Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Отвъд мащаба" - Изложба на секция "Бижута" в СБХ

| обновено на 14.09.23 в 08:35

Съюзът на българските художници представя своята годишна изложба на секция "Бижута" с заглавие "Отвъд мащаба". Тази интересна изложба ще бъде достъпна за посетители до 30 септември в СБХ на адрес "ул. Шипка" "6", зала 1С.

Изложбата събира талантливи художници, членове на секцията "Бижута", включително Анжело Красини, Август Спасов, Борислав Кръстев, Владимир Радоев, Даниела Радоева, Елена Кафеджийска, Иво Борисов и Николай Сърдъмов. Освен това, посмъртно ще бъдат изложени металопластики на Иван Георгиев.

Заглавието на изложбата, "Отвъд мащаба", изразява намерението на организаторите да предизвикат стереотипното представа за художниците-бижутери и да разгърнат творческия им потенциал в различни форми на изкуството. Вместо да бъдат ограничени до ювелирното изкуство, авторите се изразяват чрез живопис, графика, скулптура, малка пластика, стъклопластика и дори монументално-декоративно изкуство. Тяхната цел е да намерят симбиозата или разликата между различните изразни средства, като при това запазват индивидуалния си стил и почерк.

В интервю за "Нашият ден", Анжело Красини споделя, че комуникацията и изразяването чрез изкуството са част от човешката история. Той подчертава, че в малкия мащаб на бижутата има мисъл и това става видимо чрез разширяване на мащаба на творчеството.

"От първото си самоосъзнаване човек се е самоокрасил, сложил е нещо, с което да се покаже. Най-важното е, че в този малък мащаб понякога има скрита много мисъл и ние успяхме да я демонстрираме на тази изложба, като увеличихме мащаба и се видя колко много има в малкото. Видя се, че в него има скулптора, живопис, графика и мисъл", казва той.

В ефира на предаването Борислав Кръстев обяснява, че този проект позволява на публиката да види авторите в нова светлина. Те са работили в областта на бижутата, но сега се представят в различен контекст. Този акцент върху разнообразието и индивидуалната креативност на художниците прави изложбата стимулираща за посетителите.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вътрешният свят на художника и музикант Венцислав Диков

"Стилът на Венцислав Диков е разностранен – едновременно фигуративен и абстрактен. Графичният аспект също присъства осезателно в творчеството му. Впечатлен съм от чистотата на рисунъка на отделните персонажи. Композициите се характеризират с богата вариантност от геометрични и недотам стандартни, причудливи форми. В добавка, почеркът на художника..

публикувано на 13.06.24 в 13:53
проф. Цочо Бояджиев

Проф. Цочо Бояджиев: Всяко отделно занимание е почивка от предходното

Гост в "Нашият ден" е проф. Цочо Бояджиев – един от водещите български учени хуманитаристи, основоположник на философската медиевистика в България, поет, преводач на философия и поезия и фотограф.  Всяко отделно занимание е почивка от предходното, определя проф. Бояджиев. Професорът, който дълго време е преподавал история на античната и..

публикувано на 13.06.24 в 10:20
Анна Багряна

Анна Багряна: За живота между два езика и литературата като защита

Анна Багряна живее между две литератури. Тя е поетеса, преводачка, писателка и драматург от украински произход, но се чувства свързана с българската култура – дори псевдонимът ѝ е вдъхновен от поезията на Елисавета Багряна.   Багряна е гост в "Нашият ден", за да сподели впечатленията си от изминалия преди дни Черноморски литературен фестива..

публикувано на 13.06.24 в 09:30
Михаил Зигар

"Война и наказание" рисува контекста на войната в Украйна

На български излезе "Война и наказание" – новата книга на руския журналист Михаил Зигар, който от години работи в емиграция.   "Превъзходен анализ на всичко, което доведе до жестокото и злощастно нашествие на Путин в Украйна...  Книгата на Зигар е пламенно проникновение в настоящето",  пишат за нея New Yorker, които я нареждат сред най-добрите..

публикувано на 12.06.24 в 16:23

120 години Атанас Далчев

"За поетите думата освен значение е особено съчетание от звуци, има особена дължина и тежест, съдържа  особена багра, носи особена атмосфера.  Поради това за поетите не съществуват синоними;  всяка дума е незаменима. Те я виждат, чуват, опипват  и усещат. Който няма това сетиво, ако щете,  материално отношение към нея, той не е поет",..

публикувано на 12.06.24 в 16:11