Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учреди се нова организация на "Жени в българското кино"

41-вата "Златна роза" стана първия домакин на новосъздаденото сдружение

Снимка: Емилиян Ялъмов

Като вселена, в която има от всичко и за всеки, която дава живот и смисъл, провокира чувства и емоции, киното държи на своето разнообразие. То обаче трудно би могло да съществува, ако мястото на жените в света на седмото изкуство е някак по-ограничено. И то не заради липса на желание, дори не заради клаузи, а заради ненавременни мерки.

Безспорен факт е, че жените са придали на родното ни кино образ и подобие на противоречивата, но брилянтно изваяна човешка природа, която най-ярко изпъква именно в женския свят – онзи красив, дързък, фин и емоционален свят. Не е случаен фактът, че тазгодишната 41-ва "Златна роза" стана домакин на учредяването на организацията "Жени в българското кино".

Полагането на основите ѝ именно в рамките на 41-вия фестивал на българския игрален филм допринесе още повече за неговата мисия – да спомага развитието и разнообразието на родното ни седмо изкуство.

Причината най-накрая това сдружение да се организира са конкретни проблеми, чието решение е належащо. Като спирането на сесиите на Националния филмов център, възможността въобще за кандидатстване и най-вече присъствието на жените в общата картина на българското филмопроизводство.

Организацията цели не само да работи за баланса в съотношението жени-мъже в родната ни киноиндустрия, но и да помага за изграждането на средата и преди всичко за богатството на разнообразието по отношение на темите и техните автори.


Председателка на женското сдружение е Зорница София, режисьор, сценарист и продуцент, автор на филма "Майка", който миналата година стана носител на "Златна роза". Тя е и част от журито за пълнометражно кино в 41-вото издание на фестивала.

"Това сдружение няма амбицията да бъде представително за всички жени, работещи в областта на правенето на кино и на сериали – филмово изглеждащи сериали за телевизия. То е сдружение на тези, които искат да бъдат представени, защитени и включени в един по-голям – европейски и световен – контекст на жени, които се борят основно за клаузите за включване и равнопоставеност. Но и не само, защото не ни е цел да само да защитим конкретно интересите на жени, неравнопоставеността в професията, а всички проблеми, които виждаме във филмоправенето и в законовите мерки за това, които по някакъв начин са убягнали на другите професионални асоциации и продължават да са проблем", каза Зорница София в "Какво се случва".

По нейни думи парадоксът у нас е, че жените режисьорки кандидатстват със своите филми, които често засягат женски теми или най-малкото имат специфичната и променяща представата за света женска чувствителност, пред комисия, в която преобладават мъже. Парадоксът е, че тази комисия оценя филмите, които са насочени към българската публиката, в която пък от своя страна преобладават жените.

Зорница София смята, че богатството на съдържанието всъщност е нещо, от което печели именно българският зрител, а и световният, защото филмите ни вече се радват и на селекции в големите фестивали в чужбина.

Член на новосъздадената организация "Жени в българското кино" стана и председателката на журито за пълнометражно кино в това издание на "Златна роза" Дина Йорданова. Тя е професор по история на световното кино в университета Сейнт Андрюс в Шотландия. Преподавала е също така и в Канада, САЩ, Хонг Конг и Пекин. Специалист е по киното на Източна Европа, Балканите, Европа и Азия. А и е публикувала книги, посветени на историята на филмовите фестивали.

"Виждам, че има изключително активни млади продуцентки и режисьорки, които чувстват, че не могат да правят толкова, колкото душа им дава и колкото проекти искат да имат. Виждам и че има много трудности, те са не само за жените, но и за мъжете. В сферата на жените обаче си има специфични проблеми, така че е съвсем логично да се организират", каза тя по повод учредяването на сдружението.

Тя подчерта, че в конкурсната програма на 41-вата "Златна роза" има само два филма на жени режисьорки, което не е достатъчно.

Дина Йорданова говори и за възможностите, които режисьорите трябва да получат, за да реализират филмите си в по-кратък период от време, защото именно това ще им помогне да оставят следа и да създадат име, както и за факта, че у нас все още трудно назоваваме нещата с истинските им имена що се касае до историите във филмите и темите, които те засягат.

Председателката на журито оценява "Златна роза" като малък и задушевен фестивал, където всеки може да говори с другия, а пространството, което обитава, е много хубаво.

Повече чуйте в звуковия файл.

Снимки - Емилиян Ялъмов
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Киноваканция" в Бургас

Фестивалът за ново българско кино "Киноваканция" за трета поредна година в Бургас. Най-новите български игрални, документални и анимационни  филми ще могат да видят любителите на киното до 16 юни в зала "Тончо Русев" на Дома на Нефтохимика – Бургас.  Обединяващата тема  в тазгодишната селекция е "Силата на волята". Организаторът на събитието Кремена..

публикувано на 15.06.24 в 16:40

"Workshop Еленов‘24" – изкуството на фокус

"Семейно радио" излъчва директно от сцената в кино "Кабана" на фестивала в памет на актьора, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов. Участват негови ученици, деца и тийнейджъри от артателиетата, родители и представители на институциите. В продължение на три поредни дни от 11:00 до 15:00 ч. на сцената на Кино "Кабана" се провеждат артработилници..

обновено на 15.06.24 в 14:57
сцена от спектакъла „Онзи, другият Ню Йорк“

Границите на България и животът на българските артисти в Ню Йорк

Като се затопли времето – и това навън, и това вътре в нас, на човек рязко започва да му е тесен градът. Пътува му се. Например за да опознае границите на България, но не тези, за които картата говори, а онези, които сам си рисуваш – в съзнанието, в действията, в мечтите си. Точно така може да навлезе в живота на българските артисти в Ню Йорк,..

публикувано на 15.06.24 в 09:15

Съвременни артисти изследват идеята за съвместния живот

Тази събота вечер, 15 юни, с видеопрожекции в подлеза на Царевец, до Орлов мост в София, започва третото издание на платформата на Института за съвременно изкуство "Суперпозиции".  През 2024 г. то носи мотото "Living Together / Живот заедно" и е курирано от Катя Ангелова и Лукреция Чипители.  Всяка вечер до 22 юни видеата могат да бъдат гледани в..

публикувано на 15.06.24 в 09:00

Шесто издание на конкурса "Слави Шкаров" в Русе

Oт 18 до 22 юни Драматичният театър "Сава Огнянов" в Русе е домакин на Националния конкурс за млад театрален режисьор "Слави Шкаров". Конкурсът носи името на един от най-талантливите ни театрални режисьори на ХХ век – Слави Шкаров, творил на русенска сцена повече от 20 години. За втори път конкурсът се провежда в новия формат, въведен..

публикувано на 15.06.24 в 08:55