Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Поредните празници на българското кино в Рим

Снимка: @IstitutoBulgaroDiCultura

За 16-и пореден път в Италия започва най-големият фестивал, представящ съвременно българско кино в Европа "Празници на българското кино в Рим". Този път фестивалът се провежда през есента, вместо в началото на лятото, тъй като Домът на киното на емблематичното място в градините на вила Боргезе беше ремотниран.

От 22 до 24 септември италианските почитатели на българското кино, които стават все повече, и българите в Рим ще могат да се насладят на поредните празници. Те ще бъдат открити от министъра на културата Кръстю Кръстев, който ще има среща с директора на Чинечита, за да обсъдят бъдеща съвместна работа.

Специален гост на фестивала ще бъде Мария Бакалова.

В програмата влизат филмът "Чалга" на Мариан Вълев, "Добрият шофьор", който ще представят Малин Кръстев и Борис Кръстев. Петринел Гочев и Гергана Змийчарова ще са в Рим заради филма си "Български кораб пътува в бурно море". Премиера ще има българо-италианската продукция "Блок". А документалното кино е представено от филма "Ваклуш".

Чуйте интервюто с Жана Яковлева, директор на културния център в Рим и основател на фестивала.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Борисов Иванов

"Преминаване" – посмъртна изложба на Иван Б. Иванов в галерия "Райко Алексиев"

"Преминаване" е наречена посмъртната изложба на наскоро напусналия ни художник Иван Борисов Иванов в галерия "Райко Алексиев" на СБХ. През последните години Иван Б. Иванов работи в областта на абстракцията, като разгръща живописната си мощ в големи формати, ярка цветност и разнообразни структури. В документалната част на изложбата можете да проследите..

публикувано на 11.12.23 в 18:00

В огледалото на Рембранд

Изложбата "В огледалото на Рембранд" в галерия УниАрт на НБУ поставя началото на един голям проект, посветен на гениалния нидерландски художник, който ще продължи до края на месец януари. Идеята е на Център "Българо-Европейски културни диалози", галерия УниАрт на НБУ и с участието на Фондация "Моят музей". Изложбата, която се открива 12 декември и..

публикувано на 11.12.23 в 16:34
Михаела Колева

Търсете изкуството в себе си, не себе си в изкуството

Да композираш музика на днешно време, да си роден в България и да си получил музикалното и си образование тук, но да тръгваш да покоряваш света и в листата на твоите награди вече да има поредица... В ефира на " Terra култура" разказва Михаела Колева , която и и музикален редактор в БНР. Тя стана носител на първа награда в категория..

публикувано на 11.12.23 в 14:05

Детското трио "Балкански" спечели златната статуетка на Фестивала за млади циркови таланти в Рим

Детското трио "Балкански" спечели златната статуетка на втория Фестивал за млади циркови таланти в Рим.  Това съобщение  пристигна от екипа на "Цирк Балкански". Д-р Ален Фрер, артистичен консултант на принцеса Стефани и член на Организационния комитет на Световния цирков фестивал в Монте Карло, и сеньора Лиана Орфей, член на журито, обществена..

публикувано на 11.12.23 в 12:45

Николай Бинев: Актьорът с брилянтен усет за комичното и драматичното

Преди 20 години на 8 декември от този свят отпътува актьорът, режисьор и мъдрец Николай Бинев . През 2006 г. Младежкият театър приема името на актьора, защото той е силно свързан с историята на младежката сцена театрални дейци. Спомняме си за него с един хирургичен разрез на времето и театъра в един запис от интервю на актьора, съхранено в..

публикувано на 11.12.23 в 11:10