Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Оперният интерпретатор Добрин Петков

Снимка: @dobrin.petkov

Съботната оперна вечер (23 септември, от 20 часа) е посветена на 100-годишнината от рождението на диригента Добрин Петков. Споменът за негово интерпретационно майсторство възкресяваме чрез запазените във фонда на Националното радио записи на оперна и кантатно-ораториална музика.

През сезон 1962-63 година, в който Добрин Петков е главен диригент на Софийската опера, е осъществена постановката на Моцартовата опера "Дон Жуан". Тя се превръща в огромно събитие в музикалния живот на столицата, събитие за което дълго се говори. Начинът му на работа преобръща из основи представите на музикантите и певците в Софийската опера. 

Действащи лица и изпълнители в операта "Дон Жуан":
• Дон Жуан (баритон) – Павел Герджиков
• Командорът (бас) – Никола Гюзелев
• Дона Анна, негова дъщеря (сопран) – Ана Алексиева
• Дон Отавио, годеник на Дона Анна (тенорю) – Светослав Рамаданов
• Дона Елвира, изоставена любима на Дон Жуан (сопран) – Лиляна Барева
• Лепорело, слуга на Дон Жуан (бас) – Георги Божиков
• Мазето, селски момък (баритон) – Георги Генов
• Церлина, годеница на Мазето (сопран) – Юлия Кираджиева
Селяни, селянки, слуги, гости, танцьори, танцьорки, музиканти.

Диригенти на хора – Любен Кондов и Любомир Каролеев.
Режисьор – Николай Николов
Художник – Мариана Попова
Хор и оркестър на Софийската народна опера
Диригент – Добрин Петков
Документален запис от 1963 г.

По-малко известен е записът на ораторията "Годишните времена" от Йозеф Хайдн, изпълнена през 1969 г. Допълваме своеобразния музикален портрет на Добрин Петков със спомените на колеги диригенти, инструменталисти и певци, имали шанса да общуват и да работят под негово ръководство.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Невена Дишлиева-Кръстева и  Емил Янев

Книги за чувствителни

В епизод 520 "Трамвай по желание" среща своята публика с преводача и издател Невена Дишлиева-Кръстева. Сценичната пътека към издателство ICU тръгва от световноизвестния мим Герасим Дишлиев, брат на Невена. Връзката е неговият "Монолог с куфар", представящ със средствата на пантомимата неспирните митарства на Геро, който след обучение при легендарния..

публикувано на 07.12.23 в 17:45

Нова стихосбирка на Лора Динкова

"Песента на Евридика – това са стиховете на Лора Динкова. Убеден съм, че така щеше да пее Евридика, ако Орфей не се беше обърнал и бе успял да я изведе на белия свят", отсича категорично Митко Новков по повод новата книга на поетесата, подчертавайки, че в нея тя "утвърждава живота".  Особеното е, че във "Внезапни сънища" натрапващата се тема е..

публикувано на 07.12.23 в 17:14

Камен Старчев и остатъчните образи

В галерия КО-ОП се откри изложба на Камен Старчев "Остатъчни изображения". Ето какво пише Мария Василева за работата на този художник: "Камен Старчев минава през различни етапи – от следването на скулптура, през пърформанса и видеото до професионалното занимание с електронна музика и графичен дизайн. Днес вече почти 15 години той работи единствено с..

публикувано на 07.12.23 в 15:40

"Най-доброто от Анеси 2023" пред българска публика

Международният фестивал на анимационния филм в Анеси обикаля света с програмата си "Най-доброто от Анеси 2023", която съчетава селекция от 10 късометражни филми, победители от последния фестивал и два специално създадени трейлъра за фестивала от студенти по анимация от GOBELIN, Париж.  Селекцията от 10 късометражни филми "Най-доброто от Анеси 2023" ще..

публикувано на 07.12.23 в 13:40

"Нека забравим тези разкази" на Дилян Еленков

Това са разкази, които ще ви разсмеят, разплачат и ще ви въвлекат в света на Дилян Еленков (1978, София).  Той е писател, музикант и художник. Автор е на стихосбирките "Ципове, копчета, дни" (2011) и "Ангелите ще го отнесат" (2017). Сценарист е на четиринайсет късометражни анимационни филма, които печелят престижни награди на множество международни..

публикувано на 06.12.23 в 18:05