Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Септемврийска благодат по суша и вода

4
Невестино – освещаване на знамената
Снимка: Асен Масларски

В поредното издание на "И рибар съм, и ловец съм" отбелязваме съвсем по ловджийски Независимостта на България и настъпването на астрономическата есен. Но поредните ни петъчни приключения, на които ви правим свидетели, се случиха диаметрално – от подножието на Осоговската планина до брега на Черно море!

Награждаване на активисти – Невестино

А наистина грандиозно честване на 130-ата си годишнина правят ловците и рибарите от СЛРД "Елен" - Кюстендил в Лесопарка на с. Невестино. Въпреки дъжда близо 2000 ловци и въдичари, сред тях и от други части на страната, дефилираха по главната улица със знамената и символите си, като някои водеха и ловните си кучета. Домакин на събора е кметът на Невестино и запален ловец инж. Димитър Стаменков, а председателят на Сдружението Иван Милушев откри ловния събор, като в речта си подчерта: "Сдружението ни се създава през месец юни 1893 г. и тези 130 години ни нареждат сред най-старите обществени и природозащитни организации в Европа!"

Наградените – Радослав Качиков, Мартин Димитров, Адриян Стоянов, Мирослав Илчев, Николай Танев и съдията Ивайло Иванов

Ако на запад валеше дъжд, то септемврийското море беше топло, ласкаво, гостоприемно и изключително благосклонно към състезателите по подводен риболов – нито един не излезе от вълните без улов. В последния за годината (от общо девет кръга) турнир за Купа "България" – най-престижният трофей в този атрактивен спорт – участие взеха 37 души от всички клубове по подводен спортен риболов в страната. Той беше организиран от трите варненски клуба КПСД (Клуб по подводни спортни дисциплини), Клуб по морски спортове "Ватус про" и Клуб по водни спортове "Варна" с финансовата подкрепа на Община Варна. Домакин на турнира за Купа "Варна" традиционно бе хижа "Черноморец" – къщички "Синьо лято". Главен съдия беше Ивайло Иванов – вицепрезидент на Българската федерация по подводен риболов, а делегиран комисар – Ивайло Душев.

Лефер 3.450 кгОсвен традиционните риби като платерина и морска врана те подредиха на кокàните и по-редки видове – лабрида, смарид и спари (морска хиена), а най-трофейната беше лефер с тегло 3,450 кг. Първото място грабна Николай Танев от клуб "Черноморец" – Бургас, а приза за най-голяма риба взе Мартин Димитров от клуб "Св. Никола" - София. Преди да качи на везната внушителния улов, главният съдия Ивайло Иванов отбеляза, че такъв голям екземпляр рядко се уцелва по време на състезание.

В турнира за купа "Варна" се включиха и национални състезатели като Валентин Люцканов от клуб "Черноморец" - Бургас, капитан на Националния отбор на България, който този месец участва в Световното първенство по подводен риболов от 7 до 10 септември в Ларедо, Испания. В състава бяха още Анастас Бъчваров от клуб "Марлин" – Приморско, Веселин Томов и Мирослав Илчев от Спортен клуб по подводен риболов "Несебър". Те са и водачи в ранглистата за Купа "България" за 2023 г.

Знаем, че човек невинаги може да е в ефир с нас, но на страницата на "И рибар съм, и ловец съм" можете да наваксате пропуснатото и да чуете всички предавания, а… и още нещо!

Снимки: Турнир за купа "Варна" – Деница Минчева; Ловен събор Невестино – Асен Масларски и Кирил Фалин


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Медиацията – предимства и въпроси

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елиза Николова, председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България, консултант на "Законът и Темида", отговаря на слушателски въпрос. Георги Коларов от София. В какви случаи не е подходяща медиация? Стефка Сребрева от Варна. Какво трябва да направя, за да започна процедура по..

публикувано на 26.07.24 в 15:15
Лилия Старева и водещият на предаването - Божидар Александров.

"Морски приказки" за мечтатели и откриватели. И как водата може да е суха?

Лилия Старева, известен писател и фолклорист, представя своята нова книга "Морски приказки". Тази книга, насочена към малките читатели и техните родители, ни потапя в един магичен свят, където морето и неговите обитатели оживяват в приказки, изпълнени с фантазия и мъдрост. "Морски приказки" е първата книга на Старева, съставена от авторски..

обновено на 26.07.24 в 13:46
Проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Торошанова

Медиацията като извънсъдебно решаване на спорове – след решението на Конституционния съд

За медиацията като способ за извънсъдебно решаване на спорове.  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българска стопанска камара, експерт по гражданско и търговско право, дългогодишен консултант на предаването, коментира темата в "Законът и Темида": "Медиацията е един от способите, чрез които може по доброволен път да се реше един..

публикувано на 26.07.24 в 12:35

Академия за учители в български неделни училища. Какво ще научат преподавателите?

Академия за учители в български неделни училища се провежда в София. Домакин на инициативата е Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София, разположена на бул. "Патриарх Евтимий" No 35. За първи път учителите ще имат възможност в рамките на една цяла учебна година да получат интензивна и продължителна експертна подкрепа, съобразена..

обновено на 26.07.24 в 12:13
Рибарят Тотко Ропотамски

Легендарният рибар Тотко Ропотамски и вдъхновението на Ченгене скеле

Много от нас са чували и посещавали рибарското селище Ченгене скеле до Бургас – едно живописно място, което привлича със своето очарование и автентичност. Наскоро, екипът на "Нашият ден" имаше възможността да посети Ченгене скеле на лодка, в компанията на човек, който е цяла легенда на Южното Черноморие – Тотко Ропотамски, известен и като..

обновено на 26.07.24 в 10:08