Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Юрий Дачев: Да осмислим тревожните въпроси, които Вазов ни поставя

Драматичният театър "Стоян Бъчваров" във Варна представя премиерно най-новия си спектакъл "Под игото"

Снимка: Ангел Жечев

В навечерието на 22 септември, когато честваме Деня на независимостта на България, Драматичният театър "Стоян Бъчваров" във Варна представя премиерно най-новия си спектакъл "Под игото".

Постановката по прочутия роман на Иван Вазов е дело на режисьорката Бина Харалампиева, а автор на драматургичния вариант е Юрий Дачев.

"Аз мисля, че "Под игото" е роман, който, откъдето и да тръгваме, където и да се връщаме – не само в литературата ни, а и в нашите питания, в нашите търсения, в нашите пропадания и въздигания като българи, винаги ще бъде в пътя ни.

Според мен "Под игото" е текст, който трябва да се чете не само с радостта, с възхищението, с опиянението от "Пиянството на един народ", но да се заглеждаме и в онези критични моменти, в онези питания, които Вазов отправя към нас, българите, и които ги има във всяко негово произведение.


Ние малко едностранчиво го възприемаме този наш Патриарх на литературата, както с лекота го окичваме с това клише. Все му се умиляваме, все се просълзяваме даже, но пропускаме да видим, да прочетем, да осмислим онези тревожни въпроси, които той ни е оставил. Има ги, мисля, и в нашия текст – в това, което ние избрахме да извлечем от "Под игото", сподели по повод премиерата Юрий Дачев.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

В представлението участват актьорите Богдан Бухалов, Иван Юруков, Стоян Радев, Христина Джурова, Веселина Михалкова, Николай Божков, Константин Соколов, Пламен Димитров, Свилен Стоянов, Валентин Митев, Николай Кенаров, Даниела Викторова, Недялко Стефанов, Симеон Лютаков, Габриела Боева, Гергана Арнаудова.

Сценографията и костюмите са на Свила Величкова, музика – Асен Аврамов.

Публиката във Варна може да гледа премиерното представление на "Под игото" на 21 септември.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Актрисата Елена Атанасова – на сцената и в живота

В живота и на сцената, смешното и тъжното се преплитат като нишките на един сложен килим, тъкан с различни нюанси на преживявания. Тези два аспекта на емоционалния спектър са като два крайпътни полюса на човешката душа, които ни определят и ни правят уникални в този богат наниз от чувства и моменти. Смехът, в този контекст, е този, който..

обновено на 29.11.23 в 13:49

XXII Годишна изложба за живопис "Формат 30/30"

"Формат 30/30" върви по своя път  вече 22 години. Започнал със спонтанността и удивлението от появата си, през разкопаните участъци, без пътеводител, в търсене на истински стойности. За двадесет и втори път изпитвам благодарност към Големите майстори, имената в съвременната българска живопис за щедрия им жест на участие във ФОРМАТ 30/30! Неоценим..

публикувано на 29.11.23 в 13:30

Доц. Ани Бурова: Литературата и образите на "прехода"

Следващите редове са посветени на един динамичен етап в развитието на българската литература, а именно периода след 1989 г. Дали този етап е отговор на промените в обществото, което преживява трансформация от тоталитарен режим към демокрация? Какви са образите на “прехода“, които авторите формират? И защо романът играе ключова роля, като помага за..

обновено на 29.11.23 в 12:05
Марчела-Василена Димитрова

“В нейния глас” с Марчела-Василена Димитрова

Новият спектакъл на режисьора и хореограф Коста Каракашян е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата и е  поставен в колаборация с драматурга и ко-режисьор Антония Георгиева. След представянето на общите им проекти “Кухня” и “Последният залез”, двамата продължават да създават нови преживявания и да провокират публиката...

публикувано на 29.11.23 в 11:28

С цветовете на Надежда Чипева

Надежда Чипева е едно от най-силните присъствия в съвременната българска репортажна фотография. Камерата ѝ е запечатала героите и събитията – емблематични за годините на така наречения "Български преход".  Снимки – Надежда Чипева

публикувано на 28.11.23 в 18:33