Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Какво се случва" директно от Поморие

"Яворови дни" в Поморие

Националните поетични празници имат 65-годишна традиция

Започнаха Националните поетични празници Яворови дни - Поморие 2023. За 65-и път – с поезия, музика, изобразително и театрално изкуство – Поморие почита големия български поет – Пейо Яворов, намерил вдъхновение на скалите на морския бряг на Анхиало. 

Тези дни са пресечна точка на няколко изкуства – от 31 август до 3 септември. Това е среща на вдъхновение и почит – както към поета Пейо Яворов, така и една среща на поезията със сол, с характер и с барут в думите, и една среща на миналото с бъдещето

Председателят на Народно читалище "Просвета 1888", домакин на събитието, и директор на Градската художествена галерия "Дечко Стоев" в Поморие – Милчо Талев, разказва повече:

"Бих казал, че не е много трудно да се организира такова събитие, особено когато се организира от подготвен екип с многогодишен опит. Яворови дни са дело основно на читалище "Просвета". Така са се и зародили. В организацията се включва екипът от читалището, разбира се, че има и трудности, но се справяме.

Традиционно откриването е на паметника на Яворов (в19.30), но преди това имаме откриване на една монументална изложба, съвместно с Националния литературен музей и с директора му Атанас Капралов. Изложбата се казва "Как ще спреш ти мене, волната", посветена на 130 години от рождението на великата българска поетеса Елисавета Багряна. След официалното откриване е представянето на постановката на Ловешкия театър "В полите на Витоша", режисьор Крис Шарков. Програмата е разнообразна, богата и продължава интензивно и през следващите дни.

Този синтез между поколенията, между различните изкуства създава впечатление за приемственост, постоянство и нещо, което се пази ревниво.

Яворов е роден в Чирпан, прекарва в Анхиало само около една година. Но хората тук са го приели като свой син и много ревниво пазят това, което се случва в името на Яворов и се отнася до него. 

Всички тези празници, разбира се, се правят съвместно с Общината и финансирането е от нея. Слава богу, в продължение на всичките тези 65 издания на Яворови дни те никога не са прекъсвани, както се е случвало с редица културни празници и фестивали. Защото изкуството дава имунитет...

Читалището, в Градската галерия, в Летния театър, на паметника на Яворов – това са основните локации на многото събития."

Валентина Радинска, Иван Гранитски и Атанас Капралов са членове на журито на Националния конкурс за поезия "От заник слънце озарени, алеят морски ширини…". Тази година участниците са 45. Няма категории, нито изисквания за професионализъм. Конкурсът е анонимен.

Резултатите от поетичния конкурс можете да видите тук.

Председателят на жури Валентина Радинска каза, че има лек спад в броя на участниците. Масата е много разнородна. "Определянето на най-добрите творби зависи от контекста – ако общият хор е слаб, всеки малко по-висок глас се откроява..." Тя изрази съжаление от това, че броят на талантливи автори тази година не е много голям. И че преобладава самочувствието... "И все пак има няколко достойни, не знаем техните имена, защото конкурсът е анонимен. Може би е време да се направи в някое от следващите издания едно голямо литературно четене на лауреатите."

Поетът и издател Иван Гранитски изрази благодарност към "неуморния Милчо Талев", който всяка година има нов ракурс. Намирам, че това е много важна дейност в общия духовен контекст на отечеството. 

Яворов е поет на всички времена – той не подлежи да бъде определян в една или друга епоха. Гео Милев казва за него "Яворов е втората манифестация на расовия български гений след Ботев". Неслучайно всички големи критици от времето на Пенчо Славейков и д-р Кръстев, та до наши дни (Михаил Неделчев) правят пряка връзка между духа, творчеството, живота и смъртта на Ботев и Яворов.

Боя се, че тази година няма да има ярки проявления на конкурса. През годините, слава богу, са се появявали и талантливи поети. Тази година, според мен, ще бъде по-скромно. И все пак наградите в един конкурс дават направление.

Проблемът е, че вече критерият падна много. А заради това, че няма издания, в които се прави сериозен анализ на поезията. Има вече безброй конкурси в цялата страна, прекали се даже. Вече се разми критерият. Липсата на критика води до нарушаване на критерия. Поетите, особено младите, нямат критерии за това кое е поезия и кое – не. Има свръхпроизводство на поезия, но все по-малко има социални мотиви в съвременната поезия. А Яворов е във висша степен социален поет, освен духовен."

Биляна Петрова – директор на Драматичния театър Ловеч и член на журито на Националния рецитал-конкурс по творби на Яворов, разказва в "Артефир" за съвременния прочит на "В полите на Витоша": 

"Вълнуваме се – това е старт на нашия нов сезон. Режисьор е Крис Шарков – творец с висок вкус и висока естетика. Той стъпва върху политическия конфликт и изкуствено създаваното напрежение от медиите. През медиите е целият спектакъл. И разбира се, любовната драма, която е подсилена от тези медийни домогвания до съкровеното и чистото. Представлението много разказва и за българската народопсихология." 

Поетът и директор на Националния литературен музей Атанас Капралов сподели своята представа за образа на Яворов:

"Той е изключително известен поет още тогава. При Яворов няма чиракуване. Той се появява в нашата поезия веднага като голям истински поет. И точно със стиховете, които пише в Анхиало. Той израства и се появява на поетическата сцена като учител – той никога не е бил ученик в поезията. Завистта обаче се разраства и в един момент го кара да посегне към пистолета и отровата... 

Лично аз смятам, че да постигнеш толкова много слава на толкова млади години и по тия географски ширини е изключително опасно."

Валентина Радинска разказа повече за своята нова книга, за илюстрациите, за представянето и за мястото и времето на срещата – галерията на Поморие. Чуйте подробности от звуковия файл.

Вижте програмата на сайта на Община Поморие.

Снимки – Дарина Маринова, Община Поморие, Национален литературен музей

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05

"Излез от балона" е мотото на София ДокуМентал

Петото издание на Международния документален филмов фестивал София ДокуМентал (Sofia DocuMental) с фокус върху човешките права ще се проведе под мотото "Излез от балона". Форумът ще представи 30 премиерни за България филма, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и разнообразни съпътстващи събития. В..

публикувано на 27.09.24 в 16:27

"Остатъци от вяра" в изложбата на Севда Потурлян

"Остатъци от вяра" е името на изложбата на художничката Севда Потурлян. Картините са посветени на вярата. Нейните творби открехват вратите на нашите стари църкви. Авторката коментира, че иска "да се потопим във вътрешността на тези свети места, храмове на вярата, които предците ни са въздвигали, често с крайно оскъдни средства, но с едно..

публикувано на 27.09.24 в 15:59

Оля Стоянова и природните закони

Спасяват ли ни природните закони? Да, отговаря в новата си стихосбирка Оля Стоянова, по техния начин. Единадесет години след "Улица "Щастие" тази книга отново потвърждава устойчивостта в писането ѝ, пристрастието към определена поетика и теми.  "Как ни спасяват природните закони" е стихосбирка, в която животът пулсира, а енергията се предава и на..

публикувано на 27.09.24 в 10:25