Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Критика, равна на самото изкуство – в памет на Светлозар Игов

Светлозар Игов
Снимка: БТА

На 78-годишна възраст си отиде Светлозар Игов – български учен, най-автентичният литературен критик и историк на нашето съвремие, есеист, поет, белетрист и преводач. Загубата за литературния ни живот е огромна. 

Авторите му имаха доверие като на литературен критик и той по някакъв начин пазеше като мисия факта, че литературната критика е изкуство. Критика, равна на самото изкуство.

Проф. Николай Аретов от Института за литература при БАН сподели в "Артефир":

"Игов беше наистина фигура, на която трудно можем да намерим аналогия в по-ново време, пък и не само. Литературен историк и критик със свой поглед, със свое желание да предложи нови идеи, които да влязат в полемика с утвърдени идеи. Той е и много интересен писател и поет. Разбира се, и преводач. 

Напоследък по-рядко се говореше за него, но той беше може би основно олицетворение на литературната критика. Ако излезете от литературните среди и попитате за едно име на критик, предполагам, че първото посочено име щеше да е на Светлозар Игов. Напълно заслужено."

Чуйте повече от звуковия файл.

Роден е на 30 януари 1945 г. в село Радуил, Софийска област. Преподавател е в Софийския и в Пловдивския университет, професор. Автор е на книги с монографични литературоведски изследвания, студия, статии, очерци.

Завършва славянска филология в Софийския държавен университет през 1966 г. Специализира славянски литератури в Белград и Загреб (1967-1968). Преподавател е в Софийския университет (1967-1969) и в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ (от 1978). Редактор е във вестник „Литературен фронт“ (1969-1970), списание „Съвременник“ (1972–1977), главен редактор на списание „Език и литература“ (1994-2005). Работи в Института за изкуствознание при БАН (1976-1978). Научен и старши научен сътрудник (1978, 1988) е в Института за литература при БАН. През 1978 г. защитава докторска дисертация на тема „Иво Андрич – творческо развитие и художествена структура“.

Създател е на наградата "Дъбът на Пенчо". Председател е на журито на Националната награда за поезия на името на Иван Николов за 2019 г.

Светлозар Игов започва да публикува в периодиката през 1960 г. Интересите му са в областта на историята и критиката на българската литература, поетиката на романа, общото и сравнително литературознание, славянски литератури, теория и критика на превода. Познава, изследва и популяризира класическата и модерна философска и литературна мисъл. Активно се занимава с оперативна критика. Изявява се и в областта на художествената литература: поезия, проза, фрагменти, афоризми, есета, пиеси. Има също заслуги като преводач и автор на антологии.

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четири моноспектакъла на Сцена "Централни хали"

За първи път новото артпространство Сцена "Централни хали" ще предложи на зрителите моноспектакли. Техен продуцент е Денис Ставров. Началото поставя " Кученцето се засмя" на 26 юли . Актьорът Севар Иванов  се превъплъщава в Артуро Бандини, който е нагледен пример за деградиращата сила на Егото и неговата разрушителна мощ, която стремглаво може да..

публикувано на 25.07.24 в 12:00

Стрийминг платформа излъчва на живо концерти и постановки

7Arts.bg е стрийминг платформа, която събира на едно място голямо разнообразие от изкуства както от родната сцена, така и от световната. Тя работи с някои от най-престижните български и световноизвестни културни институции – Народния театър "Иван Вазов", Малък градски театър "Зад канала", Театър "Българска армия", Театър "Възраждане", Royal Shakespeare..

публикувано на 25.07.24 в 11:06

Какво предлага лятната музикално-литературна сцена?

Литературно-музикалната сцена през лятото е богата и наситена. В "Нашият ден" гостуват Десислава Алексиева , председател на УС на АБК, и Петко Славов , музикант – организаторите на поредицата от събития "Летен лайв на червения диван" – формат за литература и музика. Тазгодишното издание на "Летен лайв на червения диван", посветено на..

публикувано на 25.07.24 в 10:21

Световен кино-литературен форум – за първи път в рамките на "Синелибри"

На 10 октомври фестивалът "Синелибри" , посветен на литературата в киното, ще открие своето десето издание. Тази година организаторите подготвят вълнуващо събитие в рамките на фестивала – Световният кино-литературен форум BOB (Based-on-Books) , насочен към филмовата индустрия. В "Нашият ден" Станислава Айви разказва повече за предстоящия..

публикувано на 25.07.24 в 09:13

Изложба на номинираните художници за наградата "База"

Номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство "База" представят своите творби в изложба. В конкурса участват художници до 35 години. Жури с двугодишен мандат (Ализа Еделман, Васил Владимиров, Димитър Божков, Калина Цонева и Мария Налбантова) номинира Александър Лазарков, Диана Бункин, Кристина Ненова, Невелин Иванов, rawlab и..

публикувано на 24.07.24 в 18:05