Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Септемврийска благодат по суша и вода

4
Невестино – освещаване на знамената
Снимка: Асен Масларски

В поредното издание на "И рибар съм, и ловец съм" отбелязваме съвсем по ловджийски Независимостта на България и настъпването на астрономическата есен. Но поредните ни петъчни приключения, на които ви правим свидетели, се случиха диаметрално – от подножието на Осоговската планина до брега на Черно море!

Награждаване на активисти – Невестино

А наистина грандиозно честване на 130-ата си годишнина правят ловците и рибарите от СЛРД "Елен" - Кюстендил в Лесопарка на с. Невестино. Въпреки дъжда близо 2000 ловци и въдичари, сред тях и от други части на страната, дефилираха по главната улица със знамената и символите си, като някои водеха и ловните си кучета. Домакин на събора е кметът на Невестино и запален ловец инж. Димитър Стаменков, а председателят на Сдружението Иван Милушев откри ловния събор, като в речта си подчерта: "Сдружението ни се създава през месец юни 1893 г. и тези 130 години ни нареждат сред най-старите обществени и природозащитни организации в Европа!"

Наградените – Радослав Качиков, Мартин Димитров, Адриян Стоянов, Мирослав Илчев, Николай Танев и съдията Ивайло Иванов

Ако на запад валеше дъжд, то септемврийското море беше топло, ласкаво, гостоприемно и изключително благосклонно към състезателите по подводен риболов – нито един не излезе от вълните без улов. В последния за годината (от общо девет кръга) турнир за Купа "България" – най-престижният трофей в този атрактивен спорт – участие взеха 37 души от всички клубове по подводен спортен риболов в страната. Той беше организиран от трите варненски клуба КПСД (Клуб по подводни спортни дисциплини), Клуб по морски спортове "Ватус про" и Клуб по водни спортове "Варна" с финансовата подкрепа на Община Варна. Домакин на турнира за Купа "Варна" традиционно бе хижа "Черноморец" – къщички "Синьо лято". Главен съдия беше Ивайло Иванов – вицепрезидент на Българската федерация по подводен риболов, а делегиран комисар – Ивайло Душев.

Лефер 3.450 кгОсвен традиционните риби като платерина и морска врана те подредиха на кокàните и по-редки видове – лабрида, смарид и спари (морска хиена), а най-трофейната беше лефер с тегло 3,450 кг. Първото място грабна Николай Танев от клуб "Черноморец" – Бургас, а приза за най-голяма риба взе Мартин Димитров от клуб "Св. Никола" - София. Преди да качи на везната внушителния улов, главният съдия Ивайло Иванов отбеляза, че такъв голям екземпляр рядко се уцелва по време на състезание.

В турнира за купа "Варна" се включиха и национални състезатели като Валентин Люцканов от клуб "Черноморец" - Бургас, капитан на Националния отбор на България, който този месец участва в Световното първенство по подводен риболов от 7 до 10 септември в Ларедо, Испания. В състава бяха още Анастас Бъчваров от клуб "Марлин" – Приморско, Веселин Томов и Мирослав Илчев от Спортен клуб по подводен риболов "Несебър". Те са и водачи в ранглистата за Купа "България" за 2023 г.

Знаем, че човек невинаги може да е в ефир с нас, но на страницата на "И рибар съм, и ловец съм" можете да наваксате пропуснатото и да чуете всички предавания, а… и още нещо!

Снимки: Турнир за купа "Варна" – Деница Минчева; Ловен събор Невестино – Асен Масларски и Кирил Фалин


По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Формалното отношение към вярата

Законоучителите, съвременниците на Христос, имат формалистично отношение към наредбите на Божия закон, даден на Мойсей. Такова е тяхното отношение и към чет­въртата Божия заповед, отнасяща се за съботната почивка. Според тях в съботния ден не бива да се върши абсолютно никаква работа, та дори и добро. Ето защо осъжда Спасителя за извършените от него..

публикувано на 10.12.23 в 09:10
Центърът и кметството в село Илинден

Известните личности на село Илинден

Хаджидимовското село Илинден е последното населено място, преди границата ни с Гърция. В близост до него е изграден ГКПП Илинден - Ексохи. Разположено е в северните склонове на планината Стъргач и се намира на 14 километра от общинския си център Хаджидимово и на 18 километра от град Гоце Делчев. До 1951 година името на селото е Либяхово. През XIX..

публикувано на 09.12.23 в 09:45
Емилия Димитрова-Данкова  (вляво) с адвокат Лора Георгиева от АКФ

Регионалната журналистика и битката ѝ с вятърните мелници – докога?

За четвърти път Антикорупционният фонд връчи наградата си "Червена линия". Получават я журналисти от печатни издания, електронни и онлайн медии, които чрез свои материали са осветили случаи на корупция и са допринесли за утвърждаване на принципите на върховенство на правото в България. Емилия Димитрова от платформата "За истината " спечели..

публикувано на 09.12.23 в 08:50
Йосеф Хадад

Когато е удобно лицемерно да мълчиш

Два месеца след кървавия погром на терористичната организация "Хамас" над мирните жители от Южен Израел, в който бяха убити и разпознати останките, към този момент, на повече от 1200 души, два месеца след като бяха отвлечени 240 мирни граждани – бебета, деца, жени и мъже – и когато дни след връщането на част от заложниците те започнаха да говорят за..

публикувано на 08.12.23 в 15:45
Снимката е илюстративна

Доброволна делба – справедливо разпределение

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Иван Пейчев от София е съсобственик на своята сестра на едно дворно място във вилна зона Банкя с площ около 1700 кв.м. От една година между двамата тече една кореспонденция във връзка с делба на този имот. Цели се доброволно..

публикувано на 08.12.23 в 14:10