Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алина Нелега представя романа си "Облак с форма на камила" в София

Снимка: @sofialiteraturehouse

Румънската писателка  Алина Нелега гостува у нас и представя своя роман "Облак с форма на камила".  Преводът на български е на Лора Ненковска. В Къщата за литература и превод я представи Майя Праматарова, а утре на Алея на книгата за творчеството ѝ и за "облак с форма на камила" ще говори преводачката. 

Румънската писателка гостува у нас и представя своя роман "Облак с форма на камила". На 6 септември 2023 г. в  "Къщата за литература и превод" бе първата ѝ среща с читателите у нас в Къщата за литература и превод, представи я театроведката Майя Праматарова.

В рамките на Алея на книгата авторката на превода Лора Ненковска ще представи  творчеството на румънската писателка, как и новата ѝ книга. 


Романът ѝ "Облак с форма на камила" е свързан с театъра. Авторката пренаписва историята на Хамлет от Шекспировата пиеса, но през погледа на Гертруда. Наративът е изграден под формата на два монолога. Първият на майката, която вижда разрухата на неочаквано покосения от психична болест свой син и се чувства безсилна. Вторият е кратък, той е финалът, който разказва изцяло друга история и е монолог на болния син.

Алина Нелега е била артистичен директор на Националния театър в Търгу Муреш и преподавател и ръководител на магистърската програма по драматургия във Факултета по изкуства в Университета там. Два пъти получава театралната награда "Унитер", а също наградата "Европейски автор" на Хайделбергския театрален фестивал. Гост лектор в Писателската програма на Университета в Айова, САЩ.

С името на Алина Нелега е свързана промяната на статута на драматурзите в Румъния, а до голяма степен и разчупването на драматургичния език. Изкусен познавач на света на театъра, но и на творчеството на Уилям Шекспир. 

Повече за проекта и представянето у нас чуйте в разговора на Силвия Чолева с Алина Нелега и Лора Ненковска. 



По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотографска изложба на актрисата Джесика Ланг в България

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди "Оскар" ("Тутси“ 1983 –поддържаща роля, "Синьо небе“ 1995 – най-добра актриса), в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф.  Първата по рода си нейна ретроспектива в България е в рамките на платформата "Майстори на фотографията" и включва..

публикувано на 10.07.24 в 11:03

Семейни срещи с оперното изкуство на открито

Летният фестивал "Опера в парка" в градината на Военната академия "Г.С. Раковски" всяка година привлича гражданите и гостите на столицата към едно културно преживяване от нов тип. Приобщаването на детската публика е сред основните стремежи на Софийската опера и балет, като тази година в парка на Военната академия програмата ще е насочена изцяло..

публикувано на 10.07.24 в 10:33
Станка Пенчева

95 години от рождението на Станка Пенчева – три стихотворения за спомен

Aз съм най-щастливата жена. Нищо в тоя свят не ме отмина: ни смъртта, ни материнството, ни раздялата със дом изстинал, нито срещата ми късна със единствения… Трудила съм се като копачките, докато се схвана от умора; и съм ходила с летяща крачка, със небето съм говорила! Гледам всичко с мъдро снизхождение, с кротко опрощаване. Гледам със очите на..

публикувано на 10.07.24 в 10:12

Лятната академия за деца в НХА започва през август

Лятната академия за деца и ученици в НХА – София за 15-и пореден път ще посрещне участници от 6 до 18 години за един творчески месец август . Мария Ландова разказва в "Нашият ден" повече за предстоящите креативни занятия. Тази година Лятната академия ще бъде посветена на 130 години от рождението на художника Жорж Папазов и на..

публикувано на 10.07.24 в 09:40

Женски хор "Ваня Монева" празнува 30-годишен юбилей

На 11 юли се навършват 30 години от основаването на женски хор "Ваня Монева". За пътя към успеха, предизвикателствата, които каляват, и вдъхновението в "Нашият ден" говори диригентът на един от най-обичаните български хорове  маестра Монева . "Аз съм завършила Музикалната академия в класическия отдел. Може би тази посока ми дава възможност да..

публикувано на 10.07.24 в 09:17