Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гейминг или игри на гледна точка в образованието и възпитанието

Мая Бочева-Уики
Снимка: личен архив

Намираме се в нова епоха с етикет "Епохата на интернет". Технологичната, медийната и културната промяна във времената, в които живеем, е безспорна. В контекста на всичко, което касае образование и възпитание, започват много дискусии и процъфтяват разнообразни гледни точки. Не можем да не признаем, че Гутенберговата епоха беше пометена от интернет, но това пък не означава, че никой няма да продължи да чете, да се образова, да бъде възпитаван... 

Гейминг или игри на гледна точка в образованието и възпитанието – е Темата на предаването "Нашият ден". В разговора участват Мая Бочева-Уики, художник и сценарист на комикси, част от екипа, възродил списание "Дъга", автор на мултимедийната поредица "Туй-Онуй", както и създателят на настолни игри и организатор на фестивала "Sofia Board Game Weekend" Петър Хераков.

Мая Бочева-Уики смята своето дело за мисия в контекста на образованието и възпитанието:

"Това е една отговорност, която постепенно премина в мисия. Аз започнах да разработвам мултимедийния проект от чисто любопитство, от желание да сбъдна една моя мечта – да съживя книгите като приказки, да ги превърна в игри и във филми. Постепенно осъзнах, че това е един много добър начин, по който децата да учат. Т.е. вплитайки в тези приказки образователни елементи, четейки по този начин една история, докато детето любопитства какво ще се случи нататък с героите, то трябва по някакъв начин принудено да изиграе едни игри, които в един момент му стават суперприятни и интересни. Начинът, по който ги поднасям, също е много важен. 

Аз не просто използвам игрите като технология (гейминга), а самата логика в тях е интересна за децата, за да могат те да имат желание да продължат нататък. Не е важно ние просто да превърнем един учебник в дигитален със същото съдържание, като го преработим. Важно е логиката да бъде адекватна на времето, в което живеем. Така или иначе промяната настъпва.

Игра означава учене – това е естественият начин, по който децата учат. Игрите са средство, технология."

Бочева подчерта, че дигитализирането на учебното съдържание може да предотврати проблема с "тежките раници".

Още конкретни експертни забележки на Мая Бочева-Уики – какво е взаимодействието с институциите, както и анкетата на стажант-репортера Виолета Борисова – чуйте от звуковия файл.

Създателят на настолни игри и организатор на фестивала "Sofia Board Game Weekend" Петър Хераков сподели своето мнение в "Нашият ден":

"Хората, които играят, много по-бързо учат различни неща. Всяка игра има различни правила и механики и това те прави по-адаптивен. И каквото и да ти се случва, ти по-бързо можеш да намериш решение.

Може би е важно, че играейки игри, ти се учиш да губиш и това става по възможно най-лесния начин. Установяването на факта, че не можеш само да печелиш, е важен житейски урок. Колкото по-рано децата го научат, толкова по-добре. Защото играта е да се забавляваш, а не да печелиш. Много добър пример е играта "Не се сърди, човече", измислена още около Първата световна война. 

Още за проектите – сегашни и предстоящи, за това има ли "опасности" при игрите, за фестивала "Sofia Board Game Weekend", както и за отношенията с институциите – чуйте от звуковия файл.

Снимки – личен архив на Мая Бочева и "Sofia Board Game Weekend"

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

BreastНelp Summer Talks – информационна среща за пациенти с рак на гърдата

Онлайн приложението BreastHelp предлага възможност за бърза и ефективна телеконсултация с водещи специалисти, както и възможността за запазване на час за преглед или образно изследване онлайн. Приложението предлага и отговори на най-често задаваните въпроси за рака на гърдата. Д-р Ваня Митова , началник на Отделението по хирургия на..

публикувано на 10.07.24 в 14:33

Силни и слаби страни на здравния туризъм у нас

Балканите стават все по-притегателна дестинация за медицинския туризъм, а България привлича 50 000 здравни туристи годишно – коментар в Lege Artis на Петър Галев от CredoWeb. Според чуждите платформи, върху които се базира статистиката, България привлича чуждестранни пациенти с големия брой здравни заведения – най-много на глава от..

публикувано на 10.07.24 в 13:45

Българската онкология – има специалисти, но системата не функционира

В началото на седмицата стана ясно, че България се включва в Европейски консорциум на националните хъбове за лечение на рак . Тази стъпка е част от идеята върху националните планове да работят организации от цяла Европа. Моментната ситуация с лечението на рак в България коментира в Lege Artis доц. д-р Ася Консулова , началник на Клиниката по..

публикувано на 10.07.24 в 12:50

Веселото лято на децата в Ботевград

От днес (8 юли) до 19 юли децата в Ботевград ще имат възможност да се включат в инициативата "Весело лято в града" . За програмата в "Нашият ден" разказва Петя Нинова – експерт "Туризъм и публични събития" в община Ботевград. Инициативата, която съществува вече над десет години, е насочена към деца между 5 г. и 12 г. Съобразените с тази..

публикувано на 08.07.24 в 10:43

Алергията – болест на съвремието

По данни на СЗО алергиите са на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30-40% от населението е засегнато от проблема, като в последните 20 години честотата на алергичните състояние се е удвоила. 300 млн. души по света страдат от бронхиална астма и тенденцията продължава да е възходяща. В Световния ден за борба с..

публикувано на 08.07.24 в 09:17