Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Отвъд мащаба" - Изложба на секция "Бижута" в СБХ

| обновено на 14.09.23 в 08:35

Съюзът на българските художници представя своята годишна изложба на секция "Бижута" с заглавие "Отвъд мащаба". Тази интересна изложба ще бъде достъпна за посетители до 30 септември в СБХ на адрес "ул. Шипка" "6", зала 1С.

Изложбата събира талантливи художници, членове на секцията "Бижута", включително Анжело Красини, Август Спасов, Борислав Кръстев, Владимир Радоев, Даниела Радоева, Елена Кафеджийска, Иво Борисов и Николай Сърдъмов. Освен това, посмъртно ще бъдат изложени металопластики на Иван Георгиев.

Заглавието на изложбата, "Отвъд мащаба", изразява намерението на организаторите да предизвикат стереотипното представа за художниците-бижутери и да разгърнат творческия им потенциал в различни форми на изкуството. Вместо да бъдат ограничени до ювелирното изкуство, авторите се изразяват чрез живопис, графика, скулптура, малка пластика, стъклопластика и дори монументално-декоративно изкуство. Тяхната цел е да намерят симбиозата или разликата между различните изразни средства, като при това запазват индивидуалния си стил и почерк.

В интервю за "Нашият ден", Анжело Красини споделя, че комуникацията и изразяването чрез изкуството са част от човешката история. Той подчертава, че в малкия мащаб на бижутата има мисъл и това става видимо чрез разширяване на мащаба на творчеството.

"От първото си самоосъзнаване човек се е самоокрасил, сложил е нещо, с което да се покаже. Най-важното е, че в този малък мащаб понякога има скрита много мисъл и ние успяхме да я демонстрираме на тази изложба, като увеличихме мащаба и се видя колко много има в малкото. Видя се, че в него има скулптора, живопис, графика и мисъл", казва той.

В ефира на предаването Борислав Кръстев обяснява, че този проект позволява на публиката да види авторите в нова светлина. Те са работили в областта на бижутата, но сега се представят в различен контекст. Този акцент върху разнообразието и индивидуалната креативност на художниците прави изложбата стимулираща за посетителите.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Carpe diem – изложба живопис на Георги Щърбев в галерия "Астри"

От Града на седемте тепета до Града на седемте хълма – от Пловдив до Рим и Помпей – един художник грабва мига (Carpe diem*), за да го претвори във вечност и обратното – да превърне вечността в миг.  Георги Щърбев гостува с изложбата си Carpe diem на столичната галерия "Астри“.  Ето какво пише за твореца галеристката Вихра Пешева:  "Той е роден и..

публикувано на 14.05.24 в 15:45

"Двама" на Станислав Памукчиев – от днес в галерия "Арте"

Вгалерия "Арте" от днес е подредена самостоятелната изложба на художника проф. Станислав Памукчиев. Изложбата е озаглавена "Двама" и включва 12 живописни платна и подготвителни рисунки към интерпретираната тема. Интригуващото в случая е, че изложбата "Двама" неочаквана авторефлексия, различно лице на този утвърден в нашето съвременно изкуство..

публикувано на 14.05.24 в 15:22

Фентъзи жанрът се завръща в българското кино с рецепта за магия

Приказното и вълшебното оживяват на големия екран в късометражния филм "Бандата на Банши: Рецепта за магия" . Как фентъзи жанрът се завръща на територията на българското кино и каква е рецептата за магия – разказва Ралица Цветкова в "Нашият ден". Цветкова, която се превъплъщава в ролята на таласъма Вакул, споделя, че самият творчески процес е..

публикувано на 14.05.24 в 09:35

SoFest ще зарадва столичните меломани този месец

Фестивалът SoFest радва столичните меломани и техните гости със симбиоза от изкуства на високо ниво вече седма година, а този път – в цели три издания. Организаторите се движат през сезоните мощно, уверено и обмислено, като се въздържат от експанзивно взети решения и залагат на градска култура и музика, които следват европейските стандарти. Проявите..

публикувано на 13.05.24 в 14:40

Петър Стоянович: За ненужната носталгия и необходимата история

На територията на спомените, житейските уроци и безкомпромисното съществуване – разговор в "Terra Култура" с Петър Стоянович за премиерата на книгата "Несвършващо време", която предстои днес (13 май) от 18:30 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" . Стоянович открива в себе си и детето с хубавите спомени, и неспокойния..

публикувано на 13.05.24 в 12:57