарника;
• София Георгиева се завръща с най-новата си песен, базирана на една много лична история;
• Лили Друмева разказва за предстоящото седмо издание на международния фестивал за автори и изпълнители Sofia Singer Songwriter Fest през октомври;
• Деница Славова представя фестивала Rebel Rebel;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещи: Силвия Чолева, Таня Димова
Директно от Созопол – Фестивал на изкуствата "Аполония"

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водещ: Петя Габрова
105 години от рождението на Ленард Бърнстейн

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история – Избрано
водещ: Бойко Ламбовски
История на българското арт бохемство
С поета Васил Сотиров, проф. Алберт Бенбасат, журналиста Мариана Първанова и литературния историк Никола Иванов разглеждаме българското арт бохемство като субкултурен феномен с типично "соц." оттенъци.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
Автор: Венета Гаврилова
Омайна роза, мистична роза: Непознатата българска роза
Тя е благоуханна, красива, с изненадващи цветове и форми, отглежда се от няколко десетилетия от вече трето поколение градинари. Изнася се в чужбина, а и туристи идват да се любуват на цъфтежа ѝ. За разлика обаче от прочутата казанлъшка маслодайна роза, българската декоративна роза е далеч по-малко известна.
Докато учи във Франция, Никола Мошев от село Дъскот, Павликенско, се запалва по отглеждането на рози и в края на 30-те години на ХХ век донася в родния си край десетки прекрасни декоративни сортове. Стопани от околията "прихващат” майсторлъка и любовта към царицата на цветята и така селата около Павликени стават център на розопроизводство. Макар и не толкова мащабно, то продължава и днес с ентусиазма, професионализма и любовта на потомците на първите градинари. Тяхна продукция се изнася в Турция, Гърция, Холандия, Франция, Полша, като някои от тези страни я реекспортират със свой етикет. Тъкмо в това участта на декоративната и на маслодайната ни роза се доближават.
Изключителното по качествата си българско розово масло, което се влага в най-престижните парфюми и козметика на световни фирми, всъщност не разнася славата на страната ни, както сме свикнали да вярваме, извън тесния кръг на производителите. Славата разнася крайният продукт.
Водени от това убеждение, с много любов и професионално упорство две млади българки – сестрите Росица Паунова и Ина Абаджиева се захващат с разработването и разпространяването на храни с българска маслодайна роза – сладка, чай, шоколад, които много успешно намират място сред съвременните здравословни биопродукти. Надеждата им е този свеж и необременен облик на българската роза да получи известността, която напълно заслужава. Иначе в сувенирните магазини продължават да се продават розова вода и мускалчета розово масло, ракия и ликьор от рози, които също имат своите почитатели. За радост на любителите на красотата и аромата на розите вече в няколко български града има розариуми, където могат да се насладят на разнообразни колекции от сортове и форми.
За непознатите лица на нашата роза разказват Диана Димова и Маленка Даскалова – дъщери на известния розопроизводител от с. Батак, Павликенско, Здравко Даскалов, Валя Машкарова, директорка на Университетската ботаническа градина в Балчик, Борислав Митев от ботаническата градина на БАН, Росица Паунова, млада бизнесдама, Марин Тодоров, розопроизводител.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Фестивалът "Улица Станционна" оживява емблематичната пловдивска улица Иван Вазов – разговор с организатора Симеон Илиев.
• Фестивалът "Реките на София" с четвърто издание на брега до РЦСИ "Топлоцентрала". Разговор с Мартин Янков от "Колективът".
• Новите прочити на Георги Рупчев – Мария Ландова за изложбата "Черната кутия", част от мултидисциплинарния проект "Инстинкт за неприспособимост".

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Етноконцерти от Еврорадио
водещ: Пламен Георгиев
Най-доброто от изданието на престижния Международен фолклорен фестивал в град Рудолщат, Германия.
Този път ви срещаме с музиката на немската група "Груберих", именувана на основателя си Томас Грубер – талантлив изпълнител на диатоничен акордеон с бутони (използван често в тамошния фолклор – особено в района на Алпите и северно от тях). Останалите са: Мария Фридрих – виолончело, и Сабине Грубер-Хеберлайн – арфа. На сцената в Тюрингия уърлд триото представя разнообразна програма и букет от стилове: както авторска музика (повлияна от тангото и милонгата - с оригинално звучене и замисъл), така и версии на лирични и танцувални мелодии от различни райони на Европа.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
Предстоящото издание на Контемпо представяме избрани фрагменти от мащабната опера "Идиот” от Миечислав Вайнберг.
Регистрация, предоставена от Европейския съюз за радио и телевизия.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
"Най-доброто от Аларма" – трета част на азиатската концертна серия на "Аларма Пънк Джаз" – солов концерт за саксофон и електроника на Алекс Хан Хунтай (Тайван/Канада) и интервю – запис от 5 март 2023г. (излъчва се за първи път в ефир).
Маргарта Доровска, директор на Дома на хумора и сатирата в Габрово за "Реките на града" и за някои следващи инициативи през септември и октомври.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
"Джаз плюс" на 30 август рядко залага на ретро-звучене, особено в началото на предаването, но лятното настроение никога няма да ни напусне с известни теми и не толковаизвестни изпълнители. С малки изключения, като един от кръстниците ни, Тито Пуенте и неговото признание, под което мнозина бихме се подписали – "I love Paris".
Финалът също има "ново" ретро с Пол Анка, който в проекта си "Rock Swings" "посяга" на "Сървайвър", "Ван Хален", "Саунгардън", че и "Нирвана".
Между тях един прекрасен бразилски китарен дует – Шико Пиньейру и Лумеро Лубамбо.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 26 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 36 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Алтернатив уърлд от Финландия. от 5.30 до 6.00 часа..

публикувано на 25.08.24 в 08:05

Неделя, 25 август

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Госпожица Юлия" от Аугуст Стриндберг от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Хоум офис" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Янко Желязков, Нели..

публикувано на 24.08.24 в 08:25

Събота, 24 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми – Steven Wilson разказва за самотата, апатията и незаинтересоваността в съвременния живот в четвъртия си..

публикувано на 23.08.24 в 16:45

Петък, 23 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 35 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикалален Среднощен радиоекспрес редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – "Флийтууд Мак". от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00..

публикувано на 22.08.24 в 08:35

Четвъртък, 22 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 34 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – "Рейнбоу" от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците на "Музиката, която обичам" са по-разнородни и..

публикувано на 21.08.24 в 08:25