Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лора Чекоратова проправя пътеки за пета година

От 4 до 9 август 2023 година се проведе фестивалът за камерна музика "Неотъпкана пътека" в Ковачевица, Гоце Делчев и Пловдив. За първи път в "Контемпо" осъществихме разговор с Лора Чекоратова – изпълнителният директор на фестивала, с отклик от фестивала тази година:


Лора Чекоратова (на снимката) започва да свири на пиано на четиригодишна възраст и скоро става ученичка на Лидия Кутева. На девет изнася първия си солов рецитал в Националното музикално училище "Любомир Пипков", където получава средното си образование. В България учи също при Весела Маринова и проф. Жени Захариева.

През 1992 г. по съвет на проф. Захариева продължава образованието си в Джулиард Скул в Ню Йорк. Получава бакалавърска, магистърска и докторска степен като студентка на Сиймор Липкин и става първата българка с докторат от Джулиард Скул. Дисертацията ѝ е посветена на творбите за пиано на Димитър Ненов. Още като студентка печели редица стипендии и награди, включително Първа награда на Международния конкурс за пианисти във Вашингтон. Соловият ѝ дебют в Кенеди Център, Вашингтон е последван от рецитали, камерни концерти и участия в международни фестивали на някои от най-престижните сцени в САЩ и Европа.

Освен музикалната дейност, в рамките на фестивала се осъществяват и поредица хуманитарни дейности:


"Неотъпкана пътека" е отдавнашна мечта на пианистката Лора Чекоратова и цигуларя Георги Вълчев. Артистичното семейство, което от години живее и работи в Ню Йорк, САЩ, за пети път убеждава местното население, че класическа камерна музика би звучала на място в сърцето на Родопа планина. А заедно с колегите си Никола Таков, Мариана Карпатова, Вангел Тангъров и колеги изпълняват нови и редки произведения от класическия репертоар.

С интерес очакваме следващото издание на камерния фестивал "Неотъпкана пътека" през 2024 година.

Снимки - фестивал "Неотъпкана пътека"

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Дама пика", опера в три действия, седем картини, от Пьотр Илич Чайковски

Музика: Пьотр Илич Чайковски Либрето на Модест Чайковски и с участието на композитора, изградено върху едноименната повест на Пушкин. Първа постановка: Петербург, Мариински театър Премиера: 7 декември 1890 г., диригент – Е. Направник. Действащи лица: • Герман – тенор • граф Томски – баритон • княз Елецки – баритон • Старата Графиня –..

публикувано на 23.02.24 в 14:29
Сикстинската капела - реконструкция през 1480 г.

Музиката в Сикстинската капела около 1490

В последните години на XV век Сикстинската капела е съвсем нова. Създадена по нареждане на папа Сикст IV, на когото е и кръстена, тя е завършена през 1482 г. и представлява епицентърът на папското богослужение, макар и не всички литургии да са се провеждали там. Знае се, че личният хор на върховния понтифекс е пеел в Сикстинската капела около 40 пъти..

публикувано на 20.02.24 в 09:10
Атанас Кръстев, Валерия Христова-Димитрова, Гергана Иванова и Мартина Табакова

Красива програма с творби за флейта, виолончело и пиано

Гергана Иванова, Мартина Табакова и Атанас Кръстев предлагат на публиката в камерна зала "България" по-рядко изпълнявани произведения от Йозеф Хайдн, Йохан Хумел, Филип Гобер и Жак Ибер на 20 февруари 2024 година. "Аз съм много щастлив, че имаме възможност да направим този проект. Смятам, че тези произведения не се познават много добре от..

публикувано на 19.02.24 в 12:05
Корин Уинтърс и Антон Росицкий

"Русалка" на Дворжак за първи път на оперната сцена в Лиеж

Сцената е огряна от сребърна луна, на брега на езерото лежи безжизненият принц, повален от фаталната целувка на красивата нимфа. Над студената водна повърхност отеква тъжният плач на Водния дух, загубил завинаги любимата си дъщеря. Завесата в Лиеж бавно се спускаше след изумително красивия финал на "Русалка". Поетичният шедьовър на Антонин Дворжак се..

публикувано на 18.02.24 в 08:50

"Жената без сянка" от Рихард Щраус с възхитително изпълнение на сцената на Виенската държавна опера

Спектакъл на "Жената без сянка" от Рихард Щраус от 14 октомври 2023 година във Виенската държавна опера оставя публиката "разтърсена и с възстановена вяра в човечеството", споделя Ацуко Имамура. В солистичния състав участват Андреас Шагер, Елза ван ден Хефер, Таня Ариане Баумгартнер, Клеменс Унтеррайнер, Михаел Фоле, Елена Панкратова, Мария Назарова,..

публикувано на 17.02.24 в 07:50