Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира четвъртото издание на кинофестивала "София ДокуМентал"

Снимка: София ДокуМентал

На 18-и септември с прожекция под купола на Ларгото в София започва тазгодишното издание на документалния фестивал. В следващата седмица той ще покаже на голям екран селекция от най-актуалните истории за времето, в което живеем. Фокусът тази година е върху човешките права, а 20-те филма в програмата са носители на престижни международни награди. Повечето от тях ще бъдат представени на живо от авторите си.

Мотото на фестивала, което тази година гласи "Страхът е чудовището", организаторите обясняват така: 

"Ще надникнете в разтърсващи лични истории, разказващи за турбулентното време, в което живеем. За мнозина тези истини на реалността са чудовищни. За нас са теми от изключителна важност. Филмите, които сме подбрали, разпознават тази важност и прекрачват границата на чудовищното. Защото вярваме, че същинското чудовище е страхът."

Освен прожекциите "София ДокуМентал" предлага и съпътстваща програма от специални срещи, майсторски класове и форум за нови проекти в рамките на Балканския документален пазар.

Подробности за програмата можете да научите от сайта на фестивала.

Мартичка Божилова, артистичен директор на "София ДокуМентал", разказва повече в "Артефир".

Снимка – "София ДокуМентал"

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Заплаха от ракети" – а животът продължава да тече

Как се живее под постоянната "Загроза балiстики" в Украйна питат двама млади български артисти – художничката Лекси Фльор и режисьорът Лазар Въздухарев. За да си отговорят на този въпрос, те не разчитат на въображението си, а се качват в поочукан кабриолет и потеглят към страната, в която от повече от две години се сипят ракети. Резултатът,..

публикувано на 11.07.24 в 14:51

Романът "Капризно лято" – за опитни читатели с чувство за хумор

Малък провинциален курорт и лятна скука – докато не се случва едно вълнуващо събитие. "Капризно лято" е роман, написан преди почти 100 години от чешкия писател Владислав Ванчура. Романът е безкрайно увлекателен и свеж, по думите на издателката Десислава Желева. Преводът от чешки е дело на Васил Самоковлиев, а илюстрациите в книгата са на чешкия..

публикувано на 11.07.24 в 14:26
Марио Гергинов

Изкуството в българското училище – мисия възможна

На училището с любов – там, където учителите и учениците са заедно. Срещаме слушателите на "Тerra Култура" с Марио Гергинов , зам.-директор на иновативното училище 104 СУ "Иван Богоров" . Ваканцията е за учениците. Училищното ръководство се подготвя за приема на новите гимназисти през учебната 2024/2025 година, споделя Гергинов...

публикувано на 11.07.24 в 12:50

Клара Арнаудова: За таланта като живот

Едно талантливо поколение, което преживя Халеевата комета, Чернобил, падането на Берлинската стена и перестройката. 35 години след завършването на НХГ "Димитър Добрович" в Сливен, випуск 1989 година представя изложба. Художничката и галерист Клара Арнаудова споделя в "Terra Култура", че това е изложба на група творци, започнали своя..

публикувано на 11.07.24 в 12:31
Армин Ян Хофман

Музиката няма граници – когато е автентична и идва отвътре, хората я приемат със сърцето си

Ден след Джулай морнинг се отправяме към брега на Черно море и там ни посреща австрийският музикант Армин Ян Хофман . Певец от Австрия, който повече от 30 години е на сцената, а преди десет години идва да прави записи на немски шлагери у нас, защото тук се прави истинска музика. По думите на музиканта всичко в Западна Европа се случва чрез..

публикувано на 11.07.24 в 12:22