Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариан Петреску и Резонанс Биг Бенд - В почит към Оскар Питърсън

Оскар Питърсън (1977 г.)
Снимка: wikimedia.org/Tom Marcello

Румънският джаз пианист Мариан Петреску (роден в Букурещ през 1970 г. в семейство на музиканти), започва да учи пиано на 4-годишна възраст. Завършва музикалното си класическо и джаз образование в Швеция и Финландия. През годините на солидна подготовка, той дебютира на сцената на 15-годишна възраст на фестивала „Пори Джаз” - Финландия.
Оттогава насетне, успехите му придобиват международни мащаби. Печели 2-ра награда на клавирния джаз конкурс в Париж Martial Solal през 1989 г. и 1-ва награда на „Букурещ джаз фестивал” през 1992 г.
Има множество изяви в Монтрьо, Париж, Хага, Копенхаген.
Свирил е с изтъкнати музиканти, измежду които Ал Жаро, Артуро Сандовал, Тутс Тилеманс, Ричи Байрак.
В град Ювяскюля, Финландия, където живее, освен че преподава в консерваторията, е създал и свое собствено музикално училище, в което преподава класика и джаз.
Наричат го Хоровиц на джаз пианото.
С най-голямо влияние от пианистите Бил Евънс и Сергей Рахманинов, очевидно е, че неговият най-голям вдъхновител е канадският пианист Оскар Питърсън.
Американската звукозаписната компания „Резонанс Рекърдс”,с която Мариан Петреску работи от създаването й, основава свой собствен биг бенд.
През 2009 г. президентът й Джордж Клабин, предлага на Мариан Петреску да запишат албума „В почит към Оскар Питърсън”. Освен президент на компанията, Джордж Клабин е и продуцент и желае обликът на пиесите да бъде максимално автентичен и да показват точно душевността и уникалния стил на канадския джаз пианист.
За Мариан Петреску, задачата не е изненада, не е дори сложна за изпълнение. Да се учи цял живот от своя кумир, да имитира неговите похвати и изказ и да ги слее със себе си е майсторство каквото несъмнено притежава. И думата „имитация” не е нито притеснителна, нито казана не на място. Напротив, всеки един творец се стреми към съвършенството, първо чрез имитация на своя идол-предшественик и после като вложи собствените си уникални качества. Стилът на Оскар Питърсън се превръща в еталон за подражание от поколения прохождащи джаз пианисти. Добър негов наследник е румънският музикант.
В този албум са включени едни от най-известните композиции (L'Impossible, Bossa Beguine, Hymn To Freedom, Greensleeves) и транскрипции върху популярни джаз стандарти (Sally's Tomato на Хенри Мансини, Waltzing Is Hip на Рей Браун,Tricotism на Оскар Петифорд) на канадския виртуоз.
Поканени са бележитите оркестратори Бил Кънлиф, Клаус Огерман и Куно Шмид, а наградата „Грами” за най-добър аранжимент, печели албума през 2009 г.
За любителите на джаза и богатия звук на биг бенд, този албум ще донесе тъй желаната наслада.
Целият творчески музикален екип, начело с пианиста Мариан Петреску и резултатът от работата им, е един дълбок поклон и уважение към великия джаз пианист Оскар Питърсън.
Нека споделим заедно това удоволствие!

четвъртък, 25 януари от 11 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млади автори представят свои фотокниги

Дамян Думанов и Боян Кривошиев са двама млади автори, които следват фотография във Виена и в София. Те представиха свои фотокниги в лимитиран тираж в галерия " Синтезис " . „За една година успоредно се разви нашия интерес към формата на фотокнигата – казва Дамян Думанов – това са нашите първи стъпки и опознаване на формата. Личният елемент..

публикувано на 26.07.24 в 19:10

"Самоопределения на скулптурата" на "Шипка" 6

По случай своята 70-годишнина известният  художник, артист и скулптор Иван Русев предложи на своята публика, колеги и приятели изключително интересен проект, фокусиран върху базисните условия на скулптурата в днешно време.  В галерията на СБХ на "Шипка" 6, на целия първи етаж се представя иновативната експозиция, посветена на 70-годишнината на..

публикувано на 26.07.24 в 18:40

"Среща в Бургас" с музиката на Георги Милтиядов

Плевенската филхармония кани публиката на Бургас на 29 юли в Спортната зала на града, където ще има концерт-спектакъл с музиката на Георги Милтиядов . Спектакълът "Среща в Бургас" включва имената на изпълнителите:  Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Цветан Недялков, Невена Пейкова, Квартет "Белканто" и др. Режисьор е Христо..

публикувано на 26.07.24 в 17:58

Изкуство, история и романтика в романа "Благородството задължава" на Ангелина Ангелова

"Благородството задължава" е роман на българската писателка и авторка на исторически епоси Ангелина Ангелова. Той е трети в нейната творческа биография след "Сърцето помни", "Любовта на музата". Ангелина Ангелова се впуска в страстен танц от изкуство, минало и романтика. Действието в книгата се развива в средата на XIX век и пренася читателите от..

публикувано на 26.07.24 в 12:30

ЛАДУ за петнадесети път в Националната художествена академия

Между 1 и 31 август тази година за петнадесети път в делничните дни от 9 до 18 часа ателиетата на Националната художествена Академия ще съберат децата и учениците между 6 и 18 г., за да рисуват. Лятната академия за деца и ученици тази година е посветена на 130-годишнината от рождението на Жорж Папазов и летните Олимпийски игри в Париж. Изборът на..

публикувано на 26.07.24 в 09:00