Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кирил Карамфилов: Над 60% от българите умират от сърдечни заболявания

Проф. Кирил Карамфилов
Снимка: Александровска болница

"Използвай сърцето си" е глобална кампания, която събира хора от цял ​​свят, обединявайки доброволци, организации, семейства, общности и управляващи, които се ангажират с инициативи за подобряване на здравето на всички членове на обществото. През тази година кампанията насочва вниманието си към грижата за сърцето, разбирането на рисковите фактори, контрола на сърдечно-съдовите заболявания.

Проф. д-р Кирил Карамфилов, специалист по сърдечно-съдови заболявания, споделя важна информация за кампанията и сърдечното здраве. Той изтъква факта, че значителна част от хората не са наясно с нормите за сърдечното си здраве и че над 60% от българите загиват поради сърдечни заболявания. Този ден е избран, за да се съсредоточи вниманието върху проблема и да помогне на хората да разберат какви са факторите, които могат да доведат до неговото решение.

Проф. Карамфилов отбелязва, че основната причина за загубата на сърдечно-съдово здраве е липсата на профилактика. В предаването той подчертава още важността на превенцията и посочва, че други развити страни вече виждат значителни резултати от тази практика.

Когато става въпрос за лечение на сърдечно-съдови заболявания, професорът отбелязва, че съществуват добре установени правила и протоколи, към които се придържат специалистите. Подходът към лечение зависи от индивидуалните нужди на пациента и от степента на заболяване.

В интервюто той споменава и ритъмните нарушения на сърцето, като посочва, че те стават по-чести с възрастта. По думите му този тип нарушения често се пренебрегват, тъй като обикновено не предизвикват сериозни проблеми.

Основният проблем, по мнението на проф. Карамфилов, е свързан с диагностика и ранното откриване на сърдечно-съдови заболявания. Затова той насърчава хората да се откажат от нездравословни навици като тютюнопушенето, да започнат да се движат повече и да следят стойностите на кръвното налягане, холестерола и кръвната захар.

Кампанията "Използвай сърцето си" насърчава всички да вземат отговорността за собственото си сърдечно здраве и да допринесат за превенцията и подобряването на сърдечната здравина на общностите, в които живеят.

Повече информация относно видовете лечение и сърдечното здраве – в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Пирински

Защо сдружение реши да преиздаде първия учебник по гражданско образование у нас?

В днешния епизод на предаването "Нашият ден" вниманието беше насочено към значението на гражданското образование в съвременното общество. Професор Христо Пирински, директор на финтех програмата в University of Central Florida, изрази своите мисли по въпроса, акцентирайки върху значимостта на културата и образованието за икономическото развитие на..

обновено на 14.05.24 в 12:28
Д-р Антония Първанова

Д-р Антония Първанова: Наложително е да има общи европейски регулации в здравеопазването

За иновациите и неслучилите се проекти в областта на здравеопазването и за здравето като изконна човешка ценност – разговор в "Нашият ден" с д-р Антония Първанова , бивш евродепутат с дългогодишен политически опит в сферата. В своята кариера на евродепутат д-р Първанова е координатор в комисията на Европейския парламент по правата на жените и..

публикувано на 14.05.24 в 11:40

За какво най-често се обаждат хората на "Линията за алкохол и други зависимости"?

Вече петнайсет години у нас функционира уникалната по рода си телефонна линия за наркотици, алкохол и хазарт, която предлага безплатни консултации .  Тази инициатива е под егидата на Асоциацията за рехабилитация на зависими (АРЗ) "Солидарност", която е единствената в България, предлагаща подобен вид помощ. В интервю по темата за националното..

обновено на 14.05.24 в 10:23
Творба от изложбата

Художници даряват картините си, за да помогнат на талантливи студенти

В новия брой на рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" бе представена уникалната инициатива "Изкуство в помощ на изкуството". Този благотворителен проект е замислен и организиран от преподавателя по живопис в Националната художествена академия, главен асистент д-р Юлиан Станкулов , който е и инициатор на идеята. Изложбата, част от..

обновено на 13.05.24 в 13:23

Български ученици ще създават филми за климатичните промени

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" беше представен интересен проект, в който български ученици се включват активно в борбата с климатичните промени. Институт Сервантес София, в сътрудничество с други членове на клъстер EUNIC-България, стартира инициативата "Научи, разкажи, заснеми", продължаваща няколко месеца в градовете..

обновено на 13.05.24 в 12:35