Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключения, игри и нови знания с "Природа фест" в Южния парк

Ася Чанева от програма "Христо Ботев" на БНР – с номинация за годишните награди за биоразнообразие и климат на Българска фондация "Биоразнообразие"

На 30 септември  в Южен парк 2 – зад Музея "Земята и хората" (т.нар. "Кучешка градинк") и на територията на Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" ще се проведе "Природа фест". Той е част от проекта "Природата няма глас, тя има нас", който популяризира усилията на природозащитни организации, обединени в Коалицията "За да остане природа в България".

През целия ден ви очакват вълнуващи игри и преживявания, както и придобиване на нови познания за природата, биоразнообразието и климата. Ще можете да се снимате с макети на диви животни и птици.

Началото е в 10.00 ч. с наблюдения на птици в парка заедно с експерти от Българското дружество за закрила на птиците – сборният пункт е на терасата на "Топлоцентрала". В 11.30 и в 13.00 ч. започват другите два тура за наблюдения на птици.

По същото време на поляната до центъра за изкуства ще бъде открита Лабораторна инсталация и беседа за влажните зони с фокус Драгоманско блато (СДП БАЛКАНИ).

Други акценти в програмата на "Природа фест" са:  

11:00 - 12:30 ч. Играй настолни игри "Барабар" и "Тера Футура" в кафето на "Топлоцентрала". (Стартът на втория турнир е в 13:00).
11:00 - 12:30 ч. Улови диво животно – разбери как работят фотокапаните за животни и защо са важни?
12:00 - 17:00 ч. Свободна размяна на дрехи, книги и учебни пособия във фоайето на "Топлоцентрала". Всеки  може да донесе до 10 дрехи, а за книгите няма ограничения.
13:00 - 14:00 ч. Работилница за цветни бомби – с помощта на почва и семена на растения или цветя всеки може да направи цветна бомба, след което ще си я вземе, за да я посади.
14:00 - 17:00 ч. Направи си сам вековно дърво от оригами.
14:00 - 18:00 ч. Детски игри "Запознай се с дивите животни на Източни Родопи".
14:00 - 18:00 ч. Работилница за направа на хотел за опрашители.
14:30 - 15:50 ч. Ателие по рисуване в ботанически и научно-популярен стил с Деница Пенева.
В 15:00 ч. започва "Еко-приключенци" на БДЗП, подходящо за деца между 8 и 12 години.
15:00 - 16:00 ч. Солено ателие – как да си направим сол – с Българска фондация "Биоразнообразие".
15:00 - 17:00 ч. За мечките и хората с WWF България.
15:30 - 17:30 ч. "Как да изследваме и опазваме вековните дървета и какви тайни крият" - Пътешествие в света на "Славейковите дъбове" и Дъба на Безеншек в Лозенец с Фондация "ЕкоОбщност" и ландшафтен архитект и арборист Максим Янев.
16:00 - 17:00 ч. "Кой е зеленият дневен ред на гражданите" - дебат между граждани, експерти и политици. Темитеса:
• Кои са водещите теми за природата за вас – вода, климат, почва, гори, море, въздух?
• Виждате ли своите теми в приоритетите на политиците?
• Кои са зелените закони, които трябва да се променят или приемат в следващата година?

18.30 ч. Церемония по връчването на Годишните награди за биоразнообразие и климат на Българска фондация "Биоразнообразие"

Наградите се връчват за 12-ти път и отличават най-смелите и всеотдайни кампании, журналисти, активисти, локални инициативи и отговорни бизнеси, борещисезазапазването на природата, планините, реките, морето и горите ни.

Журналистът Ася Чанева от програма Христо Ботев – автор на рубриката за екология и климат "Зелени минути" в предаването "Лабиринти на познанието" е сред номинираните в журналистическата категория

За тази награда се номинират журналисти, представили непозната до този момент информация по природозащитен проблем и намерели отговори на значими за обществото въпроси.

Признанието за Ася Чанева е за журналистическата ѝ поредица: "Възстановяването на крайбрежни екосистеми – мисия възможна"

Всеки, който иска да подкрепи своя фаворит за наградите за биоразнообразие и климат, може да го направи до 14:00 часа на 29.09, като влезе във фейсбук събитието Годишни награди за биоразнообразие и климат' 2023 (facebook.com)

Влезте във фейсбук събитието. Отворете раздел "Дискусии" "Годишни награди за биоразнообразие и климат" 2023 | Facebook намерете вашия фаворит в галерията на съответната категория. 

За Ася Чанева можете да гласувате тук

Кой ще грабне наградите на публиката, решавате вие!

Снимки – Българска фондация "Биоразнообразие" и "Природа фест"


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съхраняване на диалекта на Банско, или за мисията на един поет

Александър Думанов – поет и изследовател на банския диалект. Той се е посветил на съхраняването на неговата автентичност. Думанов не само пише книги на този диалект, но и ръководи театрална трупа, наречена "Сарандевото кафене", с която продължава традициите и културното наследство на Банско. В своите произведения Думанов умело вплита звънливата..

обновено на 05.08.24 в 13:40
Финалът на Бойков връх

Никола Калистрин: "30Х10" и ренесансът на българския ски алпинизъм

Разговор с най-добрия ни състезател по ски алпинизъм Никола Калистрин в ефира на изнесеното студи от Банско на предаването "Нашият ден" представя предизвикателството да изкачи 30 върха на Северен Пирин и подготовката зу за олимпиадата.  На 5 април тази година той успешно завърши предизвикателството 30Х10.  27-годишният банскалия измина скоростно..

обновено на 05.08.24 в 13:00

От Вапцаров до виртуалните разходки: Седемте музея на Банско

Един от първите музеи в Пиринския край е къщата-музей "Никола Вапцаров", отворена за посетители през 1952 г., което поставя началото на музейното дело в Банско. Сега в града е изграден музеен комплекс, който включва седем обекта, представящи историята, културата, архитектурата и характерната за региона природа. Читалище "Никола Вапцаров" –..

обновено на 05.08.24 в 12:01

Читалище "Никола Вапцаров" – 130 години история и традиции в Банско

Читалище "Никола Вапцаров" в гр. Банско отбелязва 130 години от своето създаване, носейки със себе си история и значимост в културно-просветната дейност на града. В разговор в мобилното студио на предаването "Нашият ден" Силвия Терзиева, секретар на читалището, и Елена Калайджиева, организатор на събития, споделиха как се подготвят за..

публикувано на 05.08.24 в 10:19
 д-р Веселин Тенев (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: д-р Веселин Тенев – клиничен психиатър

Д-р Веселин Тенев живее и работи в САЩ, и гостува за втори път в предаването, защото има какво да каже – от конспирациите, през политиката, до сатанизма. Философският проблем на сатанизма и психичното здраве. Докъде водят ограниченията или забраните на удоволствията. За вуду фестивалите, вуду храмовете и българските книжарници от 70-те години...

публикувано на 05.08.24 в 09:45